Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu Adriyatik'ten Çin Seddi'ne alem satıyor (Özel)

Osmanlı döneminin ünlü alem ustalarından Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu, Bursalı alem ustası Ayhan Savut'un yaptığı eserler ABD'den Çin'e kadar bir

Osmanlı döneminin ünlü alem ustalarından Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu, Bursalı alem ustası Ayhan Savut'un yaptığı eserler ABD'den Çin'e kadar birçok ülkedeki cami minarelerini süslüyor. Caminin modeline göre alem yapan Savut, dededen kalma mesleğini tam 43 yıldır sürdürüyor.

Namı sınırları aşan Bakırcı Mustafa Efendi'nin oğlu Mehmet Lütfi Savut yüksek tahsilini tamamladıktan sonra kaymakam olarak görev yapar. 30 yaşına geldiğinde ise baba mesleğine merak salar ve alem yapmayı öğrenir. İlkokul çağında babasının yanına gidip gelen torun Ayhan Savut ise alemciliğe başlar. Ürettiği muhteşem eserler dünyanın değişik bölgelerindeki camileri süsleyen Alemci Ayhan, şimdiye kadar Suudi Arabistan, Suriye, Libya gibi İslam ülkelerinin yanı sıra ABD, İspanya, Danimarka Çin, Almanya, Hollanda ve İngiltere'deki camiler için alem yapıyor.

Hiçbir iş bağlantısı olmadığı halde yaptığı alemlerin kalitesini duyan kişilerin kendisini arayıp bulduğunu anlatan Ayhan, kendisine gösterilen ilgiyi, "İşimi çok seviyorum, yaptığım her alemi evladım gibi görüyorum." diyerek özetliyor. Meslekteki 43. yılını geride bıraktığını anlatan Savut, yaptığı alemlerin kararmamasından dolayı dünyanın çeşitli bölgelerinden arandığını söylüyor. Savut'un telefon numarasına ulaşamayan yurt dışındaki bazı kişiler ise, bizzat Bursa'ya gelerek Tarihi Kayhan semtindeki atölyeden siparişlerini veriyor.

İŞ ALEME GELİNCE CAMİ DERNEĞİNDE PARA BİTMİŞ OLUYOR

Dedesi Bakırcı Mustafa Efendi'nin Osmanlı döneminin ünlü alem ustalarından olduğunu hatırlatan 63 yaşındaki Alemci Ayhan Savut, şunları söyledi: "Alem, caminin türbenin şanıdır, cilasıdır. İyi bir mimari, ışıl ışıl parlayan alemle bütünleştiği zaman heybetli olur. Oraya bakan gözler kamaşır, büyüsüne kapılır. Bu yüzden bakırdan yapılan alemin kararmaması lazım. Biz bu mesleği hem mektepli hem de alaylı olarak yapıyoruz. Sırrımız yaptığımız özel karışım vernikte. Bu karışım alemin kararmasını engelliyor, her türlü hava şartlarında parlıyor. Hele dört mevsim yaşanan yerlerde yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı 40 -50 dereceyi bulduğundan, hava değişiminden kaynaklanan tahribat alemde ustalık farkını ortaya çıkarıyor. Ben eserlerimde Osmanlı mimarisinin özeliklerini yansıtıyorum. Camiler, genellikle cemaat arasında toplanan paralarla yaptırılıyor. İnşaat ve diğer işler bittikten sonra en son caminin süsü olan aleme sıra geliyor ve o aşamada para da bitmiş oluyor. Bunun için bizim işimizde para kazanmak biraz zor."

Sipariş üzerine alem yaptığını belirten Ayhan Savut, boş kaldığı dönemlerde bakır üzerine çeşitli ev eşyaları da yapıyor. Bursa Yeşil Camii, Muradiye Camii, Orhan Camii gibi birçok caminin minaresindeki alemleri yapan Ayhan Savut, Türkiye'de de Edirne'den Kars'a yüzlerce caminin alemini yapmış.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile