Misafirlerine Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan Antep baklavasını ikram etmek isteyenler, Gaziantep'teki baklavacılarda yoğunluğa neden oldu.
Türkiye'nin farklı bölgelerinden sipariş verilen kentteki baklavacılar, gece gündüz çalışmasına rağmen taleplere cevap veremez hale geldi. Üretimleri yetiştirememekten endişe eden ustalar, sipariş almayı durdurarak, bayrama kadar daha önce alınan siparişleri yetiştirmek için kolları sıvadı.
- Dubai'ye de gidiyor
Baklava ustası Burhan Çağdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baklava yapımının büyük bir özen ve ustalık gerektirdiğini söyledi.
Baklavaya her zaman ilgi olduğunu ancak bayramlarda talebin daha da arttığını vurgulayan Çağdaş, "Adı üstünde şeker bayramı. Bu bayramda baklavanın yeri daha da farklı oluyor. Geçmişte sadece Gaziantep'te sattığımız baklavalar artık her yere ulaşıyor. Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiğimiz baklavaları şimdi sınır ötesine de ulaştırıyoruz. Özellikle Dubai'ye yoğun sipariş aldık" dedi.
Üretim tesislerinde ekstra vardiya koyduklarını belirten Çağdaş, "Ustalar gece gündüz çalışıyor. Buna rağmen talebe cevap veremez hale geldik. Bu nedenle de sipariş almayı bıraktık" diye konuştu.
Antep baklavasının yapımının zahmetli olduğuna işaret eden Çağdaş, baklava fiyatlarının çeşidine göre kilogramı 55 ila 80 lira arasında satışa sunulduğunu ifade etti.
Kısa bir süre önce AB tarafından tescil edilen Antep baklavasının reçetesinin yüzyıllardır değişmediğini aktaran Çağdaş, şunları kaydetti:
"Fıstık, yağ, un oranı değişmez. Kullandığımız yağ ve fıstığın rayihası baklavalarımızın önemli özelliklerindendir. İşçilik ve taş fırında pişmesi de önem taşıyor. Kullanılan yağı Şanlıurfa bölgesinden sadece özel dönemlerde alıyoruz. İyi baklavanın rengi ilk baktığınızda sizi cezbetmeli. Çatalı batırdığınızda çıtır çıtır sesi duymalısınız."
Baklavacılar 'Kapalı Gişe'
Ramazan Bayramı öncesi fazla mesai yapmaya başlayan Gaziantepli baklava ustaları, yoğun talep nedeniyle sipariş almamaya başladı.