Yıldız, Sivas'ın Seyfebeli mevkisindeki çöpten enerji üretecek tesisinin temel atma töreninde, enerji projelerinin çevreye rağmen değil çevreyle beraber üretilebilmesini önemsediklerini ve bunu tercih ettiklerini söyledi.
Gelecek nesillere daha güzel çevre bırakmak için çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin şu anda kişi başına yaklaşık bir kilogramın üzerinde çöpü var. Ülke genelinde yıllık 30 milyon ton civarında çöp çıkıyor. Bunların hepsi aslında bir tehdittir. Kokusu, kirliliği ve yangınıyla hepsi bizim için bir tehdittir. Ama şimdi fırsat haline gelmeye başladı. Hem kendi elektriğimizi üretiyoruz hem de çevreyi daha duyarlı bir şekle götürüyoruz."
Yıldız, 50'den fazla ülkede 1,5 milyon kişiye çöpten istihdam sağlandığını ifade ederek, dünya enerji arzının da yüzde 10'unun çöpten elde edildiğini aktardı.
Çöpün yerli bir kaynak haline geldiğini vurgulayan Yıldız, bu kaynağın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin elektrik üretimindeki payının yüzde 1,3'ler civarında olduğunu anlatan Yıldız, "Şu ana kadar yatırım yapıp da nükleerden tutun kömür tesislerine varıncaya kadar, itiraz görmediğimiz herhangi bir yatırım karşımızda bulmadık. Bu itirazların enerji kalemleriyle alakalı olduğuna artık inanmıyorum. Bu Türkiye'nin kalkınmasına olan itirazdır" diye konuştu.
Bakan Yıldız, buna seyirci kalmayacaklarını, doğru bildiklerini yaparak Türkiye'yi kalkındıracaklarını söyledi.
Hükümetleri döneminde gerçekleştirilen çalışmalara da değinen Yıldız, Türkiye'nin şu anda enerji arzı fazlasının bulunduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin bu durumu AK Parti iktidarları döneminden önce hiç yaşamadığını belirten Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
"Çöplerden üreyen metan gazı, karbondioksit gazının tam 21 katı kadar daha tehlikeli. Bu projeyi gerçekleştirmekle çok tehlikeli bir gazı bertaraf etmiş olacağız. Biz çöpleri ve buradan arıtılarak elde edilecek bütün yapıyı, refah seviyemize dönüştürmüş olacağız. Şu anda Türkiye'nin 81 ilinde bu tesislerin kazandırılmasıyla alakalı çok ciddi teşvikler var. Bugün her bir metreküplük doğalgazın ithalatına karşılık gelecek herhangi bir yatırım, bizi heyecanlandıran yatırımdır. Bu yerli kaynak. Ülkemizin her bir köşesinde bu yatırımları artıracağız ve Türkiyemize kazandırmış olacağız."
- "En büyük sermayemiz insanımız"
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise yeni Türkiye'yi kurmak için en büyük ihtiyacın enerji olduğunu bildirdi.
Her alandan enerji elde etmeye çalıştıklarına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Nükleer santralden enerji yapalım diyoruz, 'İstemeyiz' diyorlar. 'Termik santral yapalım' diyoruz, birisi 'İstemeyiz' diyor. 'Sudan enerji elde edelim, hidroelektrikten' diyoruz, birileri 'İstemeyiz' diyor. 'Rüzgardan elektrik enerjisi üretelim' diyoruz, birileri 'İstemeyiz' diyor. 'Güneşten enerji elde edelim', 'Buraya olmaz' diyorlar. Şimdi çöpten enerji elde ediyoruz, bilmiyorum buna da 'hayır' diyen var mı?"
Eski Türkiye'nin her şeye "hayır" dediğini belirten Yılmaz, "Yeni Türkiye ise halkın yarasına merhem olacak ne varsa, çöpten de olsa halkın hizmetine sunuyor" dedi.
Yılmaz, "Şimdi bize söylüyorlar, 'Bunu yapmadınız.' Doğru, Ay'a da Mars'a da gitmedik ama bu milletin hastası, hastane kapısında beklemesin diye hastaneler yaptık, bu millet karanlıkta kalmasın diye en ücra köylerimize kadar enerjiyi götürdük" değerlendirmesinde bulundu.
Halkın talebinden daha fazla elektrik üretildiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Ne petrolümüz ne de doğalgazımız var. Ama Türkiye'nin şu anda milli geliri, doğalgazı da petrolü de olan ülkelerden daha fazladır. En büyük sermayemiz insanımızdır, insanımız her zaman istikrarın ve güvenin yanında oldu. Eğer siz varsanız Türkiye'nin geleceğine ilişkin kaygı yok, siz varsanız elem, korku yok, siz varsanız istikrar, güven var. Elinizi vicdanınıza koyun tartın, halkın gözü terazidir, dirhem şaşmaz."
Daha sonra bakanlar Yıldız ve Yılmaz ile Vali Alim Barut, butona basarak tesisisin temelini attı.
Nov Enerji tarafından kurulacak tesisin eylülde çöpten enerji üretimine başlaması planlanıyor. Tesis, yıllık 10 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.
Öte yandan, Bakan Taner Yıldız, Bahar ve Çevre Temizliği Festivali kapanış programı kapsamında, anaokulu öğrencilerince Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe de katıldı.
Bakanlar Yıldız Ve Yılmaz, Sivas'ta
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ülke genelinde yıllık yaklaşık 30 milyon ton çöp çıktığını belirterek, "Bunların hepsi aslında kokusu, kirliliği ve yangınıyla bizim için bir tehdittir. Ama şimdi fırsat haline gelmeye başladı. Hem kendi elektriğimizi üretiyoruz hem de çevreyi daha duyarlı bir şekle götürüyoruz" dedi.