Bakanlar Yanik Ve Selçuk, Dünya Çocuk Isçiligi Ile Mücadele Günü Paneli'ne Katildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik: 'Çocuk isçiligi meselesi dünyanin her tarafinda tarih boyunca çesitli zamanlarda degisik biçimlerde sorun olmustur. Ülkemiz açisindan baktigimizda bu meselede sükürler olsun ki utanç duyacagimiz bir tarihe sahip degiliz' 'Çocuk Isçiligi ile Mücadele Ulusal Programimizi hazirladik ve hayata geçirdik. Temel hareket noktamiz, çocugun üstün yararidir. Çocugun üstün yarari hukuksal zorunluluktur' Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk: '(Çocuk isçiligi) Çocuklarin ortak paydasini dikkate alarak, buna saygi göstererek ilerlememiz gereken bir mesele çünkü milletin ortak paydasi çocuklar, gençler. Çocugun üstün yararini gözetmek birinci vazifemiz' 'Çocugun egitime erisimi, devami ve nitelikli bir egitim almasi son derece önemli çünkü bu takip edildiginde çocuk isçiligiyle ilgili problemlerin önemli bir kismi çözülmüs oluyor'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik ve Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen "12 Haziran Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü Paneli"ne katildi.

Bakan Yanik, burada yaptigi konusmada, çocuk isçiligiyle mücadelenin kendileri için önemli oldugunu belirterek, "Hem Türkiye Büyük Millet Meclisi hem de Milli Egitim Bakanligi ile beraber ortak alanimizin konusu. Önümüzdeki süreçte bu çalismalarin devami sürecek. Ayrica Meclisimizle beraber, yasama tarafiyla beraber yaptigimiz bir çalisma olmasi bakimindan da önemli." dedi.

"Çocuk isçiligi meselesi dünyanin her tarafinda tarih boyunca çesitli zamanlarda, degisik biçimlerde sorun olmustur. Ülkemiz açisindan baktigimizda bu meselede sükürler olsun ki utanç duyacagimiz bir tarihe sahip degiliz." ifadelerini kullanan Yanik, sanayi toplumlarinda, is gücü ihtiyaciyla ortaya çikan çocuk isçi problemine karsi hükümet olarak Türkiye'deki çocuk isçiligi basliklarinin dogru tespit edilip, bunlarin sosyal sebeplerinin ve arka planlarinin dogru çalisilip sorunu tamamen ortadan kaldiracak ve sonuçlarini da giderecek politikalari ve hizmetleri zaten sürdürdüklerini söyledi.

Çocuk isçiliginin önlenmesi noktasinda farkindalik gelistirilmesine, bununla alakali diger paydaslarla neler yapilmasi gerektigine iliskin çalismalar yaptiklarini anlatan Yanik, "Bakanlik olarak 2018'i Çocuk Isçiligi Mücadele Yili olarak ilan etmistik. 2018'den sonra bu farkindaligi somut biçimde hayat geçirebilmek için ilgili bakanliklar ve sosyal taraflarla beraber mücadele ederek ortak deklarasyonu imzaladik. 2017'den 2023'e kadar Çocuk Isçiligi ile Mücadele Ulusal Programimizi hazirladik ve hayata geçirdik." diye konustu.

- 515 mobil ekiple çocuklara uygun destek verildi

Temel hareket noktalarinin çocugun üstün yarari oldugunu vurgulayan Yanik, "Çocugun üstün yarari hukuksal zorunluluktur. Çocugun üstün yarari üstünden tanimlanan, uygulanan politikalari hayata geçirmeye çalistik. 81 ilde bakanligimiza bagli mobil ekiplerimizle risk altindaki çocuklarimiza ulasarak ihtiyaçlari olan destek hizmetleri saglamaya çalistik ve devam ediyoruz." dedi.

Bugüne kadar 515 mobil ekiple çocuklara, hem aileleri yaninda hem okulda hem de sokakta ulasarak onlara uygun destegi vermeye çalistiklarini belirten Yanik, su bilgileri aktardi:

"Mobil ekiplerimiz 5 bin 552 okulda ögrencilerle bire bir çalismalar yürüttü. Çocuklar Güvende Projemiz ile sosyal hizmet modellerimizden yararlanan risk altinda degerlendirilen çocuklarimizi ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretler kapsaminda 65 bin çocugumuzun bire bir ihtiyacini dinledik. Bu görüsmeler sonrasinda çocuklarimizin ve ailelerinin ihtiyaçlarini belirledik."

- "138 bin 647 çocugumuza yönelik SED hizmeti sunduk"

Çocuk haklarinin gelistirilmesi ve uygulanmasi konusunda 81 ilde Çocuk Haklari Il Çocuk Komiteleri kurduklarini dile getiren Yanik, söyle devam etti:

"Çocuk isçiligiyle mücadele konusunda kurumsal yapimizi güçlendirme ihtiyacini duyduk, bununla alakali ülke genelinde 360 sosyal hizmet merkezimizde ailelerimize ve çocuklarimiza hizmet vermeye devam ediyoruz. Sayilari 3 bin 500'ü bulan aile sosyal destek personelimizle çocuk isçiligiyle mücadele yürütüyoruz.

Çocuklarimizin aile birlik ve bütünlügüyle büyümeleri için ailelerini de destekliyoruz. Çocuklarin ailelerinin yaninda desteklenmesi çalismalari kapsaminda Sosyal Ekonomik Destek (SED) programini önemsiyoruz. Ekonomik yoksunluk nedeniyle çocugunu kurum bakimina birakacak duruma gelmisse aileyi, aile bütünlügü bozulmamasi için devlet olarak destekliyoruz."

Çocuklarin böylece egitimden ve sosyal hayattan uzak kalmadiklarini vurgulayan Yanik, "Bu kapsamda 138 bin 647 çocugumuza yönelik SED hizmeti sunduk. Ayrica rehberlik hizmeti de veriliyor. Aile Egitim Programimiz da bulunuyor." dedi.

Yanik, çocuk isçiligiyle mücadele, is hayati ve hukuku modülünü içeren egitimler verdiklerini söyledi.

- "Burasi israrla üzerinde durulmasi gereken bir nokta"

Bakan Selçuk da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik'in çocuk isçiligi konusunun iyi bir takipçisi oldugunu belirterek, bundan sonraki süreçte de Milli Egitim Bakanligi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi arasindaki is ve is birliginin devam ettirilmesi noktasinda büyük bir çaba sergileyeceklerini ifade etti.

Çocuk isçiligiyle mücadelenin uzun soluklu ve takip edilmesi gereken bir mesele oldugunu söyleyen Selçuk, sunlari kaydetti:

"Çocuklarin ortak paydasini dikkate alarak, buna saygi göstererek ilerlememiz gereken bir mesele, çünkü milletin ortak paydasi çocuklar, gençler. Toplumun tüm kesimleri ve paydaslari açisindan zannedildiginden çok daha büyük bir ortak payda var. Çocuklar niye ortak paydamiz olmalidir ve çocuklar üzerinden niye yikici birtakim elestiriler yapmamaliyiz? Neden çocuklar üzerinden bir ortak paydada bulusmaliyiz? Burasi israrla üzerinde durulmasi gereken bir nokta. Çünkü çocugun üstün yararini gözetmek birinci vazifemiz."

Çocuk isçiligi meselesinin geçmisten bugüne özellikle sanayi toplumunun basladigi ülkelerde çok ciddi tartismalara konu oldugunu, dünyanin bazi bölgelerinde hala çok büyük bir tartisma konusu olduguna dile getiren Selçuk, su degerlendirmede bulundu:

"Buradaki temel bakis açimiz, temel felsefemiz firsat adaletiyle ilgili. Her çocugumuzun her türlü imkana, egitim firsatina, egitimle ilgili nitelikli birtakim islere ulasabilmeleri, erisebilmeleri firsat adaletinin temelini olusturuyor ve toplumumuzu da bu konuda daha yüksek bir bilinçle bilinçlendirme noktasinda çalismalara ihtiyaç var."

- "Çocuk isçiliginin önlenmesinde sartli egitim yardimlarinin büyük katkilari oldu"

Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü çatisi altinda yetiskin egitimi faaliyetleri yürütüldügünü söyleyen Selçuk, sunlari kaydetti:

"Yetiskinlere yönelik çocuklarimizin almalari gereken egitim, egitimin neden önemli oldugu, çocuklarimizin egitimindeki süreçleri ve bütün bunlarla ilgili farkindalik gelistirme amaçli yetiskin egitimlerimiz var ve bunlar son hizla devam ediyor. Bakanligimizin elbette hayata hazir, saglikli, mutlu bireyler yetistirmek gibi genel bir amaci var ve arastirma yapabilen, sorunu çözebilen, gelecegi tasavvur edebilen, dünyadaki akranlari ile yarisabilecek donanima sahip, insani, milli, ahlaki evrensel degerleri içsellestirmis olan çocuklarimizla, gençlerimizle yol almaya devam ediyoruz."

Bakan Selçuk, "Çocugun egitime erisimi, devami ve nitelikli bir egitim almasi son derece önemli çünkü bu takip edildiginde çocuk isçiligiyle ilgili problemlerin önemli bir kismi çözülmüs oluyor." dedi.

Mevsimlik tarim isçilerinin göçer ya da yari göçer olarak yasadiklarina, bu ailelerin çocuklarinin egitime erisimi konusunda da ciddi çalismalari olduguna isaret eden Selçuk, su bilgileri verdi:

"Bahsettigim hususlari da 2023 Egitim Vizyonu Belgemizde ortaya koyduk. Mevsimlik tarim isçileri ile göçer veya yari göçer ailelerin takip edilmesi, bunlarla ilgili takip ekiplerinin kurulmasi, e-okul yönetim bilgi sisteminde düzenleme yapilmasi, bu ögrencilerin kayitlarinin yenilenebilmesi, nakillerinin kolaylastirilmasi gibi çok sayida önlem alinmis durumda ve bu takipler anlik olarak da sürdürülüyor."

Çocuklarin egitimden mahrum olmamalari için tasimali egitim imkanlari olusturuldugunu anlatan Selçuk, sunlari ifade etti:

"Sartli egitim yardimi, okula devamlarda 2003'lerden itibaren kiz çocuklarinin özellikle okula devamina bakarsaniz yüzde 100'e yakin bir basari elde edildigini görürüz. Çocuk isçiliginin önlenmesi konusunda sartli egitim yardimlarinin da çok büyük katkilari oldu. Egitimin kalitesini artirmaya ve mesleki egitime yönelik çalismalar yapiyoruz. Okul öncesi egitimden baslayarak her kademedeki her isi takip ediyoruz, hangi çocugumuz erisebiliyor ya da erisemiyor, hangisi devamsizlik yapiyor bunlarin her birini ögrenci üzerinden takip etme imkaniniz var. Onlarin okulla bagini güçlendirmek için spor, sanat ve doga çalismalariyla ilgili birçok proje var. Bunu ulusal ve uluslararasi kuruluslarla birlikte yürütüyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile