Bakımsız Asansörler Saatli Bomba Gibi

Bursa‘da yangın, sıkışmalı trafik kazası, arama kurtarma faaliyetleri gibi geniş bir hizmet yelpazesi bulunan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, son 10 yılda 452 asansörde mahsur kalma vakasına müdahale etti. Asansör kazalarında 3 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi yaralandı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı‘nın verilerine göre, son 10 yılda il merkezinde 452 asansörde mahsur kalma olayına müdahale edildi. Bu vakalarda 3 kişi ölürken, 20 kişi yaralandı ve 630 kişi de yara almadan kurtarıldı. En fazla asansörde mahsur kalma vakası 2007 yılında olurken, 2001, 2004 ve 2008 yıllarında meydana gelen asansör kazalarında 3 kişi öldü. Geçen yıl meydana gelen 53 ayrı asansör vakasında 80 kişi yara almadan, 2 kişi de yaralı olarak kurtarıldı.

Asansörde mahsur kalma olaylarına müdahale ve mahsur kalan kişilerin kurtarılmasına yönelik personelini eğiten İtfaiye Daire Başkanlığı, geçen haziran ayında yeni göreve başlayan 50 personele 8 saat teorik ve uygulamalı eğitim verdi. Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi‘nce görevlendirilen uzmanlar tarafından verilen eğitimlerde, personele kurtarma yöntemleri uygulamalı olarak anlatıldı.

Sorumluluk alanlarında yer alan tüm hizmetlerle ilgili olarak personele sürekli eğitim verdiklerinin altını çizen İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, mahsur kalma vakalarının yaşandığı asansörlerin büyük kısmının bakımsız veya ekonomik ömrünü doldurduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Doğan, "Çağır butonları kopuk, kapısı paslı, camı kırık, eski ve bakımsız olan asansör yerine vatandaşların merdivenleri kullanması daha uygun olur. Ekonomik ömrünü dolduran asansörler hizmetten men edilip, yeni asansörler inşa edilmeli. Hizmetli, kapıcı, kaloriferci hatta yönetici gibi kişilerin asansörlerde mahsur kalma vakalarına karşı eğitilmeleri lazım" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile