Onun için şirketlerimizin önünü açmak istiyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde bir dondurma fabrikasının temel atma törenine katıldı.
Firma yetkilileri ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ın ardından konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gelişen ülkelerin kendileri için çizdiği misyonla şirketlerinin belirlediği misyon arasında paralellik olması gerektiğini söyledi.
Davutoğlu, konuşmasında “Ve o misyonlar örtüştüğü zaman ülkenin ekonomik kalkınma sinerjisi büyük bir ivme kazanıyor. Ülkelerin makro stratejisi ile şirketlerin makro strateji içinde yaptığı planlamalar arasında bir paralellik olduğu zaman ülkeler gerçek kalkınmayı sağlar” dedi.
Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin bölge ülkeler arasında bir ticaret üssü olmasını hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye bir köprü ülke değil merkez ülkedir. Yani üzerinden malların geçip gittiği bir köprü değildir. Bir yerden bir başka yere kültürlerin aktarıldığı, malların taşındığı pasif bir köprü değildir. Aksine o malların üretildiği, o kültürlerin yeni sentezlerle harmanlandığı merkez bir ülkedir. Biz istiyoruz ki, Türkiye bütün bu çevre havzaların üretim üssü olsun ve tüm bu havzaların ticaret aktarım hatlarının yöneticisi olsun. İstatistiklere bakıldığında, Türkiye Batı’da Fransa, Almanya, İtalya hattından Doğu’da Çin, Hindistan hattına kadar olan bir bölgeyi sınır olarak çizin, bütün geri kalan Afro-Avrasya’da, Güney Afrika’dan Kafkasya’ya kadar olan bütün bölgede en büyük sanayi üreticisi ülkedir. Dolayısıyla da ekonomik yapısını ve dış politikasını bu büyük havzanın her yerine ulaşır nitelikte geliştirmesi lazım. Onun için biz vizelerin kalkması için büyük çaba sarf ediyoruz. Onun için serbest ticaret anlaşmasıyla gümrük duvarlarının aşağıya çekilmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Onun için şirketlerimizin önünü açmak istiyoruz.”
KONYA, UYUM İÇİNDE ÇALIŞMANIN MÜKAFATINI ALIYOR
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Türkiye’de siyasi istikrarla birlikte yabancı yatırımcıların sayısının arttığını belirterek şunları söyledi: “Bu yatırımcılar bizim kara kaşımıza kara gözümüze gelmedi, etkin bankacılık sistemine, yatırıma geldi. Türkiye’nin etrafında 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye bakmak gerekir. Bu 56 ülke ve Türkiye’ye baktığınızda dünyanın toplam milli gelirinin 3’te 1’nin burada olduğunu görürsünüz. Dünya ithalatının yüzde 56’sı bu bölgede görenler bize geliyor” Dondurma sektörü ve süt ürünlerinin Avrupa Birliği’ne girişinde bazı kısıtlamalarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Çağlayan, bunu aşmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Bakan Çağlayan, övgüyle bahsettiği Konya’ya bu yatırımın yapılmasının sevindirici olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Konya, Sayın Bakanıyla, milletvekiliyle, valisiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla tam bir uyum içinde çalışmanın mükafatını burada bu yatırımla görüyor. Bu fabrikada 300 gencimize istihdam sağlanacak. Esnafa, köylüye, çiftçiye önemli katma değer sağlayacak. Bilhassa yatırıma bu açıdan bakarken sektörün Türkiye’de her geçen gün gelişmesini görmekten mutluluk duyuyorum.” Konuşmaların ardından dondurma fabrikasının temeline ilk harç Bakan Davutoğlu, Bakan Çağlayan, Vali Doğan, milletvekilleri ve firma yetkilileri tarafından butona basılarak atıldı. Tören sonunda inşaat alanında Bakan Çağlayan ve Bakan Davutoğlu adlarına dikilen fidanları suladı .
Bakanların Konya Ziyareti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Serbest ticaret anlaşmasıyla gümrük duvarlarının aşağıya çekilmesi için çaba sarf ediyoruz.