Bakan Yumakli'dan Yeni Hasat Sezonu Ve TMO'nun Hazirliklarina Iliskin Açiklama

Bakan Yumakli'dan Yeni Hasat Sezonu Ve TMO'nun Hazirliklarina Iliskin Açiklama

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Yeni hasat sezonunun basarili geçmesi için bütün hazirliklarimiz tamam. Randevu sistemi ve planlanan alim ve depolama programlarimizla tüm tedbirleri almis durumdayiz” dedi.

ANKARA - Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Yeni hasat sezonunun basarili geçmesi için bütün hazirliklarimiz tamam. Randevu sistemi ve planlanan alim ve depolama programlarimizla tüm tedbirleri almis durumdayiz” dedi.

Bakan Yumakli, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Merkez ve Tasra Teskilati Egitim, Koordinasyon ve Degerlendirme Toplantisina katilarak bir konusma yapti. TMO’nun zor zamanlarin kadim kurumu olduguna dikkati çeken Yumakli, hububat sektörünün ekonomi ve gida güvenligi açisindan stratejik önem tasidigini vurguladi.

“Çiftçilerimizin topraga verdigi emegin alin terinin karsiligini alacagi hasat sezonu yaklasiyor. Bakanlik olarak hububat ve diger ürünlerin üretim sürecinden alimina kadar her asamasini titizlikle takip ediyoruz” diyen Yumakli, hasat sezonu baslamadan önce TMO tarafindan gerçeklestirilen ve 3 gün süren toplantida kurumun alim, depolama ve diger faaliyetlerinin degerlendirildigini bildirdi.

“Devrim niteliginde degisiklikler”

Geçen yil Tarim Kanunu’ndaki degisiklikle ülkemiz tariminda çok uzun yillar söylenen, ancak sadece teoride kalan birtakim hususlari hayata geçirdiklerini hatirlatan Yumakli,su degerlendirmelerde bulundu:

“Devrim niteliginde oldu bu degisiklikler. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretim için stratejik öneme sahip ürünlerde insallah bu yilin ekim döneminden itibaren planli üretime geçmis olacagiz. Peki bu devrim niteligindeki düzenlemeler nelerdi? Özellikle islenmeyen arazilerin üretime kazandirilmasi konusu odak noktamiz oldu. Tarimsal üretim yapilan tüm alanlarin kayit altina alinmasi bunun basliklarindan bir tanesi. Stratejik ürünlerde planli üretime geçilmesi yine en önemli basligimiz. Suya göre tarim yapilmasi ve sözlesmeli üretimin yayginlastirilmasi. Aslinda bunlar bilinmeyen seyler degil. Sadece bu konuda gelistirilen politikalarin altliklarinin olusturulmasi anindan itibaren irade ve kararlilik gerekiyordu. Biz de bunu gösterdik. Bu sayede ne istiyoruz biz? Yeni normale karsi bu ülkenin dayanikli olmasini, daha fazla tarimsal ürün üretmesini ve ilerleyen yillarda hem ihtiyacimizin karsilanmasi hem de çok önemli bir gelir kaynagi olan tarimsal üretim, tarimsal ürün ihracatimizi da her geçen gün artirmak”

“Alimda rekor kirildi”

Bakan Yumakli, 2022 yili sonunda bitkisel üretimin 129 milyon ton iken, 2023’te asrin felaketinin yasanmasina ragmen bu ülkenin üreticilerinin 137 milyon ton bitkisel üretimi gerçeklestirdigini belirterek, sunlari söyledi:

“Deprem zamaninda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulundugu deprem bölgelerindeki ajanslari, bas müdürlükleri, merkezden oraya giden arkadaslarimiz ortaya çikan hasarlarin tespiti ya da yönlendirmesi basta olmak üzere, yaralarin sarilmasinda çok önemli görevler icra ettiler. Bu açidan da TMO ailesinin bu yaklasimini, çabuk aksiyon almasi ve etki etmesi açisindan tebrik ediyorum.

Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan, geçtigimiz yil bütün bunlar yasanirken, daha olayin akut hali devam ederken, hububat fiyatlarinin açiklamasini gerçeklestirdi. O andan itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi bu görevi üstlendi ve 13,1 milyon tonluk bir alim gerçeklestirdi. Bu bütün zamanlarin rekoru oldu. Bu basarinin arkasinda kadim bir kurum olmasinin yani sira 4,5 ayi asan bir sürede hafta sonu, bayram seyran dinlemeden, ailelerinin yüzünü görmeden çalisan bütün arkadaslarimizin çok degerli emekleri vardi. 614 noktada günlük ortalama 200 bin tona ulasan alimi yapan bütün arkadaslarimi tebrik ediyorum, tesekkür ediyorum”

"Tarimda teknoloji"

Tarimda teknolojinin kullaniminin önemine dikkati çeken Yumakli, söyle konustu:

“Tahili kontrol etmek, piyasa ihtiyacina göre pazara sürmek, arz-talep dengesini korumak, lisansli depoculuk çalismalari, bütün bunlarin hepsi teknolojinin bir sekilde bu süreçlere etki etmesiyle ya da bu süreçlerde yer almasiyla mümkün. Geçtigimiz yil, basta randevu sistemi olmak üzere, oradaki teknolojiye adaptasyon olmasaydi, herhalde bugün bu rakamlari konusmuyor olurduk.

Bu alanda istikrar özellikle özel sektörün de bu alana girmesiyle beraber saglanmis durumda. Insallah bundan sonraki dönemde de ülkemizin ihtiyaci olan depolama kapasitesini son takip edilen ve uygulanan teknolojik yeniliklerle birlikte ülkemize kazandirmis olacagiz.

“Yagislar rekoltenin gidisini belirleyecek”

Arpa ekim alanlarinda geçen seneye göre yüzde 4’lük, bugday ekim alanlarinda ise yüzde 7’lik artisin söz konusu oldugunun altini çizen Tarim ve Orman Bakani Yumakli, “Misirda 2023 yilinda herkesin beklentisinin aksine Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kirdik. Bu sene de benzer bir rakamin gelecegini düsünüyoruz. Bugday ve arpa üretimiyle alakali malumunuz yagislarin önemi var. Mayisin 15’ine kadarki yagislar rekoltenin gidisatini ve ürün kalitesini belirlemis olacak. Makrodan baktigimiz zaman Ekim 2023- Nisan 2024 arasi uzun yillar ortalamasina göre yüzde 1,6, geçen seneye göre yüzde 25’in üzerinde yagislarda fazlalik var” seklinde konustu.

“Yeni sezona haziriz”

Bakan Yumakli, yeni hasat sezonunun basarili geçmesi için bütün hazirliklarin tamamlandigini ve yeni sezona hazir olduklarini vurgulayarak “Geçmis yillarda oldugu gibi bu yil da üreticimizin yaninda olarak, üretimin sürdürülebilirligini saglayacak her türlü adimi atacagiz. 2024 hasat döneminde de randevu sistemi ve planlanan alim ve depolama programlarimizla tüm tedbirleri almis durumdayiz. TMO, her dönemde oldugu gibi bu sezon da üretimin sürdürülebilirligi ve piyasa istikrari için basta üreticilerimiz olmak üzere tüm kesimlere hizmet vermeye devam edecek” diye konustu.

Toplantinin yeni üretim sezonunda karsilasilacak sorunlarin ele alinmasi, mevcutlarin çözülmesi ve bundan sonra yinelenmemesi açisindan önemli oldugunu kaydederek TMO çalisanlarina yeni sezonda kolayliklar dileyen Yumakli “Çiftçilerimize de hayirli ve bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile