Bakan Yıldız: Güney Kore 11 Kasım'a kadar olumlu katkı koyarsa nükleerde anlaşabiliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta yapılacak nükleer santralle ilgili Güney Kore ile anlaşmak için 11 Kasım'a kadar süreleri bulu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta yapılacak nükleer santralle ilgili Güney Kore ile anlaşmak için 11 Kasım'a kadar süreleri bulunduğunu söyledi. Yıldız, "Geldiğimiz noktada Güney Kore ile istediğimiz sonucu henüz elde etmiş değiliz. 11 Kasım'a kadar olumlu katkı koyduklarında anlaşabiliriz. Olumlu katkı koymadıkları takdirde böyle bir anlaşma yapmakta zorlanacağız." dedi.

Bakan Yıldız, Venezuella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros'u bakanlıkta kabul etti. Kabulde iki ülke arasında enerji anlaşması imzalandı. Anlaşmayla beraber Venezuella ile enerji işbirliğinin önünün açıldığını kaydeden Taner Yıldız, "Zengin hidrokarbon yataklarının aranması, rafine edilmesi, taşınması, pazarlanması gibi birçok konuda TPAO, TPIC'in yer aldığı anlaşmalar yer almaktadır. Venezuella uzak olmasına rağmen birçok işbirliğine yatkın bir ülkedir." dedi. Venezuella Dışişleri Bakanı Moros ise dünyanın en büyük petrol damarının Venezüella'da bulunduğunu 500 milyar ton petrol çıkarılmasının mümkün olduğunu ABD'li bir şirket tarafından tespit edildiğini ifade etti.

Anlaşmanın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Enerji Bakanı Yıldız, Güney Kore ile nükleer santral yapımı konusunda yaşanan sıkıntıyı değerlendirdi. Kriz kelimesini literatürden çıkardıklarını vurgulayan Yıldız, Güney Kore ile 2. nükleer santral için hazırlanan alt yapının henüz istenen noktaya gelmediğini ifade etti. Olumlu ya da olumsuz iki ülke arasında 11 Kasım'a kadar somut bir sonuç elde etmek gerektiğini aktardı. Yıldız, "Daha fazla bu konuyu uzatmak bizim enerji yapımıza çok uygun değil. Bu anlaşmaların kısa sürede bitmesi beklenemez. Çok fazla başlığı var. Fakat geldiğimiz noktada Güney Kore ile istediğimiz sonucu henüz elde etmiş değiliz. 11 kasıma kadar olumlu katkı koyduklarında anlaşabiliriz. Olumlu katkı koymadıkları takdirde böyle bir anlaşma yapmakta zorlanacağız." değerlendirmesi yaptı.

Türkiye'nin vizyonunu, ulusal stratejisini rekabet şartlarını Türkiye lehinde kullanabilecek bir yapıyı koymak gerektiğini kaydeden Yıldız, Türkiye lehine bir sonuç olmadığı takdirde bu projenin etkilenebileceğini ifade etti. "Biz kayıtsız şartsız nükleer santrali kurmak isteyen ülke değiliz. Bizim bir takım şartlarımız var." diyen Yıldız, Türkiye'nin A planının yanında diğer planlarının da bulunduğunu vurguladı.

KARADENİZ'DE PETROL

Karadeniz'de ikinci kuyudan da petrol çıkmadığı yönünde haberlerin aktarılması üzerine Enerji Bakanı Yıldız, "Karadeniz'e bütün olarak bakıyoruz. Karadeniz'in bütün aramalarında bütün olarak değerlendirilmesi olarak bakıyoruz. Bir kısım kuyularda petrol çıkacaktır bir kısmından çıkmayacaktır. Bu konuda daha çok ileriye bakıyoruz. Yeni yapılacak anlaşmalar var. Çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor." cevabını verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile