Yerel dinamikleri harekete geçirerek engellilik konusunda farkındalık yaratmayı, engellilerin psiko-sosyal ve tıbbi rehabilitasyonuna katkıda bulunmayı amaçlayan proje bazlı destek programı EDES'e başvurular tamamlandı.
Dört yıldır proje tekliflerinin alındığı programa, en fazla ilgi bu sene oldu. Programa bu yıl valiliklerden 165 proje teklifi geldi. Proje teklifleri usul ve esaslar doğrultusunda değerlendirilecek, sonuçlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın onayına sunulacak. Desteklenen projeler valiliklere bildirilecek.
2014 yılı bütçesi 3 milyon lira olan EDES Programının, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki iller için valilik EDES hesabında bulunan ödenek kullanıldı. 2014 yılı ödeneğinin Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak illerine Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illerinin eklenmesiyle yaygınlaştırılması planlandı.
2015 yılı EDES Programının Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop, Zonguldak Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illerinde devam etmesi ve ödenek durumuna göre Bakanlık tarafından uygun görülecek 7 ilin eklenmesiyle yaygınlaştırılması planlanıyor.
-60'tan fazla proje gerçekleştirildi
EDES, 2011 yılında Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon'un içinde olduğu 11 ilde uygulandı. EDES Programının 2011 yılında 158 projeden seçilen 33 proje için valiliklere 1 milyon 999 bin 525 lira 66 kuruş kaynak aktarıldı ve projeler tamamlandı.
2012 yılı EDES Programı aynı illerde uygulanmış ve gelen 109 projeden seçilen 62 proje için valiliklere 3 milyon 989 bin 138 lira 2 kuruş kaynak aktarılarak projeler gerçekleştirildi.
2013 yılı EDES Programının yaygınlaştırılması için Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak illeri de eklenerek Karadeniz Bölgesinin tamamında uygulandı ve 156 projeden seçilen 60 proje için valiliklere 3 milyon 994 bin 597 lira 54 kuruş aktarıldı.
-Farkındalık yaratıldı
EDES kapsamında desteklenen projelerle, yaklaşık 750 bin kişiye doğrudan ulaşıldı. Oluşturulan veri tabanlarıyla engelli bireylerin ve ailelerinin kamu hizmetlerine erişimi artırıldı.
Kültür, sanat ve spor eğitimleri ve kaynaştırma etkinlikleriyle engelli bireylerin toplumla bütünleşmesi ve psiko-sosyal rehabilitasyonuna katkıda bulunması sağlandı.
Ayrıca engelli bireylerin ve ailelerinin görünür kılınmasına, engelliliğin ve engellilik nedenlerinin gündeme taşınmasına, farkındalığın ve bilinç düzeyinin geliştirilmesi desteklendi.
Bakanlık 750 Bin Engelli ve Ailesine Destek Oldu
Engellilik alanında sorunun kaynağında çözülmesi için fırsat oluşturan ve sorunu yaşayanların kendi projelerini üretmelerine imkan sağlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında, 750 bin engelli ve ailesine ulaşıldı.