Devlet Pilanlama Teşkilatı’ndan (DPT) Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümetin hazırladığı ‘Ulusal Sanayi Stratejisi‘ ile katma değeri yüksek ürünler üretilmesini hedeflediğini söyledi. Bu çerçevede Ar-Ge desteklerini artırdıklarını vurgulayan Yılmaz, "2002’de Ar-Ge‘ye ayrılan pay binde 50’nin altındayken, küresel krizin etkili olduğu 2009’da binde 85 oldu. Ar-Ge’ye verilen destek, Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırımdır." dedi.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde yer alan TÜSSİDE’de düzenlenen TÜBİTAK-Kalkınma Ajansları AR-GE ve Yenilik Çalıştayı’na katıldı. 24-26 Mart tarihlerinde 60 kişilik bir katılımla gerçekleşen organizasyonun son gününde Bakan Yılmaz’a TÜBİTAK’ta yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aktarıldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş tarafından ağırlanan Bakan Yılmaz’a Kocaeli Valisi Ercan Topaca ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da eşlik etti.
Burada Bakan Yılmaz’a TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Mehmet Önder Yetiş tarafından geniş bir sunum yapıldı. Yetiş, slayt gösterisi eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda 8 bin dönümlük alanda kurulu TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde Marmara Araştırma Merkezi (MAM)’nin yanı sıra BİLGEM, UME, TÜSSİDE ve Marmara TEKNOKENT’in de yer aldığını ifade etti. Kurumda endüstriyel ve stratejik projelerle birlikte endüstriyel hizmetlerin sunulduğuna değinen Yetiş, "Çok önemli ve değerli bir insan ve malzeme alt yapımız var. Her gün toplamda 5 binin üzerinde personel TÜBİTAK’ta araştırma yapıyor. 2010 yılı sonunda 653 milyon dolarlık proje çalışması yapıldı. Hedefimiz bunu 2 yıl içinde 1 milyar dolara çıkarmak’.’ bilgisini verdi.
BÜYÜKŞEHİR’İN BİYOGAZ ÜRETİM PROJESİ
Yetiş, TÜBİTAK bünyesinde halen aralarında kamu, özel sektör ve savunma sanayisinin de yer aldığı 321 projenin çalışmasının yürütüldüğünü, Avrupa Birliği projelerinin sayısının ise 62’ye ulaştığını dile getirdi. Çevre Enstitüsü’nün çevre kirliliğini önlemeye yönelik projeler ürettiğini ifade eden Yetiş, Bakan Yılmaz’a Enerji Enstitüsü’nün Kocaeli Büyükşehir Belediyesi için yürüttüğü, ‘Bitkisel ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Üretimi ve Entegre Enerji Üretim Sisteminde Kullanımı Projesi’ni örnek gösterdi. Yaklaşık 2 ay sonra tamamlanması beklenen proje dahilinde tarımsal ve hayvansal kaynaklı atıklardan biyogaz üretimi ve elde edilen gazın entegre dönüşüm teknolojilerinde kullanımına yönelik biyogaz üretim tesisi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
HEDEF DÜNYADA İLK ON
Bakan Yılmaz’a sunulan bilgilendirmede geçmişte yurt dışından alınan birçok teknolojiye artık TÜBİTAK’ın sahip olduğu, bazı alanlarda dünya teknolojilerinin önünde çalışmalar yapıldığı, yine yurt dışına ürün satışının gerçekleştirildiği, TÜBİTAK’ın son 10 yıllık dönemde büyük aşama kaydettiği aktarıldı. Verilen bilgiler için teşekkür eden, TÜBİTAK’ın geldiği nokta için memnuniyetini ifade eden Bakan Yılmaz, "Hükümet olarak TÜBİTAK’a çok destek veriyoruz. Gebze, TÜBİTAK’ın en önemli yerleşkelerinden birisidir. Teknolojiye ve AR-GE’ye önem veriyoruz. Hedefimiz Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak. Bu açıdan bilgiyi üretmek ve kullanmak çok önemlidir. TÜBİTAK’ın stratejik bir önemi var.’’ ifadesini kullandı.
Bakan Yılmaz daha sonra TÜBİTAK içinde minibüsle dolaşarak incelemelerde bulundu.
Bakan Yılmaz: Ar-Ge‘Ye Ayrılan Payı Binde 85‘E Çıkardık
Devlet Pilanlama Teşkilatı’ndan (DPT) Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümetin hazırladığı ‘Ulusal Sanayi Stratejisi‘ ile katma değeri yüksek ürünler üretilmesini hedeflediğini söyledi.