'Bakteri Üretmeyen, Besin Değerini Düşürmeyen' Şimşir Kaşıklar

Ahşaba şekil vermenin inceliklerini atalarından öğrenen Taraklı ilçesine bağlı Alballar ve Kemaller köyü sakinleri, kış mevsiminde geçimlerini, kayın, gürgen ve şimşir ağaçlarının kerestelerini kaşığa dönüştürerek sağlıyor.

Ustaların, "kaşık odası" adı verilen, evlerinin önündeki 4-5 metrekarelik atölyelerinde yaptığı şimşir kaşıklar, "bakteri üretmeme" ve "besin değerini düşürmeme" özellikleriyle bilinçli tüketicilerden ilgi görüyor.
Kemaller'de yaklaşık 40 yıldır kaşık üreten Ziyafettin Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu işi 15 yaşındayken dedesi ve babasından öğrendiğini söyledi.

Orman işletmelerinden aldıkları gürgen, kayın ve şimşir ağaçlarını kereste haline getirip evlerinin küçük atölyelerinde kaşık ürettiklerini belirten Dönmez, köydeki 50 hanenin de kış aylarında bu işle uğraştığını anlattı.
Günde ortalama 30 ila 40 kaşık yapabildiğini dile getiren Dönmez, "Günlük yaptığımız işten 20 lira kazanıyoruz. Kaşıkları her cuma köye gelen tüccarlar alıyor, Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlere götürüyor. Bunun dışında iş yerleri de alıp kullanıyor" dedi.

- Bir kaşık 13 aşamadan geçiyor
Alballar köyünden ahşap ustası Mustafa Yılmaz (65) da kaşık yapmak ve çırak yetiştirmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, kerestelerin pahalılığından yakındı.
Kaşık yapımının zor olmasından dolayı yeni neslin bu zanaata hevesli olmadığını anlatan Yılmaz, bir kaşığın 13 aşamadan geçtiğini ve her birinde farklı aletler kullanıldığını bildirdi.
Yılmaz, kaşık yapımında bazı aletlere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu yüzden demircilere özel sipariş verdikleri için normalden çok daha maliyetli olduğunu kaydetti.

- "Bilinçli tüketici bizi arayarak sipariş veriyor"
İsmail Yıldız (35) ise 14 yıldır bu zanaatla ilgilendiğini ifade etti.

Kaşıkçılığı Türkiye genelinde duyurmak istediklerini söyleyen Yıldız, şöyle konuştu:
"Tanıtım amacıyla festivallere katılmak istiyoruz ancak bu konuya kimse eğilmiyor tam aksine önümüzü kesiyorlar. Bu zanaatın duyulmasıyla kullanıcısı da artacaktır. Mesela şimşir kaşık, yemeğin besin değerini kaybetmesini önlerken hiçbir şekilde bakteri üretmiyor. Bilinçli tüketici bizi arayarak sipariş veriyor. Bütün kaşık çeşitlerimiz besin değerinin yanında bebeklerin damakları ve diş sağlığı açısından da tercih edilebilir."
Ahşap kaşık yapımının kendisi için "kutsal iş" olduğunu belirten Yıldız, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan makinelerin bu sanatı yok olma noktasına getirdiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile