Bakanlık kilitledi HSYK atama yapamıyor

12 Eylül'de halkoyuna sunulacak olan anayasa değişikliği paketinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun...


12 Eylül'de halkoyuna sunulacak olan anayasa değişikliği paketinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesinin öngörülmesi, HSYK'da tarihinin en büyük krizlerinden birine neden oldu. Kurulun yargı kökenli 4 üyesi, HSYK'nın yapısının 12 Eylül'den sonra değişme ihtimali nedeniyle Ergenekon, Balyoz, Erzincan'daki Ergenekon ve faili meçhul cinayetler dava ve soruşturmalarına bakan İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır'daki özel yetkili savcılık ve mahkemelere yeni hakim ve savcı ataması yapmak istedi, bunun üzerine Adalet Bakanlığı referandum resti çekti. Yargı kökenli üyelerin bu mahkeme ve savcılıklarda görevli hâkim ve savcıların tamamını değiştirmeyi istediğini savunan bakanlık, taslağı geri çekti ve kurul toplantılarını bitirdi. Unvanlılar kararnamesinden 59 atama tamamlanırken, kalan 79 atama ise bu nedenle yapılamadı.
Kurul üyeleri dün Hakimevi yerine HSYK'nın bulunduğu Adalet Bakanlığı ek binasına gitti. Özbek, binaya girerken, "Çok önemli sıkıntılar var. Bunları aşmaya çalışıyoruz" dedi. Mevzuata göre bakanlık müsteşarının katılmadığı kurul toplantılarında karar verilemediği için önceki yıllarda gerilim yaşandığında müsteşar toplantılara girmiyor, görüş ayrılıkları giderilene kadar toplantı yapılamıyordu. Bu kez müsteşarı toplantılardan çekmek yerine  kurulu bütünüyle çalışamaz hale getiren Bakanlık, taslağın karara bağlanmayan bölümlerini geri çekti ve kurulun taslak üzerinde görüşme yapmasını engelledi. Bakanlığın kurulun yargı kökenli üyelerinin atama önerilerini geri çekmemesi halinde 12 Eylül'e kadar kurul toplantıları yapmama eğiliminde olduğu bildirildi.Mevzuata göre taslak olmadan ve müsteşar katılmadan karar alamayan kurul, bu nedenle bakanlığı beklemek zorunda kalacak.

İşte o kritik isimler
Kurulun seçilmiş üyeleri, kritik soruşturma ve davalara bakan ve bakanlık kaynaklarının sayısı 24 olarak ifade ettiği isimlerin görev yerinin değiştirilmesini istedi. İddiaya göre bu isimlerden bazıları şöyle: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Ali Pekgüzel, Balyoz soruşturmasında 31 kişiyi tutuklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ali Efendi Peksak, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İdris Asal,  Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak, Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekili Taner Aksakal, savcılar Mehmet Ali Kurt ve Ender Karadeniz, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş,  Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Karatay, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İsmail Şahin."
Ataması tamamlanan isimler arasında Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in de olduğu iddia edildi. Ancak kurul üyeleri Cihaner konusunda sıkıntı olduğunu ve atama yapılmadığını bildirdi. 

 'Öngörümüz doğru çıktı'
 Özbek, Milliyet'e "Biz daha önce de bakanlığın 12 Eylül'den önce bize atama yaptırmak istemediğini söylemiştik. Öngörümüz doğru çıktı" dedi. Krizin, Bakan'ın  HSYK Başkanı sıfatı ile yürütmenin üyesi sıfatını ayırmamasından kaynaklandığını belirten Özbek, Ergenekon davalarına bakan mahkemelere üye atanması talebinin bu mahkemelerden geldiğini kaydetti.

 

138 kişilik unvanlı hâkim ve savcı kararnamesinin görüşüldüğü aşamada KRİZ gün yüzüne çıktı
79 atama yapılamadı
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile