İşbirliklerinin geliştiğini anlıyoruz ve liderlerimizin önümüze koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.
Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu(KEK) 12. Dönem toplantısı Antalya’da Rixsos Down Town Otel’de yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandır Novak'ın eş başkanlıklarında gerçekleştirilen toplantıda iki ülke arasındaki yatırımlarda birçok konu ele alındı. Enerji sektörünün yanı sıra bankacılık ve finans alanında, tarımda, ulaşımda ve inşaat sektöründe de görüşmeler gerçekleşti.
İki ülke arasında özel sektörler arasındaki yapılacak yatırımlar kapsamında imzalar atılırken, KEK protokolü kapsamında da iki bakan imza attı.
HEDEF 100 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ
Birçok sektörün ele alındığını kaydeden Bakan Yıldız, "Enerjiden ulaştırmaya, tarımdan sanayiye, ekonomik ve stratejik işbirliğimizi destekleyen bütün konulara değinildi. Türkiye ile Rusya arasında 34 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ama daha çok kullanılabilecek bir potansiyelin olduğunu gördük. İşbirliklerinin geliştiğini anlıyoruz ve liderlerimizin önümüze koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Bin 500'e yakın Rusya Federasyonu'ndan firma Türkiye'de şu anda işlem görüyor. 250 milyar dolarlık Türk müteahhitlerinin dünyadaki işlemleri devam ediyor. 50 milyar dolarlık kısmı Rusya Federasyonu'nda gerçekleşiyor." şeklinde konuştu.
Türkiye ile Rusya'nın üçüncü ülkelerdeki işbirliğinin artarak devam edeceğine olan inancını dile getiren Yıldız, Akkuyu nükleer güç santrali projesi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini, toplantıda santrale ilişkin çalışmaların da gözden geçirildiğini açıkladı.
Santralle ilgili 117 öğrencinin Moskova’da eğitim aldığını aktaran Yıldız, buna 100 öğrencinin daha ilave edileceğini ifade etti.
Yıldız, Rusya Federasyonu'nun Sibirya bölgesinde de Türk Petrol Ofisi (TPO) olarak Macar MOL şirketiyle petrol arama ve üretim faaliyetine geçmek istediklerini Bakan Novak'a ilettiklerini kaydetti.
RUS BAKAN NOVAK: SOÇİ'DE TÜRK ÇİLEĞİ YEDİM
Bir gazetecinin, geçen günlerde Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen 18 ton çileğin girişine sağlıksız olduğu gerekçesiyle izin verilmemesini hatırlatması üzerine Bakan Novak, Türkiye'den yüzlerce ton çileğin geldiğini, ancak bir partinin geri gönderilmesinin büyük bir olay olmadığını düşündüğünü söyledi.
Bu çileklerin karantina koşulları nedeniyle geri gönderildiğini belirten Novak, önceki gün Soçi’de Türk çileği yediğini de sözlerine ekledi. Bakan Yıldız da Türkiye'nin yaş sebze ve meyve alanında yaklaşık 1 milyar dolar ihracatının bulunduğunu, çileğin tonajının da 18 ton olduğunu açıkladı.
Bakan Novak, bir gazetecinin hedeflenen 100 milyar dolar ticaret hacminin hangi alanlarda yoğunlaşacağını sorması üzerine şunları söyledi: "Aslında liderlerimizin önümüze koymuş oldukları 100 milyar dolar, çok da iddialı bir rakam değil. Ticaret hacmimizi 3 kat daha fazla artırmamız gerektiği anlamına geliyor bu. Şu anda ticaret hacmimizin yapısına bakılırsa, Rusya'nın, Türkiye'ye ihracatının ana maddelerini enerji kaynakları ve metal oluşturmaktadır, yüzde 87 görünüyor. Bizlerin KEK kapsamında esas yapmamız gereken şeyler ticaret hacmimizin çeşitlendirilmesi, yatırım işbirliğimizin daha da geliştirilmesi ve özellikle inovasyon ve yüksek teknolojinin ağırlıklı kullanıldığı otomotiv, gemi, makine sanayi alanlarında yeni projeler gerçekleştirmemiz büyük önem taşıyor.”
"DOĞALGAZ FİYATLARI ULUSLARARASI PİYASADA OLUŞUYOR"
Rusya Federasyonu’nun doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapıp yapmayacağına dair Bakan Novak, doğalgaz fiyatlarının uluslararası piyasada oluştuğunu aktardı. Federal yönetimler veya hükümetler olarak fiyat belirlemediklerini belirten Novak, "Küresel piyasalarda fiyatlar tamamen arz talep doğrultusunda belirleniyor. Alım yapan şirketlerle bu ürünleri satan şirketlerin yaptığı anlaşmalara bağlı." dedi.
Doğalgaz fiyatları konusunda konuşan Bakan Yıldız da doğalgaz konusunda Avrupa'da taleplerde düşüş bulunduğunu, Türkiye'nin taleplerinin ise stabilite olduğunu dile getirerek, "Bu konudaki beklentilerimizin, kendileri tarafından eğer varsa bir fleksibilitesi, bunu değerlendireceklerini söylediler. Ben de bunun için kendilerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Toplantının son bölümünde Moskova'daki MEPhi Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerle video konferans yöntemiyle görüşüldü. İki bakan gençlerle sohbet etti .
Bakan Yıldız: Türkiye İle Rusya Arasında, İşbirlikleri Gelişti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye ile Rusya arasında 34 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ama daha çok kullanılabilecek bir potansiyelin olduğunu gördük.