Bakandan Mühendislere Çağrı

Bakandan Mühendislere Çağrı

Bursa temasları çerçevesinde BAOB Yerleşkesi'ni ziyaret eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası yöneticileriyle bir araya geldi

Bursa temasları çerçevesinde BAOB Yerleşkesi'ni ziyaret eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası yöneticileriyle bir araya geldi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin ev sahipliğindeki toplantıda İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık ve oda yöneticileriyle bir araya gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, oda başkanlarını dinledi. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Yapı İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Korkmaz ve diğer yetkililerin de katıldığı toplantıda, TMMOB Yasası, Mimar ve Mühendislik Kanunu, TOKİ uygulamaları, kaçak yapılaşma gibi konular ele alındı.
Şahin, TMMOB Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, mimarlık ve mühendislik hakkındaki yasanın da mutlaka yenilenmesi gerektiğini verdiği örneklerle ifade etti. 27 Ocak 1954 yılında çıkarılan mevcut yasanın bugün 56 yaşında olduğunu ifade eden Şahin, 6235 sayılı kanunun 11 sayfa, 41 madde ve 118 cümleden ibaret olduğunu dile getirdi. Şahin ayrıca, 17 Haziran 1938 yılında çıkarılan ve bugün 72 yaşında olan 3458 sayılı mimar ve mühendislik hakkındaki yasanın da 3 sayfa, 12 madde ve 28 cümleden oluştuğuna dikkat çekti.
Türkiye'de 70 bin dolayında inşaat mühendisi bulunduğunu dile getiren Şahin, ülke genelindeki toplam 370 bin mimar, mühendis ve şehir plancısının 72 ve 56 yıllık yasalarla yönetildiğini söyledi. Hantal ve anti demokratik olan mevcut yapının ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Şahin, ihale ve müteahhitlik gibi yasalardaki aksaklıkların giderilmesini önemini vurguladı.
Konuşmasında kaçak yapılaşmadan da örnekler veren şahin, Bursa'daki 600 bin konuttan 250 bin civarındakinin kaçak olduğunun altını çizdi. İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bayındırlık ve İsaân Bakanı Mustafa Demir'den, medeniyetler inşa eden mimar ve mühendisler adına destek istedi. Kamuda çalışan üyelerinin de çıkarılacak meslek yasasıyla birlikte haklarının verilmesini talep eden Şahin, TOKİ, hızlı tren, kentleşme, ulaşım, yapıların depremselliği gibi konu başlıkları ile hükümetten beklentilerini dile getirdi.
BERABER ÇALIŞALIM, YASAYI SONBAHARDA ÇIKARALIM"
Türkiye'nin her yerinde problemlerin aynı olduğuna işaret eden Demir, mimar ve mühendislerle ilgili meslek yasasının bu zamana kadar çıkarılmamasındaki en önemli nedenin konunun kamuoyunda direkt değil endirekt etkisi olmasını gösterdi. Yasanın çıkarılmasında oldukça samimi olduklarını dile getiren Bakan Demir, mevcut hükümetin de reformist olduğuna dikkat çekti. Mimar ve mühendislerden destek isteyen Bakan Demir, "Tasarının yasalaşmasıyla ilgili teklif ve görüşlerini getirin, beraber çalışalım, sonbaharda yasalaştıralım" ifadesini kullandı.
Bakanlığı dönemindeki çalışmalarından örnekler veren Demir, İmar Kanunu düzenlemesi ve müteahhitlerin 2012'den itibaren kayıt altına alınması gibi çalışmalara imza attıklarını dile getirdi. 2011 yılından itibaren yapı denetim uygulamasının tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacağını söyleyen Bakan Demir, Türkiye'de ruhsata aykırılığın kalkacağını, yapı denetim kavramının daha etkin uygulanacağını belirtti. Yapı denetim bürolarıyla ruhsata aykırı inşaatlara izin verilmeyeceğini dile getiren Bakan Demir, müteahhitlere de çeşitli cezaların da verileceğinin altını çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile