Bakan Zafer Çağlayan, Japonya’da Merkez Bankası’nın Faiz Politikasını Değerlendirdi

Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın faizlerin düşürülmesi konusunda şuanda aşırı bir temkin ve ihtiyaç içinde olduğunu belirterek, “Merkez Bankası artık faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki eylemini net bir şekilde ortaya koyması lazım” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya’nın Tokyo kentindeki resmi ziyaretin son gününde gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye’nin Tokyo Büyükelçilik Rezidansı’nda Türk basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın faiz politikasını değerlendirdi. Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştiren Bakan Çağlayan, kendisinin dün yaptığı açıklamalarla bir sipariş vermediğini belirterek, “Kendi cephemde görmüş olduğum şeyleri bilhassa değerlendirmiş oldum” dedi.

Ekonomi ile ilgili her türlü konunun kendisinin alanına girdiğini söyleyen Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın bugün fazlasıyla temkinli davrandığını ifade etti.

Çağlayan,”Merkez Bankası en azından eskisi kadar ürkek değil ama Merkez Bankası şuanda aşırı bir temkin ve ihtiyat içinde. Söylemek istediğim, ifade etmek istediğim bu” değerlendirmesinde bulunurken,”Merkez Bankası’nın çok daha fazla bu süreci iyi idare etmesi ve beklentiler konusunda, kamuoyuna, topluma önemli mesajlar vermesi gerekiyor. Dün verilmedi, dün ıskalanmış olabilir bilemem. Ama bundan sonrasında Merkez Bankası’nın yapmış olduğu çalışmalarda gelecekle ilgili öngörü ve tahminlerini iyi yapmış olması lazım” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI EYLEMİNİ NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYMALI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın artık net bir eylem ortaya koyması gerektiğine vurgu yaparak, “Merkez Bankası artık faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki eylemini net bir şekilde ortaya koyması lazım” dedi.

Bakan Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası’nın bu kadar ihtiyatlı ve bu kadar temkinli davranmasına gerek yok. Niye gerek yok? Türkiye ayriyeten iş talebini dikkate almak durumundadır. Ama burada en önemli faktör şu; biz taze, çiçeği burnunda yeni bir teşvik sistemi açıkladık ve bu teşvik sisteminde de bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde olmayan destekleri verdik ve öngördük. Bakın tekrar söylüyorum; böyle bir teşvik sisteminin çıkması hayal bile edilemezdi. Benim hayallerim arasındaydı. Böyle bir teşvik yapısı içerisinde de işletmeleri yatırıma cezp etmek, yatırım yapmaya tahrik etmek, yatırım yapmaya teşvik etmenin yolu da işte bir yerde faizlerin düşürülmesinden geçer. Onun için benim derdim burada, faizin düşüşü bilhassa buna endeksliyorum ve ben Merkez Bankası’nın aslında çok hatalı bir davranış içinde olmayacağını ümit ediyorum.”

Bakan Çağlayan, kendisinin Merkez Bankası ile herhangi bir şekilde bilek güreşine girmeyeceğini belirterek, “Ben Bakanım neticede. Ekonomi Bakanıyım. Onlar da bağımsız bir kuruluşun elemanları” değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası’nın çalışma sistemlerinin eskisinden çok farklı olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, “Ama korkak olmaya, bu konuda ürkmeye, bu konuda çok fazla ihtiyatlı davranmaya gerek yok” dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile