Bakan Yazıcı, Habersiz Geldiği Sarp Sınır Kapısı'nda İncelemelerde Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Burada personel azlığından söz ediliyor. Dün itibariyle 145 kişi çalışıyor bu kapıda. 945 kişinin gümrüklere atamasını yaptık. Yeni gümrük muhafaza memurlarından 35 tanesi daha Sarp Sınır Kapısı'nda değerlendirilecek'' dedi.

Bakan Yazıcı, beraberindeki AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ve AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar ile birlikte sivil bir otomobil ile geldiği Sarp Sınır Kapısı'nda yaklaşık 15 dakika araç kuyruğunda bekledi.

Bakan Yazıcı, daha sonra otomobilden inerek yaya olarak geldiği idari binalarda ve kontrol noktalarında incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında bir personelin bilgisayarda oyun oynadığını fark eden Yazıcı, personeli, mesai saatlerinde dikkatli olması konusunda uyardı.

Kontrol noktalarında güvenlik memurlarıyla birlikte otomobillerin ayda kaç kez kapıdan giriş çıkış yaptığını denetleyen Bakan Yazıcı, vatandaşların özellikle benzin almak için Batum'a gittiklerini söylemeleri üzerine, ''Neden Türkiye'den almıyorsunuz- Benzin ihtiyacınızı Türkiye'den giderebilirsiniz. Aldığınız yakıtı zaten yolda harcıyorsunuz'' diye konuştu.

Yapımı devam eden yolcu geçiş noktalarında da incelemelerde bulunan Bakan Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, her zaman sınır kapılarını kontrol altında tuttuklarını belirterek, ''Bu kapılardan giriş çıkış yapan vatandaşlarımızın sorunları ya doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bize iletiliyor. Gerçekten de Sarp Sınır Kapısı yoğun kapılarımızdan bir tanesi. Türkiye'de pek çok gümrük kapımız var. Kara gümrük kapımız var 100'e yakın, ancak sadece Sarp Sınır Kapımızdan yaya olarak giriş çıkış işlemi yapılıyor'' dedi.

Bakan Yazıcı, gümrük kapısının yenilenerek 2009 yılında hizmete açıldığını anımsatarak, ''Ama her defasında kafamda oluşan şu, burada bir alan sıkışıklığı var. Bunun da ötesinde mevcut alanın tasarımı ile ilgili sorun var. Buradaki yerleşme düzeninde pek dikkat edilmeyen hususlar var. Belki de freeshoplar birinci katta değil, ikinci katta olabilirdi. Alanın manevra imkanına hizmet verebilecek bir şekilde tasarlanması daha doğru olurdu diye düşünüyorum. Bunu gözden geçireceğiz'' diye konuştu.

-''Belki dolgu yaparak alanı genişletebiliriz''-

Bu alanda kimlikle giriş çıkışı kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Günde 20, 25 bin insan giriş çıkış yapıyor kapılardan. Bu büyük bir sirkülasyan. Bunların girişini çıkışını sağlayacak, hizmet verecek bir koridor tasarlanmamış. Bunun da sebebi yapılandırılırken bu kapı, yapım işi bittikten sonra yayaların giriş çıkışına izin verilmeyeceği, herkesin araçlarla giriş çıkış yapacağı şeklindeydi. Ancak Gürcü tarafıyla yapılan müzakereler sonucunda, yaya giriş çıkışları kaldırılmadığı gibi bunun alanı genişletilmiş, nüfus kağıdıyla giriş çıkış yapılabilir hale gelmiş. Dolayısıyla daracık alanımızda yayaların giriş çıkışını daha medeni ve seri şekilde kontrol ve denetleme yapacak yeni üniteler oluşturuyoruz. Bu imkanlar el verir ölçüde yapılan düzenleme. Yoksa içimize sinmiş, 'çok güzel oldu' denilebilecek bir düzenleme değil. 15 Ağustos'ta bitirildikten sonra göreceğiz. Ayrıca burada alanı genişletmek için en önemli şey deniz tarafının doldurulması. Bunu hükümete taşıyacağım. Belki dolgu yaparak alanı genişletebiliriz.''

Bakan Yazıcı, sorunlardan bir tanesinin de elektrik kesildiğinde jeneratörden çıkan sesin köy halkını ciddi şekilde rahatsız etmesi olduğunu belirterek, ''Yetkililerle görüştük, susturucu takıldığını söylediler. Demek ki bu yeterli değil. Daha ileri teknoloji hizmet alımı konusunda bilgi edineceğiz'' dedi.

Alandaki çalışmalar bittikten sonra da hizmet ünitelerinin yeniden yapılanması için çalışmaların olacağını ifade eden Bakan Yazıcı, ''Mesela gümrük muhafaza ünitesinde hem girişte hem de son çıkışta bir kontrol yapılıyor. Neden bu iki yerde kontrol var- Bunun üzerine tartıştık. Geçenlerde arkadaşlarımıza bu yönde talimat verdim. Gümrüklü sahalarda geçiş işlemlerinin tek yerde toplanmasını hedefliyoruz. Buna da ''tek durak uygulaması'' projesi diyoruz. Hayata geçirdiğimiz zamanda buradaki sorunlar önemli ölçüde azalmış olacak'' diye konuştu.

-''Çıkışlarda mobil x-ray cihazlarını devreye sokacağız''-

Bakan Yazıcı, yoğunluğa rağmen giriş çıkışlarda bir tane x-ray cihazı bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Dolayısıyla hem girerken hem çıkarken araçların x-ray cihazında kontrolü halinde bu daracık saha içinde manevra yapması çok zor. Araçlar x-ray cihazına giriyor tekrar dolaşıp tekrar giriş yapıyor. Özellikle çıkış yapan araçlar için böyle bir sorun var. Bunun için de çıkışlarda mobil x-ray cihazlarını devreye sokacağız. Sorunlu bir kapımız. Yoğunluk ve tasarım dolayısıyla bir takım sıkıntılarımız var. Bugünkü inceleme vesilesiyle burayı tekrar gözden geçirme imkanım oldu. Buna göre gerekli önlemleri alacağız.

Burada personel azlığından söz ediliyor. Dün itibariyle 145 kişi çalışıyor bu kapıda. Ayrıca 945 kişinin gümrüklere atamasını yaptık. Yeni gümrük muhafaza memurlarından 35 tanesi daha Sarp Sınır Kapısı'nda değerlendirilecek. Onlarda gelip başlayacak. Bu süreç devam edecek. Yılbaşında bin 500 kişi daha alacağız gümrüğe ve o zamanda yine takviye edeceğiz.''

Bakan Yazıcı, bu kapıdan sigara, çay ve benzeri gibi kaçakçılık yapıldığı yönünde de söylenti olduğunu vurgulayarak, ''En azından halk konuşuyor. Ticaret erbapları arasında da bu tür değerlendirmeler var. Arkadaşlarımız mutlaka hassasiyet gösteriyor, ben bir kez daha uyardım. Hiçbir kapıdan bu tür şeyleri duymamamız gerekiyor. Duymamamız demek, olmaması demektir. Olmaması içinde buradaki arkadaşlarımızın daha dikkatli, teyakkuz halinde çalışmaları gerekir'' dedi.

Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Tuğba Yardımcı Mısır

Yayıncı: Şükran Yücel
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile