Bakan Yıldız: 'Nükleer Güç Santrali Yatırımında 40 Yıllık Kaybımızı Giderelim'

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dışarıdan bakan olmayalım, nükleer güç santrali yatırımında 40 yıllık kaybımızı giderelim

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dışarıdan bakan olmayalım, nükleer güç santrali yatırımında 40 yıllık kaybımızı giderelim. 40 yıldır en iyisi teklifi değerlendirmek yerine kötüsünü bile seçmiş olsaydık bugün çok daha iyi noktada olurduk" dedi.
Sektörel Fuarcılık tarafından 16'ncısı düzenlenen ICCI 2010, ikinci gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ağırladı. Konferansta konuşan Bakan Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında Mersin-Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santrale ilişkin dün imzalanan hükümetler arası anlaşmaya ilişkin açıklamada bulundu.
Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santrali'nin Tesisine ve İşletmesine Dair İşbirliği Anlaşması'nın, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra enerji arz güvenliğinin çeşitlendirilmesi açısından önemine dikkat çeken Yıldız, Nükleer Santral yatırımının sadece enerji üretimi açısından değil, getireceği teknolojilerin açacağı yeni açılımlar açısından da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Yıldız, "Dışarıdan bakan olmayalım, nükleer güç santrali yatırımında 40 yıllık kaybı giderelim. Bu konudaki son ihale 1998 yılında açılmıştı. Bu ihalede en iyiyi yerine kötüsünü bile seçmiş olsaydık, ülke olarak çok daha iyi noktada olurduk. Nükleer güç santralleri, sadece elektrik üretmek değildir. Sebep-sonuç münazarası yapıldığında getirdiği teknoloji ile yeni üretim ve ürün alanları yaratır. Uç alanlarda üretim yapmayı mümkün kılar. Nükleer enerji bilimsel, mühendislik seviyeyi yükseltir,1998 yılında
yapılan son Nükleer Enerji yatırımına ilişkin ihalede siyasi otorite kararlı olsaydı bugün bunları konuşmamız gerekmezdi" dedi.
Yıldız, Rusya ile imzalanan anlaşmanın, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na petrol aktarma da içerdiğini söyledi. Boğazlardaki tanker trafiğinin yaşattığı tehlikeyi de azaltacağını ifade eden Yıldız, 20 milyar yatırım büyüklüğündeki nükleer güç santralinin sahip olduğu kapasitenin Karakaya ve Keban barajlarının göre 3-4 kat daha fazla olacağını bunun da Türkiye'nin geleceği için önemine dikkat çekti.
ICCI 2010 sonrası Yunanistan, Avusturya ve Azerbaycan'a giderek yeni görüşmelerde bulunacağını söyleyen Yıldız, enerji tüketim oranlarının Türkiye'de küresel kriz öncesi oranları yakaladığını bunun da memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Yıldız, yenilebilir enerji yatırımları konusunda da açıklama yapan Yıldız, halen TBMM'de bekleyen yasa tasarısının yakında sonuçlandırılarak, yatırımcıya alım garantisi için verilecek fiyatın da yakın zamanda açıklanacağını söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile