Bakanlar, Arıtma Tesisi Temel Atma Törenine Katıldı
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ ve Kırklareli’de yapılması planlanan 3 adet atıksu arıtma tesisinin temelini atmak üzere Tekirdağ’a geldi.
Çorlu’da bir otelde düzenlenen Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) toplantısına katılan Eroğlu ve Müezzinoğlu, daha sonra Atık Su Arıtma Tesisi Temel Atma törenine katılmak üzere Saray’a geçti. İlçe girişinde kalabalık bir partili grubu tarafından karşılanan Bakanlar, tören alanına kadar yürüyerek halkı selamladı. Saray Halkoyunları ekibinin gösterisinin ardından temel atma töreninin açılış konuşmasını Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban gerçekleştirdi. Saray olarak tarihi bir gün yaşadıklarını ifade eden CHP’li Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “Bu yapılan hizmetler, doğmamış çocuklarımız için yapılan yatırımlardır” dedi ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.
"ERGENE’NİN KİRLİLİĞİNDEN HEPİMİZ SORUMLUYUZ"
Saray Arıtma Tesisi’nin 2014 Ağustos ayı itibari ile Ergene Nehri’nin temiz akmasına katkı sağlayacağını ifade eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Türk milletinin en çok önemsediği unsurlar su, ekmek ve havadır. Bunların temizliği Sağlık Bakanı olarak beni doğrudan ilgilendiriyor. Ne diyoruz? Su medeniyettir diyoruz. Su şifadır, rahmettir, berekettir diyoruz. Bu nedenle suyun temiz olması gerekir. Doğa ve çevre gibi suyu da korumalı ve verimli kullanmalıyız. Kim ne derse desin. Ergene’nin kirliliğinden hepimiz sorumluyuz. Birlikte kirlettik, birlikte temizleyeceğiz” dedi.
"YARINLAR BUGÜNDEN ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK"
2014 sonunda Ergene’nin temiz bir şekilde akacağını ifade eden Müezzinoğlu, “Ergene Nehri 2015’ten sonra bir doğal güzellik olarak Trakya’ya zenginlik katacaktır” diye konuştu.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler yolculuğunda önemli yol aldıklarını kaydeden Müezzinoğlu, “Sağlık alanında çok önemli dönüşümler gerçekleştirdik. Evde sağlık hizmetleri veriyoruz. Şehir hastaneleri ile önümüzdeki dönemlerde yakın coğrafyadaki 1 milyar nüfusa sağlık hizmeti sunabileceğiz. İnsanını yurt dışındaki sağlık hizmetlerine mahkûm eden değil, yurt dışındaki insanlara da yurt içinde sağlık hizmeti verilen bir ülke haline geleceğiz” dedi
Konuşmasında Saraylılara bir müjde veren Müezzinoğlu, 2014 yılında 75 yataklı modern Saray Devlet Hastanesi’nin temelinin atılacağını ifade etti.
Müezzinoğlu, “Yarınlar bugünden çok daha güzel olacak” dedi.
"BİN GÜNDE 108 ADET BARAJ VE GÖLET YAPACAĞIZ"
Saray’a eli boş gelmediklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) adı altında muhteşem bir proje başlattıklarını projenin TRAGEP bütün Trakya’ya hayırlı olmasını dilediğini dile getirdi. Trakya’nın sanayisi kadar tarımı ile de ön planda olan bir bölge olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, “Sulama olmadan mahsul almak mümkün mü? Biz bin günde 108 adet baraj ve gölet yapacağız dedik. Bütün dereleri ıslah ediyoruz. Biliyorsunuz. Tekirdağ Büyükşehir oldu. Artık büyük düşünmek gerek” dedi.
Tekirdağ’a bir önceki gelişinde 67 müjde ile geldiğini anımsatan Eroğlu, “Tekirdağ’ın bahtı açık” dedi.
"TÜRKİYE ARTIK 70 SENTE MUHTAÇ BİR ÜLKE DEĞİL"
Saray’a da 13 müjde ile geldiklerini ifade eden Veysel Eroğlu, 1 baraj, 2 gölet, 7 dere ıslahı, 1 atık su arıtma tesisi, 1 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu ve 75 bin adet fıstık çamı dikimi müjdesi getirdiklerini söyledi.
AK Parti hükümetinin bölünmüş yollar alanında adeta destan yazdığını belirten Bakan Eroğlu, “Biraz önce Sağlık Bakanımız mütevazı davrandı ve söylemedi. Bugün Yunanistan’da bin doktor Türkçe öğreniyor. Türkiye’de çalışmak için. Türkiye artık 70 sente muhtaç bir ülke değil” diye konuştu.
BAŞBAKANLA ANEKTODUNU PAYLAŞTI
Başbakan Erdoğan'ın kendisine Ergene'yi Haliç gibi kurtarma talimatı verdiğini belirten Eroğlu, "6 Mayıs 2012'de geldiğimde Ergene Şafak Eylem Planı'nı açıklamıştım. Trakya coğrafi konum olarak muhteşem bir yerdedir. Burası Türkiye'nin en önemli yeridir. Trakya için büyük yatırımlar yapmamız lazım. Ergene çok kirli ve Ergene toprakları kirletiyor. Yer altı suyu tamamen yok olmaya yüz tutmuş. Başbakanımız aradı 'Veysel Hoca Ergene'yi ne zaman kurtaracaksın?' dedi.
Ben şaşırdım. 'Başbakanım biz sadece ceza keseriz' dedim. 'Haliç'i kurtardığımız gibi Ergene'yi kurtaralım' dedi.
Bunun koordinatörlük vazifesini de bana verdi" dedi.
AÇILIŞ TARİHİNİ 1 AĞUSTOS 2014 GÜNÜ SAAT 14:14
Ergene'yi kurtarmanın maliyetinin 3.2 milyar TL olduğu bilgisini veren Eroğlu, "Bizim o zaman belediyenin atık su kolektörünü yapma gibi bir görevimiz yoktu. Değişikliğe giderek bunu da yaptık. Ergene'yi temizlemek için 15 tane eylem planı hazırladık. Sadece Ergene'yi kurtarmanın maliyeti 3.2 milyar TL. Para çok diyebilirsiniz ama Ergene için ne yapılsa yeridir. Ergene'yi mutlaka temizleyeceğiz. Atık suları arıtıp tarımda kullanacağız" açıklamasında bulundu.
Konuşmasında Arıtma Tesisi’nin açılış tarihinin de temel atma töreninde belirlenmesini isteyen Eroğlu, Saray halkı ile birlikte açılış tarihini 1 Ağustos 2014 günü saat 14.14 olarak belirledi. Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından Saray Atıksu Arıtma Tesisi şantiye alanı ile canlı bağlantı kuruldu. Temel atma töreninde açılış butonuna bütün protokol üyeleri birlikte bastı. Tören alanında bulunan Atık Su Arıtma Tesisi maketi de Saray halkı için sergilendi.
PINARHİSAR’A HAREKET ETTİLER
Saray’da hastane ek binasının da açılışına katılan protokol üyeleri, daha sonra Pınarhisar’daki temel atma törenine katılmak için yola çıktı. Saray Atıksu Arıtma Tesisi Temel Atma Töreni’ne Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Büyükyoncalı Belediye Başkanı Necati Sezer, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, AK Parti İlçe yönetimi, AK Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Yel, çok sayıda partili ve Saray halkı katıldı.