Bakü'nün Kurtuluşunun 99. Yıl Dönümü

Azerbaycan'ı Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtaran Osmanlı askerleri, Bakü Türk Şehitliği'nde düzenlenen törenle anıldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün, Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 99. yıl dönümünde Bakü Türk Şehitliği'nde tören yapıldı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinin düzenlediği törene, Büyükelçi Erkan Özoral, askeri ataşe Tuğgeneral Zafer Ocak, büyükelçilik müşavir ve çalışanları, Azerbaycanlı milletvekilleri, Türk kurumlarının temsilcileri, iş adamları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Büyükelçi Özoral'ın Şehitlik Anıtı'na çelenk koyması ile başlayan törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, Türkiye ve Azerbaycan milli marşları okundu.

Şehitlik anı defterini imzalayan Büyükelçi Özoral, burada yaptığı konuşmada, Bakü'nün kurtuluşunun, Azerbaycan'ın bugünkü sınırları içerisinde bağımsızlığını ilan edebilmesi ve bugünlere ulaşabilmesi için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Bakü'nün kurtarılmasını sağlayan Kafkas İslam Ordusu'nun Anadolu'dan getirilen yaklaşık 14 bin Osmanlı askerinden kurulduğunu hatırlatan Özoral, Osmanlı'nın ölüm kalım mücadelesi verdiği bir dönemde en iyi askerlerini Azerbaycan'a sevk etmesinin tarihi bir ders niteliğinde olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Özoral, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Bakü'nün kurtuluş gününün sadece Türkiye ve Azerbaycan değil, tüm Türk dünyası açısından da önemli bir gün olduğunu bildirdi.

Bakü'nün kurtuluşunun, Türkiye-Azerbaycan dostluğunu pekiştirdiğini, geleceğe daha da umutla bakmalarını sağladığını ifade eden Özoral, 'Bugün Azerbaycan'ın hangi bölgesine giderseniz gidin mutlaka bir Türk askerinin mezarına rastlamaktasınız. Türkiye dışında en fazla şehitliğimizin olduğu ülke Azerbaycan. Azerbaycanlı kardeşlerimiz bugüne kadar bu mezarları korudu. Sovyetler Birliği döneminde mezarlara sahip çıktılar. Biz kelimenin tam manasıyla iki devlet bir milletiz, birbirimizin kardeşiyiz. Bugün Azerbaycan'ın en büyük sorunu olan Yukarı Karabağ sorunu, Türkiye için de en büyük problemlerden biri olmaya devam ediyor. Bu problemin çözümü için de birlikte çaba harcamaya devam ediyoruz.' şeklinde konuştu.

Temsili şehit mezarlarına karanfil bırakan Özoral ve beraberindekiler daha sonra yakınlıktaki Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret etti.

Tören sonrasında, etkinliklere katılmak için Türkiye'den gelen İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği üyeleri, Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa'nın mezarından getirdikleri toprağı şehitliğe serpti.

- Kafkas İslam Ordusu

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde savaştı. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan'a doğru sefere çıktı.

Gence'ye 25 Mayıs 1918'de ulaşan Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı.

Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için bin 130 şehit verdi.

Azerbaycan'ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba'da birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile