Bakan Yumakli, Veteriner Kontrol Merkez Arastirma Enstitüsünü Ziyaret Etti

Bakan Yumakli, Veteriner Kontrol Merkez Arastirma Enstitüsünü Ziyaret Etti

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, daha önce açikladigi ’Hayvancilik Yol Haritasi’nin en önemli basliklarindan birisinin hayvan hastaliklariyla mücadele oldugunu belirterek, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Arastirma Enstitüsünün hayvan hastaliklariyla mücadelede uluslararasi geçerliligi olan son derece önemli çalismalar yaptigini bildirdi.

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, 27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü münasebetiyle Etlik Veteriner Kontrol Merkez Enstitüsünü ziyaret etti. Laboratuvarlarda incelemelerde bulunan Yumakli, enstitü çalisanlariyla sohbet etti.

Daha sonra basin mensuplarina degerlendirmede bulunan Bakan Yumakli, enstitünün bir asra yakin tecrübesiyle dünya çapinda akreditasyona sahip olduguna dikkati çekti. Bu merkezde yapilan çalismalarin birçok ülke tarafindan baz alindiginin altini çizen Yumakli, su bilgileri verdi:

“Burada üç baslikta faaliyet gösteren 19 laboratuvarimiz var. Bunlar aridan büyükbas ve küçükbas hayvan ile diger bütün hayvanlara iliskin hastalik teshisleriyle alakali çalisan laboratuvarlarimiz. Ikinci grup laboratuvarlarimiz ise tedaviye iliskin antijen üretiminden asi üretimine kadar faaliyet gösteriyor. Üçüncü grup da kontrol ve analiz laboratuvarlarimiz. Bu 3 laboratuvarimiz da Türkiye’deki hayvan hastaliklariyla mücadelenin yani sira uluslararasi birtakim taleplere cevap verme hususunda faaliyet gösteriyor. Özellikle sadece Türkiye’nin dört bir tarafindan degil, yine dünyadan da buraya gelen numuneleri kontrol ederek, test ederek gelen taleplere cevap veriyorlar. Buradaki Doping Laboratuvari dünyadaki sayili merkezlerden birisi. Hem Türkiye’deki atlarla alakali yapilan doping kontrolü, hem de dünyadan gelen numunelerin analiz edilmesi de yine buradaki laboratuvarlarimizda yapiliyor. Uluslararasi ölçekte kabul edilebilir bir laboratuvar oldugunu ifade etmek istiyorum.”

Hayvan hastaliklariyla mücadele

Bakan Yumakli, hayvan hastaliklariyla mücadelenin en önemli kisminin teshis etmek, bunlarin tedavisiyle ilgili araçlar gelistirmek ve yapilan analizlerle hayvan hastaliklariyla mücadelede politikalar gelistirmek oldugunu dile getirdi.

Etlik Veteriner Kontrol Merkez Enstitüsünü ‘Türkiye’de bu anlamda uluslararasi geçerli olan son derece önemli bir merkez’ diye niteleyen Yumakli, “Bizler hayvancilik yol haritasinin en önemli basliklarindan birisini hayvan hastaliklariyla mücadele olarak belirledik. Dolayisiyla son derece yüksek ekonomik kayiplara sebep olan hayvan hastaliklariyla mücadelenin ayni zamanda hem tecrübe açisindan hem de teknoloji açisindan bir bütün halinde islenmesi gerekir. Dolayisiyla bizler de bugün itibariyle buna bu kapasiteye sahip, bu kabiliyete sahip, son derece gelismis laboratuvarlarimizin oldugu, son derece deneyimli arkadaslarimizin oldugu bu merkez arastirma enstitüsünde hayvan hastaliklari ile ilgili mücadelemize devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Yilda 700 binin üzerinde test ve analiz

Merkezdeki laboratuvarlarda yillik 700 binin üzerinde test ve analiz yapildiginin altini çizen Yumakli, sadece Türkiye içerisinden gelen numunelerin testi ya da analizi degil, ayni zamanda dünyanin farkli ülkelerinden gelen numunelerin de test ve analizlerin gerçeklestirildigini belirtti.

Yumakli, böyle donanimli merkezlere sahip olan ülkelerin hayvan hastaliklari konusunda avantajli durumda olduklarina isaret ederek, sunlari kaydetti:

“Ülkemizdeki özellikle Covid pandemisi basladigi andan itibaren bu çalismalara çok önemli destekler verdi bu merkez. Umuyoruz ve diliyoruz ki böyle bir seye ihtiyaç olmaz. Ancak sunun da bilinmesi vatandaslarimiz açisindan önemlidir diye düsünüyorum. Böyle bir merkeze sahip olmak ülkemiz açisindan son derece büyük bir kazanim. Yine altini çizeyim, hem teknolojik hem de bilgi ve tecrübe açisindan son derece deneyimli, kabiliyetli ve kapasitesi son derece yüksek arkadaslarimizin da çalistigi ve arastirma yaptigi bir merkez olarak faaliyet gösterdigini belirtmek istiyorum.”

Veteriner hekimlerin sadece hayvan hastaliklari açisindan degil ayni zamanda saglik sistemi içerisinde çok önemli yerleri oldugunu vurgulayan Bakan Yumakli, bütün veteriner hekimlerin Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nü tebrik etti.

Asirlik tecrübe

Veteriner Kontrol Merkez Enstitüsünün baslangici kabul edilen Sigir Vebasi Serum Üretimi Kurumu (Veba-i Bakari Seromu Dar-ül-istihzari) Kurtulus Savasi sirasinda Eskisehir’de faaliyet göstermekte iken savas nedeniyle önce Ankara’ya daha sonra da Kirsehir ili Bozkaya yöresine nakledildi. Sakarya Savasi’ndan sonra 1921 yilinda Serum Üretim Kurumu adiyla Etlik’te bulunan bugünkü yerine tasindi ve sigir vebasi serumu üretimine baslandi.

Enstitü gelisimi günümüze kadar devam ederek bugün 19 laboratuvar ve destek üniteleri ile faaliyetlerini sürdürüyor. Enstitü hizmet alaninda bulunan illere (Ankara, Eskisehir, Bolu, Zonguldak, Bartin, Karabük, Kastamonu, Çankiri ve Kirikkale) hayvan sagligi ve zoonoz hastaliklar konusunda, bazi spesifik hastalik analizlerinde ise ülke genelinde hizmet veriyor.

Ülkemizde hiçbir laboratuvar ve saglik kurulusunda yapilamayan, insanlarda önemli zoonoz ve ölümcül hastalik olan Leptosipirozis’in tanisi Enstitü bünyesindeki Spiroket Hastaliklari Laboratuvarinda yapiliyor ve Saglik Bakanligi da bu hizmetten yararlaniyor. Yurtdisina çikarilacak olan evcil hayvanlarin kuduz titrasyon testi enstitüde gerçeklestiriliyor.

Merkez bünyesinde Antraks Asi Üretim Laboratuvari (Kurulus 1927), Tüberkülin ve Mallein Üretim Laboratuvari (Kurulus 1928) ve Viral Asi Üretim Laboratuvari (Kurulus 1967) ile üretim faaliyetinde bulunuyor.

Enstitü kendi alaninda ülkemizde ilk akredite laboratuvarlar olarak 2003 yilindan itibaren TS ISO EN 17025 kalite sistemine uygun olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Halen 85 test-analiz ve muayene ile 153 analitte akreditasyona sahip olan merkezde uluslararasi akreditasyona sahip test ve analizler yapiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile