Bakan Yılmaz: 12 Yıl Zorunlu Eğitimle Yanlıştan Dönülecek

Bakan Yılmaz: 12 Yıl Zorunlu Eğitimle Yanlıştan Dönülecek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, geçmişti sadece imam hatiplerin orta bölümlerinin kapatılması için bütün meslek liselerinin kurban edildiğini, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin yasalaşmasıyla bu yanlıştan dönüleceğini belirtti.


Bakan Cevdet Yılmaz, 'Malatya Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından Malatya Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Yerel Gençlik Politikaları Doğu Anadolu İstişare Toplantısı'na katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmalarına değindi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Herkes neye inanıyorsa, neye değer veriyorsa onu düşünebilir. Farklı yaşam biçimleri, farklı inançlar, farklı siyasi temsiller olabilir. Hepsine saygılıyız. Fakat şunu da bekliyoruz; gençlerimiz hakaret etmekten, kavgadan, şiddetten uzak durmalı, temel haklara saygı göstermeli, bir başkasının farklı görüşüne tahammül edebilmeli. Bunları yapamadığınız zaman geleceğe ne ekonomik olarak, ne sosyal olarak istediğimiz yere gidemeyiz. Bu da bizi anayasa tartışmalarına getiriyor. Herkesten çok gençlerin bu anayasa tartışmasına katkıda bulunması lazım. Geçmişte bir vesayetçi demokrasimiz vardı, şimdi normal bir demokrasi haline geldik. Ama bu da yetmez. Türkiye'nin birinci sınıf bir ülke, ileri demokrasisi olması için mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bu anayasa geçmişin değil geleceğin anayasası olmalı. Bu anayasanın odağında birtakım endişeler, korkular değil, umutlar olmalı, gelecek vizyonlu, sivil, katılımcı, temel hak ve özgürlükleri en geniş anlamda teminat altına alan bir anayasa olmalı. Gençlerin de bu heyecanı duyması ve bu sürece katkıda bulunması son derece önemli. Çünkü bu anayasa her kesimden çok gençlerin, çocuklarımızın, geleceğimizin anayasası. '

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yılmaz, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının kız çocuklarını okuldan uzaklaştırılacağı yönündeki iddiaların mesnetsiz olduğunu söyledi. Kız çocuklarının okullaşmasının en fazla kendi hükümetleri döneminde sağlandığının altını çizen Bakan Yılmaz, kız çocuklarının özellikle ilköğretimde okullaşma oranının neredeyse yüzde 100 olduğunu, bunu desteklemek için de 'Haydi Kızlar Okula Projesi ' ve kız çocuklarını okula gönderen ihtiyaç sahibi ailelere yönelik şartlı nakit transferleri gibi çok çeşitli programlar yaptıklarını hatırlattı.

Hükümetin politikasının çok net olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Biz kız çocuklarımızın da en az erkek çocukları kadar eğitim görmesini, donanım kazanmasını istiyoruz. Burada hiç kimsenin hiçbir şekilde tereddütü olmamalı. Bu çalışma eğitimde bir reform çalışması. Geçmişte 28 Şubat döneminde, o dönemin de ideolojik yaklaşımları sonucunda meslek liselerimizin özellikle çok zarar gördüğü birtakım değişimler olmuştu. Şimdi biz aslında eğitim sürecini kısaltmıyoruz. Aksine daha da uzatıyoruz. Okul öncesini de sayarsanız aslında neredeyse 13 yıl gibi bir süre söz konusu. Burada eğitim süresini kısaltma gibi bir şey söz konusu değil ama bir taraftan da eğitimin daha kademeli hale gelmesini sağlıyoruz. Böylece gençlerimiz, çocuklarımız çeşitli beceriler edinirken aynı zamanda esnek bir model içinde, zaman içinde farklı tercihler yapabiliyorlar. Bunun özü budur, yoksa kızlarımızın okullaşmaması diye bir şey söz konusu olamaz.” diye konuştu.

28 Şubat sürecinin ardından sırf imam hatibin orta bölümleri kapatılsın diye bütün meslek liselerinin kurban edildiğini vurgulayan Yılmaz, “Bugün bu yanlıştan dönüyor Türkiye aslında. Çağdaş dünyada, modern dünyada neyse eğitim sistemleri, biz de aynısını uyguluyoruz. Farklı bir uygulamamız söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.


Toplantı sonunda Bakan Yılmaz 'a Malatya kayısısı ve çiçek takdim edildi. Yılmaz, Gençlik Meclisi üyeleri ile fotoğraf çektirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile