Bakan Yumakli Açiklamasi '2024 Yilinin Basindan Itibaren Bin 551 Yangina Müdahale Ettik'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, 2024 yilinin basindan itibaren 881’i orman yangini, 670’i de orman disi yangin olmak üzere bin 551 adet yangina müdahale edildigini açikladi.

Bakan Yumakli, Orman Genel Müdürlügü Yangin Yönetim Merkezinde orman yanginlariyla mücadelede kullanilan hava ve kara araçlariyla ilgili bilgilendirme toplantisi düzenledi.

Bakan Yumakli, Orman Genel Müdürlügü tarafindan Aydin’da meydana gelen yanginda kullanilmak üzere Türk Hava Kurumuna ait bir yangin söndürme uçaginin kirima ugradigini hatirlatarak, sag olarak kurtulan 3 kisilik mürettebata geçmis olsun dileklerinde bulundu.

“IHA’lar hem yangin esnasini hem de sonrasini simüle etmemize yardimci oluyor”

Yerli imkanlarla gelistirilen ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ‘NEFES’ ismini verdigi bir T70 helikopterini daha envantere eklediklerini ve böylelikle filodaki NEFES sayisinin 3’e çiktigini dile getirerek, “4 tane airtraktör yangin uçagimiz da envanterimize dahil oldu. Adeta bizim gözümüz, kulagimiz olan Insansiz Hava Araçlari yanginla mücadelede bizlerin o yanginla ilgili hem yangin esnasini hem de sonrasini simüle etmemize yardimci oluyor” ifadelerini kullandi.

“Bu yil son derece gelismis 10 adet yerli BAYRAKTAR TB-2 IHA’mizi envanterimize katmis olduk”

Bu yil son derece gelismis 10 adet yerli BAYRAKTAR TB-2 IHA’yi envanterlerine kattiklarinin altini çizen Yumakli, “Bu insansiz hava araçlarimizi teknolojik donanimlari da düsünerek gelistirmeye devam ediyoruz. Bu yil ilk kez insansiz hava araçlarimizin üzerinde kullanilan, ASELSAN tarafindan tamamen yerli ve milli imkanlarla gelistirilmis olan kameramizi da kullanmis oluyoruz. Bu kameranin hem yangin esnasindaki görüntü alma hem de diger hususlarda veri aktarma olarak gelismis bir özellige sahip oldugunu vurgulamak istiyorum. Bunu, bütün IHA istasyonlarimizda kullanacagiz” ifadelerini kullandi.

Rezerv güçlerin de dahil edildiginde 14 IHA, 105 helikopter, 5 bin 172 kara araciyla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en güçlü orman yangini envanterine sahip olunduguna vurgu yapan Yumakli, 184’ü akilli teknoloji ile donatilmis 776 kule, 25 bin personel ve 130 bine yakin gönüllü ile beraber orman yanginlari ile mücadele ettiklerini kaydetti.



“2024 yilinin basindan itibaren bin 551 yangina müdahale ettik”

Orman yanginlari mücadele konusunda tüm ekip ve teknolojik imkan ile teyakkuz halinde olduklarini dile getiren Yumakli, “2024 yilinin basindan bugüne kadar 881 orman yangini, 670 de orman disi yangin olmak üzere bin 551 adet yangina müdahale ettik. Sadece 1 Haziran ve 14 Haziran arasinda 263’ü orman olmak üzere yaklasik 590 yangina müdahil olduk. Haziran ayinda günde ortalama 19 orman yangini çikti. Yalnizca dün 28 orman yanginiyla mücadele ettik. Bunlardan bazilari kamuoyuna yansidi bazilarini ise hizli müdahaleyle zarar etkisini en aza indirmek için arkadaslarimiz cansiperane bir sekilde çalismaya devam ettiler. Her gün çikan yanginlarin yaklasik 6 ila 8’i yüksek derecede risk tasimakta ancak ekiplerimizin yerinde ve hizli müdahalesiyle yanginlarimizi bir sonraki güne kalmadan söndürdük” açiklamasinda bulundu.

Öte yandan, Yumakli, yapilan arastirmalara göre meydana gelen orman yanginlarinin yüzde 90’inin insan kaynakli çiktigini sözlerine ekledi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise ülke genelinde çikan yangini erken tespit edebilmek için aktif olarak görev yapan IHA’lardan gelen anlik görüntülerle Türkiye genelinde meydana gelen orman yanginlari hakkinda bilgiler verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile