Ben üniversite mezunuyum, sadece devlette çalışırım, büyük firmalarda çalışırım zihniyeti değişmeli. Bu toplumun her işe muhtaç olduğunu da bilmemiz lazım. Üniversite mezunları kendi işimi nasıl kurarım diye de düşünmeli” dedi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde 2012-2013 akademik yılı düzenlenen törenle başladı.
Sağlık Yüksekokulu yerleşkesindeki akademik yıl açılışına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Ali İbrahim Savaş, Bakan Yılmaz’a Karatekin Üniversitesi’ne sunduğu katkılardan dolayı teşekkür etti
Savaş’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Bakan Yılmaz, geçmişte toprağa dayanan kalkınma anlayışının artık yerini bilgi ekonomisine bıraktığını vurguladı. Daha fazla bilgi ve teknoloji üretenlerin kalkındığına vurgu yapan Bakan Yılmaz, “Bu anlamda biz üniversiteyi aynı zamanda bir kalkınma kurulu olarak görüyoruz. Bir yerin kalkınması için olmazsa olmazlardan görüyoruz. Bugünkü dünya insanı ile öne çıkıyor. Bu insan potansiyelini yetiştiren kurumlarda kalkınmanın en stratejik kurumu oluyor. Üniversite tabi eğitim verecek, bilim üretecek, ama kalkınmanın ana faktörlerinden biri olduğunu unutmayacak” diye konuştu.
Türkiye’nin modern ve girişimci üniversitelere ihtiyaç duyduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, girişimci üniversitenin sadece eğitim verip araştırma yapmadığını, aynı zamanda bilginin katma değere dönüşmesini sağlayarak kendisi için yeni gelir ve diğer donanımlarını güçlendirdiğinin altını çizdi. Türkiye’de girişimci üniversite kavramını yerleştirmek istediklerini açıklayan Bakan Yılmaz, kendini güçlendiren, yenileyen, kaynak sağlayan bir üniversite olmasını istediklerini kaydetti.
Üniversitelerin birer kalkınma kurumu olduğunu anlatan Yılmaz, yatırımcıların üniversite olan kentleri tercih ettiklerini ifade ederek, “Yatırımcı bir kent yatırım yapacağı zaman elektrik, suyun yanında üniversitesi var mı diye bakıyor. Yarın yapacağım yatırımlarda bana nasıl katkı sağlar diye bakıyor” dedi.
Üniversitelere büyük destekler verildiğini de söyleyen Bakan Yılmaz, “2000 yılında bütün üniversitelere ayrılan bütçe 249 milyon liraydı. 2013 yılında 3 milyar 365 milyon liraya çıktı. 12 yıllık süreçte bu büyük bir katkıdır. 2006 yılından sonra 50 devlet üniversitesi, 30’un üzerinde vakıf üniversitesi kuruldu. Üniversitelerin bu değişiminin gerçekleşmesi için YÖK'ün reform edilmesi gerekiyor. Şuanda bir çalışma sürdürülüyor” diye konuştu
Üniversitelerin öğrencilerini iyi bir şekilde hayata hazırlamaları gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, üreten bireylere ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise, 38 öğrenciye burs imkanı sağladıklarını ifade ederek, eğitime desteğe açık olduklarını belirtti.
Terör olaylarına da değinen Vali Özcan, tüm sıkıntıların eğitimle aşılabileceğini kaydetti.
AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz de, her zaman üniversitenin yanında olduğunu belirterek, “Laboratuarları gezdim. İleride birçok buluşun yapılacağı bu alanlardan gurur duydum. Bu gelip görmeyenler için büyük bir kayıptır. Karatekin Üniversitesi Türkiye'de bir marka haline gelecek diye düşünüyorum” dedi.
Konuşmaların ardından üniversite şeref defterini imzalayan Bakan Yılmaz'a üniversite senato kararı ile fahri doktora unvanı verildi.
Bakan Yılmaz, Karatekin Üniversitesi’nin Akademik Yıl Açılışına Katıldı
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gelecekte tüm bireylerin üniversite mezunu olacağını dile getirerek, “Artık üniversite mezunu şoförümüz, tamircimiz ve çobanımız olmalı.