Bakanlik, 4 Bin Yillik Aile Arsivini Tek Kitapta Topladi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, nikahtan bosanmaya, dogumdan ölüme, vasiyetten mahkeme kayitlarina kadar aile ile ilgili 4 bin yillik süreci kapsayan tüm verileri “Aile Tarihinden Belgeler” kitabinda topladi. Kitapla, özellikle birçok medeniyete ev sahipligi yapan Anadolu topraklarindaki aile yasamlarina arkeolojik ve tarihsel açidan bakilabilmesi amaçlaniyor.

Bakanlik tarafindan hazirlanan, müze, arsiv ve özel koleksiyon dokümanlariyla zenginlestirilen, Türkiye’deki farkli kurulus, özel kisi ve koleksiyonlardan temin edilen belgelerin yer aldigi “Aile Tarihinden Belgeler” kitabi, yaklasik 300 görsel ile ailenin gelisimine isik tutuluyor. Çalismada, arkeolojik kazi sonucu çikan ve aile konusunu ele alan çivi yazili tabletler de dikkat çekiyor.

Vatandaslar da katki sagladi

Çivi yazili belgeler ile Bizans dönemine ait malzemeler Ankara Anadolu Medeniyetleri, Istanbul, Çorum ve Sivas Arkeoloji Müzelerinden saglanirken; Osmanli dönemi belgelerinin bir kismi Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskanligi ve Topkapi Sarayi arsivinden, bir kismi da özel koleksiyonlar, antikaci ve sahaflardan temin edildi. Vatandaslar da ellerinde bulunan Cumhuriyet döneminin ilk yillarina ait nikah cüzdanlarini paylasarak çalismaya destek verdi.

"Osmanli arsiv zenginligi ile Cumhuriyet dönemi belgeleri bulusturulmustur"

Farkli dinlerden evlilik, dogum, vaftiz ve ölüm için hazirlanan belgelerin de eklendigi toplam 224 sayfalik kitabin sunus bölümünü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik kaleme aldi. Bakan Yanik, bugünkü belgelerde ailenin esler ve çocuklar arasi iliskiler anlaminda teminat altina alindiginin görüldügünü belirterek, “Yazili belgeler aile tarihine sahitlik etmede en büyük zenginlige sahiptir. Hukukî belgelere yansiyan dogum, evlilik ve ölüm devletlerde bir kayit tutma evrimine isaret etmektedir. Geleneksel ve dinî mesruiyet yaninda devletler resmî hukuk belgeleri ile ailenin varligini teminat altina almistir. Aile belgeleri bu çerçevede geleneksel sosyolojik yapilarin hukukî devlet yapilarina dönüsmesine medeni hukuk üzerinden de isaret etmektedir” dedi.

Aile Tarihinden Belgeler çalismasinda, yasanilan topraklardaki eski uygarliklara ve Türk-Islam uygarlik çevresindeki diger kültürlere yer verildigini kaydeden Bakan Yanik, “Osmanli arsiv zenginligi ile Cumhuriyet dönemi belgeleri bulusturulmustur. Dört bin yil öncenin ‘fakirlikte ve zenginlikte bir olmak’ ifadesi ile bugünün ‘iyi günde ve kötü günde bir olmak’ ifadesi, kil tabletlerde ve güncel nikah törenlerinde ayni anlami tasimaktadir. Bu aile için beserî ve tarihî bir sürekliligin yasadigina dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandi.

Tanitim toplantisina Bakan Yanik katilacak

“Aile Tarihinden Belgeler” kitabinin tanitim toplantisi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik’in katilimiyla 16 Agustos 2022 tarihinde gerçeklestirilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile