Bakırköy'deki Ağaçlar Ve Yeşil Doku Korunacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, İstanbul'da Bakırköy Ruh ve Sinir Sağlığı Hastanesinin de içinde bulunduğu alanı kapsayan imar planı değişikliğine ilişkin, buradaki anıt ağaçlar ile yeşil dokunun korunacağı, alanda rezidans, AVM gibi yapıların yer almasının söz konusu olmadığı bildirildi Yeşil doku içerisindeki mevcut yapıların da yine aynı sağlık fonksiyonlarını yerine getirmeye devam edeceği aktarıldı.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, İstanbul'da Bakırköy Ruh ve Sinir Sağlığı Hastanesinin yer aldığı yerleşkeyi de kapsayan imar planı değişikliğine ilişkin, buradaki anıt ağaçlar ile yeşil dokunun korunacağı, alanda rezidans, alışveriş merkezi (AVM) gibi yapıların yer almasının da söz konusu olmadığı bildirildi.

Bakanlık, son günlerde çeşitli tartışmalara neden olan, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan Bakırköy Ruh ve Sinir Sağlığı Hastanesinin içinde bulunduğu alanları kapsayan imar planı değişikliğine ilişkin detayları paylaştı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 20 Nisan'da onaylanarak, 21 Nisan'da İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıkarılan plan değişikliği, 1927'den beri hizmet veren Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve ilgili birimleri ile Sinan Erdem Spor Salonu'nun içinde bulunduğu 5 parseli kapsıyor.

Bir kısmı Milli Emlak Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan planlama alanında, sağlık tesisi alanının büyük bölümü Sağlık Bakanlığına, geri kalan kısımları ise Adalet Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine tahsisli bulunuyor.

Planlamadaki spor alanının içinde bulunduğu parsel ile plan değişikliğinde Sosyal Kültürel Tesis Alanı olarak belirlenen kısım ise Bakırköy Belediyesi ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetinde yer alıyor.

İmar planı değişikliğinin planlama aşamasında İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu başta olmak üzere Defterdarlık, İSKİ, Maliye Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimleri, Bakırköy Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ), BEDAŞ gibi ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşü alındı.

Planın nihai aşamasında ise imar planı değişikliği teklifi, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile uygun görülürken, planlama çalışması da bu alan içindeki tescilli kültür ve tabiat varlıkları dikkate alınarak yapıldı.

Plan değişikliğinde getirilen kullanım kararları, 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, 2011'de onaylanmış Nazım ve Uygulama İmar Plan kararlarıyla uyumlu olacak şekilde düzenlendi.

Plan, büyük oranda sağlık tesisi olmak üzere, spor, sosyal ve kültürel tesis, park ve yol fonksiyonlarından oluşurken, plan değişikliğiyle verilen kullanımların hepsi 'kamu yararına kullanımlar' olarak belirlendi.

- Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

Bu kapsamda, tarihi ve kültürel kimliğinin yanında ihtisaslaştığı konu dahilinde önemli bir misyon üstlenen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin içerisinde bulunduğu parselde yapılan plan değişikliğinde, hastanede mevcut binalarının eskimesi, yapıların tescilli olması, tarihi ve kültürel kimliğinden dolayı müdahale yapılamadığı için verilen hizmetlerin yeterince karşılanamaması dikkate alındı.

Bu nedenle Sağlık Bakanlığınca, sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılması, sağlık hizmetlerine yönelik ihtiyaçların ve teknolojiye bağlı gelişen sağlık teçhizatlarının sağlık birimleri bünyesinde karşılanabilmesi, teknolojik yapıyla entegre sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla ilave mekana ihtiyacı olan hastanenin bu ihtiyacını gidermeye yönelik bir düzenleme yapıldı.

Bakırköy Ruh ve Sinir Sağlığı Hastanesine ilişkin imar planlarında belirtilen Belediye Hizmet Alanı dışındaki sağlık, spor alanı ve yeşil fonksiyonları ile dere koruma kuşağı kararı söz konusu plan değişikliğinde korunurken, Belediye Hizmet Alanı ise Bakırköy Belediyesi Başkanlığının talebi doğrultusunda 'Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı'na dönüştürüldü.

- 'Yeşil doku korunacak'

Bakanlık, hastane çevresindeki yeşil alanların ve ağaçların korunmasına ilişkin tartışmalara da son noktayı koydu.

'Tescilli Anıt Ağaçlar'a ilişkin İstanbul 4 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun uygun görüşü alınan ve bu görüş doğrultusunda, tescilli ağaçların koruma kuşakları çevresindeki yoğun ağaç dokusunu da içine alacak şekilde belirlenen alanda, yeni yapılaşmaya izin verilmeyecek. Böylece anıt ağaçlar ile yoğun yeşil doku korunacak.

Ayrıca yeşil doku içerisindeki mevcut yapılar da yine aynı sağlık fonksiyonlarını yerine getirmeye devam edecek.

- Tescilli kültür ve tabiat varlıkları kademe hattıyla ayrılacak

Alandaki tescilli yapılara ilişkin de 1 Nolu İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun uygun görüşleri alındı.

Bu görüş kapsamında tescilli duvar, tescilli tabiat varlığı (anıt ağaç), Reşadiye Kışlasına ait tescilli yapılar ve diğer tescilli kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu kesim, söz konusu kültür varlıkları korunarak, geleceğe taşınması amacıyla kademe hattı ile ayrıldı. Buna göre burada plan değişikliği yapılmadan önceki onaylı imar planı kararları ve yapılaşma koşulları geçerli olacak.

Kademe hattı ile ayrılan kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölüm dışındaki kesimde ise son teknolojiye uygun sağlık teçhizatlarının yer alacağı ilave sağlık birimlerinin yapılmasına imkan sağlamak için 'emsal 1', mania planına (hava araçlarının geçişlerinin engellenmemesi için düzenlenen yüksekliğe ilişkin imar planı) göre belirlendi. Bunun, planlama alanının tamamında aynı emsal ve yüksekliğin kullanılacağı anlamına gelmediğine dikkat çekildi.

Plan değişikliğine göre, kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu kademe hattındaki kısımda yeni bir yoğunluk bulunmazken, bu bölüm dışındaki alanda, planla verilmiş emsal geçilmemek üzere mimari projelerin daha sağlıklı ve estetik üretilmesi için bina kütlelerinin boyları, yükseklikleri, biçimleri vaziyet planına bırakıldı.

Vaziyet planına göre ise alanda yapılacak her türlü uygulama ve proje Koruma Kurulu ve Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonuna sunulacağından, yapılacak yeni yapıların yükseklikleri, çevresindeki yapılara uygunluğu kurul ve komisyonlarca kontrol edilerek, çevresine uyumlu olması sağlanacak.

Bakanlık yetkilileri, bu konuda bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde iddia edildiği gibi sağlık alanında rezidans, AVM gibi yapıların yer alması ve yeni ilave sağlık tesislerinin de hava mania sınırına kadar yükselmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

- Sinan Erdem Spor Salonu

Öte yandan Sinan Erdem Spor Salonu'nun bulunduğu parsele ilişkin de Bakanlık, imar planı değişikliğiyle spor salonundaki organizasyonlardan kaynaklı trafik yoğunluğuna karşı önlem aldı.

Bu kapsamda, spor salonunda yapılan organizasyonlar esnasında gelen ilave taşıt yükünü, kent içi trafik akışını kesintiye uğratmadan alan içine ve araç sirkülasyonunu D-100 ve Ataköy Kavşağı'na doğrudan vermeden, güney ve doğu bağlantılarına yönlendirecek ulaşım yolu da planlandı.

İmar planı değişikliği, 20 Mayıs'ta mesai bitimine kadar askıda kalacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile