Bakan Yıldız Çeşme'deki rüzgar santralleri için müjde verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu üyeleriyle biraraya geldi. Kurul üyelerinin sorularını c

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu üyeleriyle biraraya geldi. Kurul üyelerinin sorularını cevaplayan Yıldız, Çeşme yarımadasında kurulacak rüzgar santralleri konusunda uzun süredir beklenen haberi vererek, TEİAŞ tarafından yapılacak alt yapı yatırımları için 2010 Ekim ayında ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

79. İzmir Enternasyonel Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası Enerji Türk Zirvesi'ne katılmak için gelen Bakan Yıldız, daha sonra İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu üyeleriyle Tarihi Havagazı Fabrikası'nda görüştü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yıldız'ı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. AK Parti İzmir milletvekilleri Taha Aksoy ve Mehmet Tekelioğlu'nun da katıldığı toplantıda kurul üyeleri, Çeşme yarımadasında 12 yatırımcı firma tarafından kurulacak 15 rüzgar santralinin en kısa faaliyete geçmesi için destek istedi. Kurul üyesi Enda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Çeşme'nin Avrupa'nın karasal anlamda en yüksek rüzgar verimliliğine sahip bölgelerinden biri olduğunu, 15 santralden yılda yaklaşık 1 milyar 600 milyon KW/h elektrik üretmeyi planladıklarını belirtti. İletim hattı ve trafo merkezlerinin maliyetinin 50 milyon TL olduğunu ve alt yapı projesinin TEİAŞ tarafından yürütüleceğini söyleyen Sivri, iki yılda tamamlanması öngörülen bu yatırımın en kısa sürede hayata geçirilmesi için Bakan Yıldız'dan destek istedi.

İzmir'in kalkınması için böyle bir kurulun oluşturulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Taner Yıldız ise, "Bu grubu İzmir'e faydalı işler yapan, çalışan kişiler olarak görüyorum." şeklinde konuştu. Çeşme'ye kurulacak rüzgar santrallerinin alt yapı yatırımları için ekim ayında ihaleye çıkacaklarını müjdeleyen Yıldız, "Diğer pürüzlerle ilgili yine konuşup biraraya gelebiliriz. Sizleri Ankara'ya davet ediyorum." dedi. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalara desteğinin tam olduğunu da söyleyen Yıldız, "2023, yenilenebilir enerji kaynaklarının hepsinin harekete geçirildiği bir yıl olacaktır. Hem kamu hem özel sektör olarak ortak dille yatırımların geliştirilmesini sağlamamız lazım. Komplekssizce hatalarımızı, kusurlarımızı itiraf edebilmemiz lazım. Rüzgarcılar, sucular, nükleerciler ayrışması yapmadan, hep bebareber yatırımlarımızı sürdürmeliyiz." diye konuştu. Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili kanun tasarısının da ekim ayında açılacak TBMM'de gündeme gelecek ilk iki tasarıdan birisi olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile