Bakan Yıldız Aa Enerji Masası'na Konuk Oldu (4)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki dönemde elektrik ve doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Zam için pazartesi akşamına kadar vaktimiz var. Dolar 2,25'leri buldu. Bizim için çok ciddi tehdit edici unsur. Biz dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. O yüzden her maliyet artışı bizim bu direnç noktamızı tabii ki etkiliyor" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) kurduğu "AA Enerji Masası"nın açılışını gerçekleştiren ve ilk konuğu olan Bakan Yıldız, Rusya'nın Türkiye'ye gönderdiği doğalgazın kesilebileceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, arz güvenliğinin önemine işaret etti.
Özellikle Ukrayna üzerinden gelen batı hattından sağlanan doğalgazın kesilmesinin Türkiye'nin arz güvenliğini sıkıntıya sokabileceğini ifade eden Yıldız, "Son gelişmeler, aldığımız haberler, Ukrayna ve Rusya'nın bu manada AB ile bir anlaşma sürecine gittikleri şeklindedir" diye konuştu.

Bunun çok kırılgan bir süreç olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin, arz kaynağının yüzde 12,5'ini sağlayan batı hattının kesilmesi halinde hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağını söyledi.

Bunun Türkiye'yi etkileyen ciddi bir unsur olduğunu belirten Yıldız, "Bir ülkenin bırakın yüzde 12,5'lik arz kaynağını, yüzde 2,5 gibi bir kaynağın bile etkileniyor olması bizim için son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına Türkiye'nin de katılması yönünde baskı olup olmadığı yönünde soruya da Yıldız, "Biz AB ülkesi gibi davranamayız. Şu anda AB üyesi ülke değiliz. Rusya, Türkiye için son derece önemlidir. Karşılıklı kazanımlarını, ülkenin çıkarlarını düzenleyecek stratejik işbirliği düzeyinde geliştirdiği birçok proje vardır. Ben Rusya'nın bu nezakete büyük ölçüde dikkat ettiğine inanıyorum" yanıtını verdi.
- "Parite artışı enerji sektörü açısından tehdit"
"Elektrikte, doğalgaz arzında bir sıkıntı yaşayacak mıyız, zam söz konusu mu?" sorusu üzerine Yıldız, "Zam için pazartesi akşamına kadar vaktimiz var. Dolar 2,25'leri buldu. Bizim için çok ciddi tehdit edici unsur. Biz dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. Bir Avrupa ülkesi gibi dolar ile alıp avro ile satmıyoruz. O yüzden her maliyet artışı bizim bu direnç noktamızı tabii ki etkiliyor" diye konuştu.

Yıldız, elektrik tedariki ve enerji arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntının söz konusu olmadığını belirterek, Türkiye'ye 1 yılda eklenen kurulu gücün 7 bin megavatı geçtiğini, bazı ülkelerin kurulu güçlerinin 2-3 bin megavat olduğunu, Türkiye'nin o ülkelerin kurulu gücü kadar ek güç eklediğini bildirdi.
Bakan Yıldız, kurulu güçte yüzde 11,5 büyüme sağlandığını, santral sayısının da yüzde 21 arttığını kaydetti.

- "Arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntımız yok"
Arzın talepten daha fazla olmasına gayret ettiklerine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:
"Serbest piyasa oluşsun, herkes açıklıkla piyasaya elektrik üretimini sunabilsin, rekabet gücü artsın. Bu açıdan bizim arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntımız yok. Batı hattı dediğimiz Ukrayna üzerinden gelen doğalgaz boru hattındaki akış, bizi çok yakından ilgilendiriyor. Umuyorum ki, taraflar kendi aralarında uzlaşmaya varırlar. Türkiye bu uzlaşmanın, sıkıntının tarafı değil. Ukrayna, AB ve Rusya arasındaki bu kriz, inşallah çözülür."
TL/dolar paritesinin 2,26 liranın üzerine çıktığı için Merkez Bankası daha önce 10 milyon dolar olarak belirlediği günlük dolar satış miktarını 29 Eylül'den itibaren 40 milyon dolara çıkardığının belirtilmesi üzerine Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ben bunu yerinde, uygun bir müdahale olarak görüyorum. Enerji sektörü açısından baktığım için, virgülden sonra artan her rakam bizim maliyetlerimizi çok ciddi etkiliyor. Ham petrol fiyatı 100 dolar civarında salınıyor, 2 dolar yukarı, 2 dolar aşağı... 2013 yılının haziran ayında 102 dolardı, şu anda hemen hemen aynı fiyatta. Ama o zaman parite 1,92 idi. Şu anda 2,26'dan bahsediyoruz. 2013 yılı haziran ayına göre Avrupa ülkesi için sabit kalan fiyat bize göre sabit kalmamış durumda. Bunların her birini bizim maliyetlerimizde absorbe etmeye çalıştık. Paritenin artıyor olması enerji sektörü açısından ciddi bir tehdit unsurudur."
(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile