Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, bir dizi program ve ziyaret için Rize’ye geldi. Sabah saatlerinde Rize’ye gelen Bakan Yumakli, önce Ziraat Çay Bahçesi’ni ziyaret etti. Yumakli, ardindan Rize Valiligine gitti. Rize Valiligi’nin ardindan Rize Belediyesine de ziyarette bulunan Bakan Yumakli, AK Parti Il Baskanligini da ziyaret etmesinden sonra Il Tarim ve Orman Müdürlügüne gitti. Bakan Yumakli, Ticaret Borsasi binasinda düzenlenen Tarim ve Çay Sektörü Temsilcileri ile bulusma programina katildi.
Burada basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Bakan Yumakli, dekar basina kotanin 600 kilogram olarak uygulanacagini belirtti.
“Dekar basina verim yüzde 66 oldu”
Dekar basina verimin arttigini ifade eden Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Rize’nin yüzde 70’inin çay tarimini yaptigi çay ile alakali hem sosyolojik tarafini oldugunu hem de ekonomik tarafinin oldugunu her yerde her zaman söylüyoruz. Dolayisiyla sadece 4 ille sinirlanmis bu ürünün üretimi ile ilgili elbette biz her türlü sorununda, her türlü problemde yaninda olacagiz. Çaykur, bunu basarabilmis önemli bir marka. Çayi üretiyor. Çaydan yan ve ara mamuller olusturuyor ve önemli de bir marka. Tek basina yeterli degil. Hakikaten dünya pazarlarina açilacak markalar olusturmamiz gerekir ve güçlendirmemiz gerekiyor. Yas çay üretimi son 22 yilda artisi yüzde 72 oldu. Dekar basina verim yüzde 66 oldu. Yine kuru çay üretimindeki artis yüzde 100 oldu. Peki bunlar kendi kendine mi oldu? Elbette degil. Siz kiymetli üreticilerin gayreti ve hükümetlerimizi bu konudaki politikalariyla olmaya geldi” ifadelerini kullandi.
“Dekar basina kotanin 600 kilogram olarak uygulanacagini buradan belirtmek istiyorum”
Dekar basina kotanin 600 kilogram olarak uygulanacagini belirten Bakan Yumakli, “Simdi tabii hem Çaykur’un hem de özel sektörün alimlariyla alakali bu geçen süreçte üretim arttikça alim da artti. Özel sektörün alimi örnegin 3 kat artmis vaziyette. Yatirim yapilmasi, bu sektöre yatirim yapilmasi çok önemli. Malumunuz Çaykur’un 49 fabrikasi var. Bunlardan biri paketleme fabrikasidir. Özel sektöründe 135 adet isleme fabrikasi var. Simdi birinci sürgünde Çaykur’un almis oldugu ürün yaklasik 213 bin ton. Ikinci sürgünde 279 bin ton. Üçüncü sürgün de birkaç gün içerisine baslayacak. Burada da ben dekar basina kotanin 600 kilogram olarak uygulanacagini buradan belirtmek istiyorum” seklinde konustu.
“Çayimizin degerine deger katmak için gücümüzün son damlasina kadar çalismaya devam edecegiz”
Çaya deger katmak amaciyla her zaman çalisacaklarina vurgu yapan Yumakli, “Herkes her seyi söylüyor. Çay fiyatlariyla ilgili çalisirken kili kirk yaniyoruz. Buradaki bütün amacimiz su, bu üretimi yapanlar hiçbir sekilde magdur olmasin ve bir sonraki sene bu isin devamliligi ve sürdürülebilirligiyle ilgili onu cesaretlendirecek bir fiyat olsun. Hiçbir zaman için rasyonellikten kopmadik. Hiçbir zaman için biz üreticimize yanlis seyleri söylemedik. Onu ben de söylerim. Hiç bir gerçekligi olmayan bir fiyat ver. Beklentileri yükselt. Omuzundaki sag olmayanlar için kolay is. Ancak bu isin kahrini çekenler de çok yakindan biliyor ki, bu konuda çalisan, yaninda olan bizler mutlaka ama mutlaka imkanlari sonuna kadar zorlamis vaziyetteyiz. Çayimizin degerine deger katmak için gücümüzün son damlasina kadar çalismaya devam edecegiz” dedi.
Bakan Yumakli Açiklamasi 'Çayimizin Degerine Deger Katmak Için Gücümüzün Son Damlasina Kadar Çalismaya Devam Edecegiz'
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Çayimizin degerine deger katmak için gücümüzün son damlasina kadar çalismaya devam edecegiz” dedi.