Tüyap'ta bu yıl 11'incisi yapılan Cebıt Bilişim Eurasia'nın açılışında bilişimin ülkeler ve bireyler bağlamında önemini değerlendiren Bakan Yıldırım, alın terinin yerini akıl terinin aldığını kaydederken "Buna en somut örnek bugün hayatımızın tamamının kuşatan bir konum alan internettir. Bakın internet artık devletle, ticaret ve turizmle ilgili işlerimizi kolayca halledebildiğimiz, gerek zamanı gerek sınırları ortadan kaldıran muazzam bir platform haline geldi." dedi.
İnternet kullanımında dünya ortalamasının son 10 yıl içinde büyüme oranının yüzde 400 olduğunu bildiren Yıldırım, bu oranın Türkiye'de yüzde bin 650'yi bulduğunu dile getirdi. İnternet kullanımı bakımından dünya ortalamasının yüzde 28,7 Türkiye ortalamasının ise yüzde 43 olduğunu açıkladı.
Bakan Yıldırım, dünyanın birbiriyle devamlı irtibat halinde olduğunu vurgularken "İnternet, arkadaşlık ve dostluklar oluşturuyor. Bu ortamda ticaret yapılıyor. Kimi devletlerin dost düşman arayışına karşın insanlık kararını vermiş. Birbiriyle iletişime girmiş, diyalog oluşturmuş. Bugün artık topla tüfekle güçlü olunmuyor. Bilgiyi ve bilgi teknolojilerini kulanan ülkeler önde yer alıyor. Kullanmayanlar off line olmaktan kurtulamıyor. " yorumunu yaptı. Yıldırım şöyle devam etti:
"21. yüzyılda ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmeleri kuracakları geniş bantla mümkün olacaktır. Sanayi çağında gelişmeler bölgesel kalkınma bakımından adil olmadı. Ülkemize bir bakın, doğudan batıya göçler oldu. Dolan ve boşalan şehirlerde sorunlar ortaya çıktı. Bilgi çağı bir fırsat. Kalkınmışlığın bölge ve mekândan bağımsız olduğu bir çağ. Bu zaman diliminde sayısal hataya düşmemek için zenginlik merkezlerini ülkenin her yerinde oluşturmalıyız. Bu nasıl olacak? Kara yolu, demir yoluyla olacak. Biz bunu yaptık. Memleketin her yerine karayoluyla gidebiliyoruz. Bununla kalmadık internet otobanlarını kara ve havadan tesis ettik.
Kimse İstanbul'da Bursa'da zaman kaybetmesin, Türkiye'nin gelişimi doğudadır. Dijital ipek yolu kurulacaktır. Bilgi iletişimi otoyollarını tamamlayıp sayısal ipek yolunu ihya edeceğiz. Doğudan batıya batıdan doğuya iletişim kolaylaşacak. İnsanların birbiriyle ticareti için modern yollar kurulacak."
"YEREL HİZMETLERİ E-DEVLET OTOYOLUNA ALMALIYIZ"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, e-devlet projesinin vatandaşları bürokrasiden kurtarıp hizmeti ayağına getireceğinin altını çizdi. Yıldırım, e-devlet'i yerelleştirerek vatandaşın patika yollara girmesini engellemeyi, ana güzergâhı izleyerek adresi bulmasını amaçladıklarını belirtti. "Yerel hizmetleri e-devlet otoyoluna alıp vatandaşı istediği yere en kısa yoldan ulaşmasını mümkün kılmalıyız. Bunu önümüzdeki en önemli hedeflerden biri olarak görüyoruz. Parlamentoda bulunan taslakla bunu toparlamış olacağız." açıklamasında bulundu.
Bakan Binali Yıldırım, Türkiye'de bugün 7 milyon abone 30 milyon kullanıcı olduğunu, bunun 2013'te 12 milyona, 2023'te 30 milyon aboneye ulaşacağını bildirdi.
Sözü internet kaynaklı suçlara getiren Binali Yıldırım, "Bunların yüzde 98'i dışarıda. Yüzde 2'si Türkiye'nin içinde. Hedef kitle çocuklarımız, yavrularımız. Bu konuda bir düzenleme yaptık. Dünya Telekomünikasyon Birliği bu düzenlemeyi ülkelere örnek olarak gösteriyor. Telekomünikasyon Başkanlığı 8 bin siteyle bağlantı halinde. 5 bin siteyle de doğrudan iletişimde. Çocukların geleceğini karartmamak adına İçişleri Bakanlığı güzel bir çalışma yapıyor. Amaç interneti kullanan çocukların hayatını karartmamak aynı zamanda bilişim gelecek, gençlerle gelecek. ilkesini uygulamaktır." ifadelerini kullandı.
Bakan Binali Yıldırım, konuşmasının ardından açılış kurdelesini kesti ve Cebıt Bilişim Eurasia'da yer alan stantları dolaştı. Bakan Yıldırım'ın teknolojik aygıtlarla yakından ilgilendiği gözlendi.