Bakan Yıldız: Enerji Konusunda Tespit Edilen Sorunları Çözüyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen yıl iş dünyasını ilgilendiren problemleri 26 başlıkta topladıklarını, bunların 11`inin enerji sektöründe olduğunu söyledi.

Yıldız, kendileriyle ilgili sorunların 7`sini çözdüklerini, 4`ünün üzerinde ise çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla Ankara`da düzenlenen Enerji Piyasalarında Yatırım, Rekabet, Riskler ve Beklentiler konulu konferansa katılan Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada sektörle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dağıtım şirketlerinin özelleştirilme sürecinin tartışma konusu olduğunu belirten Yıldız, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu ihaleleri şeffaf bir ortamda yaptı. Bu ihaleler bittiğinde gerek AB üyesi ülkelerle gerekse dünyadaki farklı ülkelerdeki abone başına düşen veya tüketilen enerji başına düşen özelleştirme gelirinin bir kısım noktalarda yüksekliği teşhis edildi. Peki buna kamu ne yapabilir. Siz fiyatınızı 100 TL yaptınız lütfen 80 TL`ye düşürün kamunun geliri azalsın mı demeli. Bunu diyebilir mi kamu. O yüzden hem özel sektör hem de kamu bu insicamı korumak durumunda. Bizim bu değişimin yönetilmesinde bu sürecin idare edilmesinde gösterdiğimiz çaba zamanla doğru orantılıdır. Zaman bizim için son derece kıymetlidir. En az 8-9 ay bu manada geciktiğimizi kamuoyuyla paylaşmalıyım ve bunu itiraf etmeliyim." diye konuştu.
Uluslararası kuruluşların rakamlarına göre, son 9 yıl içerisinde Türkiye`deki gerek sanayicinin gerekse mesken abonelerinin kullandığı elektrik fiyatlarının en pahalı ilk 4 arasından en ucuz ilk 4 arasına girmeyi başardığını dile getiren Bakan Yıldız, "Üreticinin daima ucuz bulduğu ama tüketicinin daima pahalı bulduğu bir kalem üzerinden bu piyasayı yönetmek zorundasınız. Elektrik fiyatlarının artmasını isterler üreticiler. Aynı zamanda diğer şapkası da sanayici şapkasıdır, bir yandan da ucuzlamasını ister. Aynı kişi aynı kurum. Bunun piyasada birleştirilebilmesi önemlidir. Uluslararası arenada o karşılaştırma kriterleri ile beraber fiyatımız o oranda artmadı. Bu da sağlam kalıcı hissedilebilir istikrar sayesinde olmuştur." ifadelerini kullandı.
Türkiye`nin bütün enerji kaynaklarını harekete geçirmek durumunda olduğunu vurgulayan Yıldız, nükleerin bunun istisnası olmadığını, dünyada 442 işletmede nükleer santral olduğunu ve bunun yarısının ABD, Japonya ve Fransa`da bulunduğunu söyledi. Yıldız, değişen, gelişen ve büyüyen Türkiye`nin ihtiyaçlarının karşılanması açısından mutlaka nükleer santrali halkın desteği ile Türkiye`ye kazandıracaklarını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile