Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Amuderya Deltası kıyısında 50 bin dekarlık alanda ’Ormanların Doğal Ortamda Yeniden Oluşturulmasına Katkıda Bulunulması ve Orman Çiftliklerinin Donatılması Projesi’ çerçevesinde, ağaçlandırma ve fidanlık kuruluşlarına ait projeler geliştirdi. Söz konusu projelere ait hazırlanan uygulama protokolü ise geçtiğimiz Mart ayında Ankara’da imzalanarak yürürlüğe girmişti.
Çalışma takvimi belirlendi
Hazırlanan projelere başlayabilmek için ise Eylül ayında arazi çalışmalarının detaylandırılması ve çalışma takviminin Özbek makamlar ile istişare halinde güncellenmesi için Özbekistan’a teknik ziyaret yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı teknik personeli, projelerin yapım işlerine ait inşaat ve sulama sistemi kurulması gibi faaliyetler ile alımı yapılacak makine ve ekipmanlar konusunda ilgili firmalarla görüşmeler yaparak tereddütleri giderdi ve kullanılacak malzemeleri belirledi.
Fidanlık çalışanları Türkiye’de eğitime alınacak
Bu çerçevede 2017 yılı Ekim ayında fidanlık yapımı ile işe başlanması ve 2017 Kasım ayı içerisinde fidanlık çalışanlarının, kapasitelerinin geliştirilmesi maksadıyla Türkiye’de eğitime alınması kararlaştırıldı. Ayrıca kurulacak fidanlıkta 2018 yılı Şubat-Mart döneminde sulama sisteminin kurulmasının ardından fidan üretimine geçilmesi planlandı. Kurulacak fidanlıkta üretilecek fidanlar sadece Amuderya Deltası’nda değil ülkenin diğer ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde tesis edilecek.
"Ağaçlandırma ve fidan üretimi hususlarında tecrübemizi aktarıyoruz"
Projenin takipçisi olacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Aral Gölü yıllar önce içinde her türlü canlıyı barındıran ve balıkçılıktan, ulaşıma oldukça önemli bir göl durumundayken bugün büyük ölçüde bataklığa ve çöle dönüştü. Çevresel bir felaket yaşayan Aral Gölü’nün tekrar eski günlerine dönmesi maksadıyla bu projeyle Özbekistan’a destek veriyor ve ağaçlandırma ve fidan üretimi hususlarında tecrübemizi aktarıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlık, Aral Gölü'ndeki Çevre Felaketine 'Dur' Demek İçin Harekete Geçti
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Aral Gölü’nde yaşanan çevre felaketine dur demek için harekete geçti. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı Amuderya Deltası kıyısında 50 bin dekarlık alanın ağaçlandırılması ve fidan üretimi hususlarında projeler geliştirdi.