Bakanliktan Mazot Ve Gübre Destekleri Kaldirildi Haberlerine Iliskin Açiklama

Tarim ve Orman Bakanligi, bazi basin yayin organlarinda yer alan, ‘2025 yilindan itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldirildi’ baslikli haberlerin dogru olmadigini bildirdi.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, ‘2025-2027 Yillarinda Yapilacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diger Bazi Tarimsal Desteklemelere Iliskin Karar’ Resmi Gazete’de yayimlandigi hatirlatildi. Birçok ilki barindan kararin ardindan ortaya atilan iddialarin asilsiz oldugu kaydedilen açiklamada, “Mazot ve gübre desteginin kalktigi ve üreticilerimizin prim destegi olarak ifade ettigi fark ödemesi desteginin artik yapilmayacagi bazi basin yayin organlarinca iddia edilmistir. Bu tamamen asilsizdir” ifadeleri yer aldi.

“Üreticilerimizin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karsilanacaktir”

Açiklamada mazot ve gübre desteginin kalkmadigi vurgulanarak, “Yeni dönemde bunun tanimlamasi, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alinarak belirlenen temel destek olarak revize edilmistir. Çiftçi Kayit Sistemi’ne kayitli olan üreticilerimizin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karsilanacaktir. Ayrica üretim planlamasi kapsaminda yer alan ürünlerin havzasinda yetistirilmesi durumunda temel destege ilave olarak üreticilerimiz kullandigi mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’ini planli üretim destegi olarak alacaktir. Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’si desteklenmis olacaktir” denildi.

“Üretim planlamasina uygun ekim yapanlarin mazot ve gübre desteginin yüzde 100’ü desteklenecektir”

Su kisitinin oldugu 11 il 52 ilçede ise planlama kapsaminda az su tüketen ürünleri üreten çiftçilere gübre maliyetinin yüzde 50’lik kisminin da ‘yer alti su kisiti destegi’ olarak verilecegi belirtilen açiklamada, “Planlama kapsaminda az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, bugday, arpa ve yaglik ayçiçegi üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50’lik kismi da ‘yer alti su kisiti destegi’ olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasina uygun ekim yapanlarin mazot ve gübre desteginin yüzde 100’ü desteklenecektir. Tüm bunlarin yaninda çiftçilerimizin uzun süredir talep ettigi gibi bu destekler ayni olarak degil nakdi olarak ödenecektir” ifadeleri yer aldi.

“Tarim Kanunu kapsaminda belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi destegi verilebilecektir”

Bazi basin yayin organlarinda prim desteginin kalktigi iddiasi ortaya atildigi bildirilen açiklamada su ifadeler yer aldi:

“Ancak söz konusu kararin 2’inci maddesi, 11’inci fikrasinda ‘Fark Ödemesi Destegi: Öncelikle arz açigi veya planlama kapsamindaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yilindaki üretim maliyetleri ile iç ve dis fiyatlar dikkate alinarak çiftçilerin, tarim politikalari amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylastirmak, üretimde sürdürülebilirligi saglamak ve gelir kayiplarini telafi edebilmek amaciyla fark ödemesi destegi verilir. Her yil, fark ödemesi kapsamina alinacak ürünler ve ödeme miktari Tarim ve Orman Bakanligi ile Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan ayrica teklif edilir’ ibaresi yer almaktadir. Yukarida bahsedilen desteklere ilave olarak üreticilerimiz aleyhine gelisen bir durum olmasi halinde ihtiyaç olan üründe üretim dönemi sonunda Tarim Kanunu kapsaminda belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi destegi verilebilecektir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile