Bakanlar Yeni Ovp Toplantısında Soruları Yanıtladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2015'te de eğitim en büyük harcama kalemimiz olmaya devam edecek. Bunu sağlık, daha sonra da sosyal güvenlik takip edecek. Savunma, güvenlik harcamalarında özel bir artış öngörmüyoruz" dedi.

Şimşek'in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığı Başbakanlık Yeni Bina'daki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Maliye Bakanı Şimşek, özellikle son günlerde yaşanan bölgesel problemlerin savunma harcamalarını artırıp bütçe açısından OVP hedeflerini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru üzerine, mali disiplinin sürdürüleceğini söyledi.

Şimşek, bu yıl iki seçim yaşanmasına, 17 Aralık sürecine ve jeopolitik gerginliklere rağmen bütçe hedeflerini rahat bir şekilde tutturduklarını ifade etti.

2015 yılı için vergi gelirlerinde yüzde 10,7'lik bir artış öngördüklerini, faiz dışı harcamaların artışını ise yüzde 5,1 ile sınırlı tutacaklarını dile getiren Şimşek, çalışmalarını bu kapsamda sürdürdüklerini kaydetti.

Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesinin en önemli reform alanlarından olduğuna dikkati çeken Şimşek, "2015'te de eğitim, en büyük harcama kalemimiz olmaya devam edecektir. Muhtemelen bunu sağlık, daha sonra da sosyal güvenlik takip edecektir" dedi.

Şimşek, savunma ve güvenlik harcamalarında özel bir artış öngörmediklerini bildirdi.
Bu yıl için kamuya 74 bin personelinin alınacağının hatırlatılarak, son rakamların sorulması üzerine Şimşek, "2014 bütçesini hazırlarken 74 bin toplam alım öngörmüştük. Ancak sadece ve sadece ilave öğretmen alımı nedeniyle yılı muhtemelen 104 bin civarında kapatacağız" diye konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek, gelecek yıl için de 74 bin kişinin istihdam edilmesini tahmin ettiklerini belirtti.

Şimşek, özelleştirme gelirlerine ilişkin soruyu yanıtlarken, bu yıl için 6,8 milyar liralık, 2015 için 8,7 milyar lira, 2016 içinde 6,8 milyar lira civarında özelleştirme geliri öngördüklerini, gelecek birkaç yıl için ortalama 4-5 milyar dolarlık özelleştirme gelirini neredeyse garanti altına aldıklarına işaret etti.
- Suriyelilerin Türkiye'de istihdamı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilip verilmeyeceğine dair bir soru üzerine ilgili kişinin pasaportu veya oturma izni varsa bu kimselere çalışma izni verilmesi konusunda sorun yaşanmadığını söyledi.

Suriye'den gelenlerin büyük çoğunluğunun göç yoluyla sınıra dayanmalarının ardından yurt içine alındıklarını anımsatan Çelik, "Göç Yasası"nın da TBMM'den geçtiğini kaydetti.

Yasa çerçevesindeki ikincil mevzuatın kısa sürede yayınlanmasını beklediklerini belirten Çelik, "Bu çerçevede tüm izin ve bu konudaki mevzuatlar Çalışma Bakanlığına devrediliyor. Bu yasa çerçevesinde Suriye'den gelen misafirlerimize kendilerini tanımlayacak kimlik verilecek. Türkiye'deki açık işler dikkate alınarak bunların istihdam imkanı bir ölçüde gerçekleşmiş olacak. Çalışma imkanını elde etmiş olacaklar" ifadesini kullandı.
- Elektrikli otomobil
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise yerli otomobil üretimine ilişkin bir soruya yanıt verirken, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini dile getirdi.
Yerli otomobilin en önemli çalışma alanlarından olduğuna işaret eden Işık, "Bence Türkiye, içten yanmalı motor teknolojisine dayalı otomobil üretiminde treni kaçırdı. Ama geleceğin teknolojisi olarak baktığımız elektrikli otomobiller üzerinde yoğun bir çalışma yapıyoruz. Bazı olumlu gelişmeler de kaydetmeye başladık" dedi.

Ar-Ge ve inovasyon, dizayn ve mühendislik ile üretim ve pazarlama olarak üç aşamalı bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Işık, 2020'den önce Türkiye ve dünya yollarında bir yerli otomobil markasını görmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da bir soru üzerine yapısal reformların yeni OVP'nin omurgasını oluşturduğunu belirtti.

Türkiye'nin kriz yaşamadan reform yapmayı başarabilen ender ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Reform yapabilmesi için Türkiye'nin önünde son derece elverişli bir dönem var. Bu dönemi yapısal reformlar için değerlendirme kararlılığımızı OVP'de çok net bir şekilde ortaya koymuş durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de dahilde işleme rejimi hakkındaki bir soruyu yanıtlarken, kamuoyunda dahilde işleme rejiminin ithalatı teşvik eden bir mekanizmaya dönüştüğüne yönelik bir algı oluştuğunu bildiklerini belirtti.

Bu konuyla ilgili yakın zamanda bir çalışma yaptıklarını anlatan Canikli, "İçel Gümrük Müdürlüğü bünyesinde dahilde işleme rejimi çerçevesinde ihracatı yapılan tüm ürünlerle ilgili numune alınarak bir tahlil yapıldı. Bu çerçevede 703 maldan numune alınmıştır. Bunun sonucunda bu çerçevede ihraç edilen 73 malda sıkıntı tespit edilmiştir. Bu oran olarak önemli bir tespittir. Demir-çelikte bu bağlamda bir sorun tespit edemedik" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile