Bakü'de 'Gida Güvenligi' Zirvesi

Azerbaycan’in baskenti Bakü’de gida standartlarinin iyilestirilmesine yönelik “Avrupa ve Orta Asya’da Gida Standartlarinin Iyilestirilmesi ve Kodekse Katilimin Genisletilmesi” konulu uluslararasi konferans basladi.

Avrupa ve Orta Asya’da Gida Standartlarinin Iyilestirilmesi ve Kodekse Katilimin Genisletilmesi konulu uluslararasi gida konferansi, Bakü’de basladi.

Yaklasik 15 ülkeden temsilcilerin katilimiyla gerçeklestirilen konferansa Gida Isletmeleri ve Kodeks Dairesi Baskani Selim Kaplan, Azerbaycan Saglik Bakani Teymur Musayev, Tarim Bakani Mecnun Memmedov ve Azerbaycan Gida Güvenligi Ajansi (AQTA) Baskani Gosgar Tehmezli basta olmak üzere Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO), Dünya Saglik Örgütü (WHO), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), UNICEF, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankasi gibi uluslararasi kuruluslardan 60’tan fazla temsilci katildi.

Gida güvenligi standartlarinin iyilestirilmesine odaklanilan etkinlikte, bölgede gida kodeksinin kullanimi, gida kodeksine katilimla ilgili ilerlemeler, zorluklar ve “tek saglik” kavrami kapsaminda gida güvenliginin saglanmasiyla ilgili konular ele alindi.

“Ortak bir proje yürütüyoruz”

Tarim ve Orman Bakanligi, Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü, Gida Isletmeleri ve Kodeks Dairesi Baskani Selim Kaplan, gazetecilere yaptigi açiklamada, konferansin amacinin dünya genelinde gida standartlarinin önemini duyurmak ve gida standartlarinin hazirlanmasina ülkelerin katimini artirmak oldugunu belirtti.

Kaplan, “Biz de Türkiye olarak yaklasik 2 yildir Azerbaycan Gida Güvenligi Ajansi ile, ortak bir proje yürütüyoruz. Projemizin amaci Azerbaycan’da gida standartlarinin ve sürdürülebilirliginin saglanmasi noktasinda destek olmak. Yaklasik 2 yilimizi tamamladik ve bu yilin sonunda projemiz tamamlanacak. Bu proje kapsaminda birtakim egitimler düzenledik, birtakim saha ziyaretlerimiz oldu. Çok verimli ve faydali oldu ve su anda konferansta da görüyoruz ki yapmis oldugumuz bu projenin çiktilarini Azerbaycan Gida Güvenligi Ajansi uygulamaya aktarmis. Türkiye olarak bunu görmekten büyük mutluluk ve memnuniyet duydugumuzu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

"Gida ürünlerinin tasinmasi ve teslimatinin standartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor"

Azerbaycan Gida Güvenligi Ajansi Baskani Gosgar Tehmezli ise amaçlarinin gida güvenligi alaninda gida standartlarinin iyilestirilmesi oldugunu vurguladi. Tehmezli, “(FAO ve WHO ortakligindaki) Kodeks Alimentarius Komisyonu, Azerbaycan’da gida güvenligi alaninda uygulanan reformu çok olumlu buluyor. Azerbaycan’da tarladan sofraya kadar gida zincirinin bütün asamalarinda ‘tek tipli’ kontrol sisteminin ve bu sistemdeki standartlarin Uluslararasi Kodeks Komisyonu’nun standartlarina uygun hale getirilmesi için müzakereler yapiliyor” diye konustu.

Pandemi sürecinde gida ürünlerinin teslimati ve nakliyesinin sadece Azerbaycan’da degil, tüm dünyada yayginlastigini vurgulayan Tehmezli, “Azerbaycan’da bu alanda faaliyet gösteren çok sayida sirket kuruldu. Bu sirketlerin uymalari gerektigi en önemli sart, faaliyetlerini “Gida Güvenligi Hakkinda” kanunun gereklerine uygun olarakyürütmektir. Tüm dünyada oldugu gibi gida ürünlerinin tasinmasi ve teslimatinin standartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor. Gida ürünlerini tasirken hem sicak hem de soguk zincir prensiplerine uyulmalidir. Ayni zamanda gida ve gida olmayan ürünlerin bir arada tasinmasi kesinlikle yasaktir. Ayrica ulasim alaninda faaliyet gösteren sirketlerin çalisanlarinin tibbi muayeneden geçmesi gerekiyor. Kullandiklari gida kolilerinin bile standartlara uygun olmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Gida güvenligi önceliklerinde bölgede yenilikler”, “Güvenli gida için standartlarin rolü ve kullanimi” ve “Gida güvenliginde ‘Tek Saglik’ yaklasiminin güçlendirilmesi” baslikli panellerin düzenlendigi konferans çalismalarini yarin tamamlayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile