Turkcell Global Bilgi, Karabük ve Artvin’den sonra Karadeniz Bölgesi yatırımlarına, Trabzon’da açtığı çağrı merkezini ekledi. Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan açılışta konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, “Çağrı merkezlerinde alın teri, yerini akıl terine bırakıyor. Çünkü fabrikalarda çalışanlar yük taşıyıp alın teri akıtırken, burada çalışanlar problemlere karşı fikir üreterek akıl terine dönüştürüyorlar. Böylece kendisi de şirketi de kazanıyor. Türkiye, çağrı merkezlerine doymuş değil. Mevcudun 6 katı kadar daha çağrı merkezi açabiliriz.” dedi.
İş hayatına bakıldığında, 15 sene kadar önce çağrı merkezi gibi bir sektör olmadığına değinen Yıldırım, “Bilgi ve iletişim sektörü ile birlikte gelişen çağrı merkezleri artık istihdam sağlıyor, hizmet veriyor. İstihdam sağlayabilmek için kuracağınız bir fabrikada kişi başına 40-50 bin lira yatırım yapmanız gerekirken, çağrı merkezi için kişi başına 4 bin lira yeterli oluyor. Fabrikayı 3 senede kurarken, çağrı merkezini 6 ayda kurabiliyorsunuz. Ülkemiz henüz çağrı merkezlerine doymuş değil. Avrupa’da 300 kişinin sorununu bir çağrı merkezi çalışanı çözebilirken, bizde bu sayı 2 bine çıkıyor. Bu durumda, Avrupa standartları için şu anki çağrı merkezlerini 6 kat artırmamız gerekiyor. Dünyada çağrı merkezlerinin cirosu 370 milyar dolara ulaşırken, 11 milyon kişi istihdam ediliyor. Türkiye’de ise 100 kadar çağrı merkezinde 67 bin kişi çalışıyor. Çağrı merkezleri sayesinde Türkiye’yi, 10 yılda iletişim bakımından ulaşılan, erişilebilen hale getirdik.” şeklinde konuştu.
Hükümet olarak, ülkenin Doğusu ile Batısını, Kuzeyi ile Güneyini birbirinden farklı görmediklerini ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Doğu’da ne varsa Batı’da da o olacak. Batı’da ne varsa Doğu’da da aynı olacak. Yani Batı’ya hastane, Doğu’ya hapishane değil. Batı’ya da hastane, Doğu’ya da hastane yapacağız. 10 yılda ulaşım ve iletişim alanında yaptığımız yatırımlara bir baktığımızda, bölünmüş yollarda Batı illerimizde bire üç yapmışız, Doğu bölgelerimize bire on yapmışız. Teröre inat, oralara yatırım yaptık. Havaalanı, bölünmüş yol, hastane, okul yaptık. Mücadele ettiler, yolumuzu kestiler, araçlarımızı yaktılar. Biz inat ettik, biz kazandık, Türkiye kazandı. Baktılar ki artık baş edemiyorlar havlu attılar. Türkiye’nin kararlılığıdır bu. Türkiye’nin birliğine, beraberliğine, 75 milyonun kardeşliğine yaptığı vurgunun sonucunda bu gelinen durum. Kendiliğinden olmamıştır.” Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Turkcell Global Bilgi Türkiye genelinde 15 çağrı merkezleri olduğunu ifade etti.
Karadeniz’de 3. çağrı merkezlerini açtıklarını ifade eden Ciliv, "Bu çağrı merkezinde 500 kişi çalışıyor. Yıl sonuna doğru bu sayı 700’e yükselecek. Burada çalışanlarımızın yaş ortalaması 25 ve yüzde 70’i kadın. Trabzon’a yüzde 44 olan kadın istihdam oranını çağrı merkezimizde yüzde 70’e yükseltmiş durumdayız. 15 sene kadar önce çağrı merkezleri fatura problemlerini çözerken, şimdi akıllı telefonların meselelerini hallediyor. Bir bilgisayarla bilgi gücü aynı olan akıllı telefonun problemini çözmek için fikir üreten çalışanlarımız, günlük hayattaki problemlere karşı da çözüm üretmeyi öğrenmiş oluyor. Problemleri çözmeyi öğrenen yöneticiler yetiştiriyoruz.” diye konuştu.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer de çağrı merkezlerinin sosyal anlamda ülkede önemli bir yeri olduğunu belirtti.
Acarer, şunları söyledi: “En çok konuşan, en çok SMS atan ülkeyiz. Dünyada mobil kapsamanın en geniş olduğu ülkeyiz. Mobil kapsamanın olmadığı bin 800 noktayı da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız evrensel hizmet fonundan iletişim ağına katıyor. Dünyada ilk olarak mobil haberleşme ağını ülkenin her köşesine taşıyan bir ülke durumundayız. Çağrı merkezlerinin hızlı bir şekilde Anadolu’ya yayılmasının altında da güçlü altyapımızın olması yatıyor.”Protokol konuşmalarının ardından, Bakan Yıldırım ve diğer davetliler, kurdele keserek merkezin açılışını yaptı. Daha sonra tesisleri gezen Yıldırım, çağrı merkezini arayan 2 müşterinin telefonlarına cevap verdi. Bakan Yıldırım ile görüştüğünün farkında olmayan bir vatandaş, ‘bu nasıl merkez’ diyerek telefonu kapattı. Daha sonra arayan bir gençle de bir süre görüşen Bakan Yıldırım, bir süre sohbet ettikten sonra kendisini tanıtarak iletişimi sonlardındı.Çağrı merkezinin açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, BTK Başkanı Tayfun Acarer, Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Turkcell Global Bilgi Genel Müdürü Bahadır Pekkan, Arsin Kaymakamı Salih Altun katıldı.
Bakan Binali Yıldırım, daha sonra Trabzon merkeze gelerek ASSİST İletişim Merkezi’nin açışlını gerçekleştirdi.
Bakan Yıldırım: Gelinen Durum Türkiye’nin Kararlılığının Sonucudur
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, terörle mücadele konusunda gelinen durumun Türkiye’nin kararlılığı, ülkenin birliğine, beraberliğine ve 75 milyonun kardeşliğine yapılan vurgunun sonucu olduğunu belirtti.