Bakan Yıldız, Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Muhammedov İle Görüştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov ile bir araya geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov ile bir araya geldi. Yıldız, Türkiye'nin 620 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasılası'yla Avrupa'da 7., dünyada ise 17. büyük ekonomi olduğunu hatırlatarak, " ürkiye diğer ülkelere göre krizden daha az etkilenmiştir. Bölgenin istikrarında bu önem arz etmektedir" dedi.
Bakan Yıldız, Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bir araya geldi. Yıldız, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda çok yönlü olarak geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin bölgeye istikrar sağlayacağını belirterek, ikili ilişkilerin basit kalıplardan ziyade üst düzeyli daha ileri seviyelere getirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Yıldız, Türkiye'nin nüfusunun genç, ekonomik olarak da en çok büyüyen ülkeler arasında olduğunu
kaydederek, "2002 yılında makro ekonomik istikrarı yakalamış bulunmaktayız. 2009 küresel krizi Türkiye'nin istikrarlı büyümesini engelleyemedi. Türkiye yüzde 11,7 büyüdü. 2010 yılı için IMF, Türkiye'nin yüzde 6,2 büyüyeceğini açıkladı" diye konuştu.
Türkiye'nin 620 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasılası'yla Avrupa'da 7., dünyada ise 17. büyük ekonomi olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, "Türkiye diğer ülkelere göre krizden daha az etkilenmiştir. Bölgenin istikrarında bu önem arz etmektedir" dedi.
Türkmenistan'ın ekonomik olarak son 5 yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirten Yıldız, ticaret hacminin 10 milyar doları geçtiğini hatırlattı. Türkiye'nin Türkmenistan ile ilişkilerine önem verdiğini, bölgenin istikrarı için ilişkilerin geliştirilmesinin elzem hale geldiğini söyleyen Yıldız, Türkiye'nin doğu-batı arasında bir köprü oluşturduğunu, Türkmenistan'ın ise Orta Asya'nın kalbinde tarihi engin bilginin bulunduğu bölgede olduğunu belirtti. Bu toplantının Karma Ekonomik Komisyonu'nun 3. toplantısı
olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, toplantının üst düzey olumlu atmosferinin iş adamları için kullanılması gerektiğinin altını çizerek, "Bizlerin desteği ile iş adamları takdir ve övgüyü hak etmişlerdir. 5 bin proje, 166 milyar dolarlık iş almışlardır. Türkmenistan'da ise 600 proje, 17 milyar tutarında iş almışlar, bunun 2,5 milyar dolarlık tutarını 2009 yılında gerçekleştirmişlerdir" şeklinde konuştu.
Bazı problemlerin yaşanabileceğini belirten Yıldız, bankacılık sektörünün krizden etkilenmediğini, geçen yılı kar ile kapattıklarını, teminat mektuplarının Türkmenistan'da sorun yaşanmayacağını belirtti.
Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Muhammedov ise, Türkmenistan Türkiye arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini, ticaretin arttırılmasının zaruri olduğunu belirterek, "Bugünkü görüşme işbirliğinin geliştiği dönemde gerçekleşiyor. Bugün kalkınma yönünde yol katedilmiştir. Yabancı sermaye çekmeye imkan sağlanmıştır. Türkmenistan ile Türkiye ticari ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesi ivme kazanmıştır" dedi.
Muhammedov, Türkiye'nin uyguladığı ekonomik model işbirliklerini teşvik ettiğini söylerken, tekstil, kimya, turizm alanlarında çalışmalar yapıldığını ve tarım alanında gelişmeler olduğunu belirtti. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin sağlam temeller üzerine oturtulduğunu belirten Muhammedov, elektrik, kimyasal ürünler, tekstil ürünleri ihraç ederken, kimya ürünleri, ulaştırma ürünleri gibi malzemelerin getirildiğini belirtti. 2010 yılının ilk 6 ayında Türkiye'den 100'den fazla ürün getirildiğini
belirten Muhammedov, "Türkiye, ürün bazında 2. sırada ve 1 milyon 593 bin 25 dolarlık ihracat yapmıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre 2,3 kat artmıştır. 1 Temmuz itibariyle 579 firma tescil belgesi almıştır. Toplam bedel 17 milyar doları aşmıştır" ifadelerini kullandı.
Muhammedov, enerji, tarım, bilim, ulaştırma gibi çeşitli konularda görüşüleceğini, somut programlar hazırlanacağını ve özellikle enerji konusunda 2011 elektrik enerjisi fiyatlarını ve bu konu hakkında Kasım ayına kadar mutabakata varmayı planladıklarını söyledi. Muhammedov, Türkmenistan olarak Türk şirketlerinin petrol ve doğalgaz konularında çalışmalarını teşvik etme, fuarlara davet, inşaat şirketlerinin ilgisini çekme, tıp alanında uluslar arası sempozyumlar ve konferanslar düzenleme, kültür
konularında uluslararası düzeyde bilimsel araştırma yapan araştırmacılara yardım, turizm konusunda yabancı turist ile ilgili deneyimlerin aktarılması konularında çalışacaklarını belirtti.
(AUÖ-CC-E)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile