Bakan Yıldız: Boğazlardaki taşımacılıkta çözüm olmazsa Türkiye tedbirler paketi uygulamak durumunda kalır

"Tanker ile petrol taşımacılığının Marmara ve Boğazlar açısından çevresel riskleri ve bu risklerin önlenmesi" konulu toplantı Conrad Otel'de başladı.

  " Tanker ile petrol taşımacılığının Marmara ve Boğazlar açısından çevresel riskleri ve bu risklerin önlenmesi " konulu toplantı Conrad Otel ' de başladı . Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ' nun da katıldığı toplantıda Boğazlardan taşınan tehlikeli maddelerin oluşturduğu riskler nedeniyle alınması planlanan önlemler konuşulacak . Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Eroğlu , yaşanan çok sayıda gemi kazasının Türkiye ve Boğazlar için önemli maddi kayıp ve çevre felaketine yol açtığını hatırlattı . Bakan Yıldız ise ilgili ülkelerin bir araya gelerek ortak bir mutabakat oluşturabileceklerini ancak bunun yapılmaması durumunda Türkiye ' nin tedbirler paketini uygulayacağını dile getirdi .

Conrad Otel ' de düzenlenen toplantıya Boğazlardan petrol , doğalgaz ya da çeşitli gemi taşımacılığı yapan ülkelerden gelen üst düzey yetkililer katıldı .

Toplantının açılış konuşmasında iki bakan , Boğazlardaki taşımacılık konusundaki Türkiye ' nin görüşlerini dile getirdi . Bakan Eroğlu , Marmara ve Boğazların yoğun deniz faaliyetlerinin olduğu bölge haline geldiğini ve İstanbul Boğazı ' ndan 2009 yılında 51 bin 422 , Çanakkale Boğazı ' ndan ise 49 bin 477 geminin geçiş yaptığını ve bu trafiğin beşte birinin tehlikeli madde taşıyan gemilerin oluşturduğunu söyledi . Bakan Eroğlu konuşmasında Boğaz ' da yaşanan gemi kazalarında petrol ve tehlikeli atıkların boğazları ve insanları tehdit ettiğini anlatarak , " Son yıllarda bu şekilde İstanbul ' da 11 deniz kazası meydana gelmiş bunlar da hakikaten çok büyük risk oluşturmuştur . Gerek sahillerin kirlenmesi , gerek balıkçılıktaki kayıplar , temizleme masrafları ve oluşan hava kirliliği gibi önemli zararlar meydana getirdi . " dedi .

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise geleceğe daha iyi bir dünya bırakabilmek için önemli bir değerler manzumesi ile karşı karşıya bulunduklarını dile getirdi . Yapılan araştırmalarda gelecek 10 yıl içinde petrol ve doğalgaz enerji türlerinin bütün kaynaklardan elde edilen enerji miktarının yarısına ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti . Bu belirlemelerin bile Boğazlarda alınması düşünülen önlemeler için yeterli gerekçe olduğunu anlatan Yıldız , Boğazlardan taşınan petrol miktarının Bakü Ceyhan ile Kerkük Yumurtalık boru hatlarının kapasiteleri kadara ulaştığını anlattı . Yıldız , herkesin İstanbul ' un 8 bin 500 yıllık tarihi güzelliklerle donatıldığını bildiğini , bunu söylemek için Türk vatandaşı olmak gerekmediğini belirtti . Yıldız , " Bu problemin toplantıya katılanlar tarafından ve 20 ' ye yakın petrol üreticisi firma tarafından çözüleceğine inanıyorum . Çözülmezse ne olur? Mutlaka yine bir tedbirler paketi konmak durumunda kalınacak . Bu seyrin bu haliyle sürdürülebilir olmadığını hep birlikte biliyoruz . Dünyaya açık ve profesyonel çalışan firmaların bu çözümün bir parçası olacaklarına inanıyorum . " değerlendirmesinde bulundu .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile