Bakanlık ve Belediyeler Engelliler İçin Birlikte Hareket Ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, engellilere yönelik geliştirdikleri pilot projelerle hem istihdam sağladıklarını hem de işveren olmalarını sağladıklarını açıkladı.


Alanya Belediye Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Çalışma Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği, ‘turizm sektöründe engelli istihdamı, ulaşılabilirlik ve yerel yönetimler’ paneli Grand Kaptan Oteli’nde yapıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Akyıl, yerel yönetimlerle birlikte hareket ederek engelli vatandaşları avantajlı konuma getirdiklerini kaydetti. Rize Belediyesi ile yaptıkları bir projeyi anlatan Akyıl, 15 zihinsel engelliye çay ocağı işletmeciliği ve garsonluk kursunu verdiklerini ifade etti. Çaykur’un da desteğiyle de iki tane çay ocağı açılarak hem istihdam sağlandığını hem de iş verenin engelli olmasını sağladıklarını anlatan Akyıl, sosyal hayatın arasına bunu yerleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Bunun için değişik kurumlar ve belediyelerle bu tür projeleri paylaşarak ortak çalıştıklarını belirten Akyıl, bunların birlik ve beraberlik içinde tüm Türkiye’de uygulanması için çalıştıklarını vurguladı.
Uluslararası ülkelerde engellinin bir de turizm sektörü olduğuna dikkat çeken Akyıl, “Engelli turizminde uluslar arasında çok önemli bir pay var. Engelli turizminde de önemli bir gelir var. Bundan da turizm sektörünün yararlanmasını istiyoruz.” dedi.

"BELEDİYELER ÖNEMLİ İŞLER GÖRÜYOR"
Halka hizmet noktasında belediyelerin bu işin içinde olduğunu dile getiren Akyıl, sosyal devlet anlayışının vatandaşa ulaşmada en önemli kurumların belediyeler olduğunu söyledi. Akyıl, projeleri anlatmak için sivil toplum örgütleri ve belediyeleri bir araya getirdiklerini kaydetti. Yapılan toplantılarda Alanya Belediyesi’nin uygulamalarının ve projelerinin örnek nitelikte olduğunu kaydeden Akyıl, Alanya belediyesinin çalışmalarının Avrupa’dan da temsilciler ile irtibata geçilerek yapılan çalışmalar olduğunu ifade etti.
Sadece engellilere değil çalışma hayatı grubu içinde olan çalışan çocuklara yönelik, kadınların istihdama ulaşmada çektikleri bir takım sıkıntıları çözmeye yönelik çalışmaları bulunduğunu da aktaran Akyıl, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttükleri çalışmaları anlattı. Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’nden çocukların ailelerini, annelerine ve ablalarına hasta ve yaşlı insanlara beceri bakım’ kursu verdiklerini belirten Akyıl, “Bu kurslara başlamadan önce ilgili kurumlarla irtibata geçtik. Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezimizle ve Huzurevi yöneticileri ile temasa geçtik. Huzurevinin hasta ve yaşlı bakımı ihtiyacının olduğunu öğrendik. Buna göre kurs verdik ve istihdamı sağladık.” diye konuştu.

SİPAHİOĞLU: ALANYA`YI ENGELSİZ KENT YAPIYORUZ
Alanya’yı engelsiz kent yapmak için çalıştıklarını ifade eden Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, yaşayan engellilerin kayıt altına alınmasını sağlayan bir veri tabanı oluşturduklarını ve bu verilerin Ulusal Engelliler Veri Tabanı`na dahil olması için çalışma yapıldığını kaydetti. Belediye ve İşkur tarafından düzenlenen mesleki eğitim programları ile engelli vatandaşların istihdamına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Sipahioğlu, “Belediye bünyesinde ‘Engelsiz Yapı Denetim Komisyonu’ oluşturuldu. Bu komisyonun yapıları engelli bireylerin kullanımına göre denetlemesinin ardından iskan verdik.” şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile