Antep Baklavası, marka şehrin marka ürünüdür” dedi.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Tarihi Yarımada Fatih Baklava Festivali-8. Geleneksel Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması’, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılımıyla, İstanbul’da Eminönü Meydanı’nda gerçekleştirildi.
Festival sırasında, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer’e, sektöre yaptığı büyük katkılardan dolayı BAKTAD tarafından teşekkür plaketi sunuldu. Festivale katılan GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, teşekkür plaketini Nejat Koçer adına aldı. Topçuoğlu, festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gaziantep’in birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına ve çok zengin bir mutfağı olduğuna işaret ederek, bu mutfak içerisinde de baklavanın ayrı bir yeri olduğunu söyledi.
Mezopotamya bölgesinde fıstığın, yağın, buğdayın en güzelinin bulunduğunu belirten Topçuoğlu, “Gaziantep’te her şeyin en iyisini yapma kültürü olduğu için baklavada da böyle bir kültür yaratılmış. Malzemelerin en iyisi olunca, Gaziantep’in genlerinde de en iyisini yapma olduğu için bugün dünyanın en güzel baklavasını yapan yeriz” diye konuştu.
Baklava Festivali’nin, Gaziantep adına çok önemli olduğunu vurgulayan Topçuoğlu, festivalin hem baklavanın ve Gaziantep kültürünün dünyaya tanıtılması hem de kentin turizmi açısından önemli olduğunun altını çizdi.
Nejat Koçer’in GSO Başkanlığı döneminde Türk Patent Enstitüsü’nden ‘Antep Baklavası’nın coğrafi işaretinin alındığını ve daha sonra uluslar arası tescil için 2009 yılında Avrupa Birliği’ne (AB) başvurulduğunu anımsatan Topçuoğlu, AB Komisyonu’nun olumlu görüş bildirdiğini, 3 aylık itiraz sürecinin muhtemelen 8 Kasım 2013 tarihinde dolacağını belirterek, “Antep Baklavası’nın uluslar arası tescili, Türkiye’den gerçekleşen ilk başvuru ve AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ilk ve tek başvuru olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Artık en iyi yaptığımız ürünün tescilini de alacağız. Uluslar arası tescili de alarak, Antep Baklavası’nın Gaziantep’in, Türkiye’nin olduğunu tüm dünyaya ispatlamış olacağız. Antep Baklavası, marka şehrin marka ürünüdür” dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da konuşmasına, ‘’Böylesine anlamlı bir törende sizlerle birlikte olmaktan, Avrupa’nın bozulan ağız tadını düzeltecek baklavanın festivalini sizlerle birlikte gerçekleştirmekten büyük gurur duyuyorum’’ sözleriyle başladı.
Bağış, baklavanın bizim kültürümüzde çok farklı bir yeri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi, “Kız istemeye bile baklavayla gideriz, baklavasına maç yaparız, bayramlarımızı baklava ile kutlarız, sevinçlerimizi dostlarımızla baklava yiyerek paylaşırız. Gerçekten baklavanın bizim kültürümüzde çok farklı yeri vardır. Ama, bizim kültürümüzün bir parçası olan baklavayı, bizden akıllarınca araklamak isteyenler olabiliyor. İşte bazı ülkeler akıllarınca, baklavayı kendi ülkelerine mal etmenin yollarını arıyorlar. Ama Gaziantep Sanayi Odamız, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, bütün işadamlarımızla birlikte ortaya muazzam bir çaba koyduk. Ve Avrupa Birliği sürecinde, baklavanın Gaziantep ilimizle anılması için tescillenmesi için gerekli başvuruyu yaptık. Allah’ın izniyle bu konuda başarılı olacağız. Baklavayı kimseye kaptırtmayız. Baklavanın ve bizim ağız tadımızın dünyada tanınması için birlikte çalışmanız lazım.”
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da konuşmasında, festivali ‘lezzet şöleni’ olarak tanımladı. Mutlu, “Lezzet şöleni deyince akla Antep geliyor. Ama baklava artık sadece Antep’in değil, ülkemizin bir lezzeti ve değeri haline geldi. Bunun muhafazası, geliştirilmesi, tanıtılması, ticari ve turistik olarak daha nitelikli olarak kullanılması büyük önem taşıyor” diye konuştu.
BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım ise baklavayı dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.
Ekonominin çok iyi ilerlemesi nedeniyle baklava satışlarının çok iyi olduğunu ve ihracatının arttığını belirten Yıldırım, Türkiye’de günlük ortalama 600 ton baklava üretildiğini, 30 bin imalatçı bulunduğunu ve sektörün yıllık cirosunun 4 milyar 300 milyon TL’ye ulaştığını bildirdi. “Dünyada baklavamıza sahip çıkan ülkeler var, özellikle Yunanistan, Lübnan ve Suriye sahip çıkmak istiyor’’ diyen Yıldırım, GSO’nun Türkiye’de coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslar arası tescili için AB’ne başvurduğuna dikkat çekerek, “AB Bakanımız Sayın Egemen Bağış, geçtiğimiz ay ‘Antep Baklavası’’ tescilini aldığımızın müjdesini verdi. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Ama burada en önemlisi GSO’nun, AB’ne yaptığı tescil başvurusudur. Geçen dönem GSO Başkanı olan ve şu anda Gaziantep Milletvekili olan Sayın Nejat Koçer’e sektörümüz ve ülkemiz adına teşekkür ediyoruz. Bu işin takipçisi olduğu için GSO’ya çok çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Her zaman birlik berberlik içinde hareket eden Gaziantep, ‘Tarihi Yarımada Fatih Baklava Festivali-8. Geleneksel Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışması’na, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Genel Sekreteri Kürşat Göncü ile çok sayıda işadamıyla katıldı.
Geleneksel Altın Oklava Yarışması’na katılan Gaziantepli ustalardan, Ramazan Karakuş birinci, Halil Kurt ikinci ve Recep Doğan üçüncü oldu. Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, dereceye giren ustalara GSO adına hediye sundu.
Festivalin sonunda, Osmanlı döneminde gerçekleştirilen ‘Baklava Alayı’ temsili olarak bir gösteri sundu ve vatandaşlara baklava dağıttı.
Baklava Festivali’ne Gaziantep Damgasını Vurdu
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, “Uluslar arası tescili de alarak, Antep Baklavası’nın Gaziantep’in, Türkiye’nin olduğunu tüm dünyaya ispatlamış olacağız.