Soykırımın yapıldığı Srebrenitsa'daki katliamı kastederek, "Tecavüz olaylarını abartıyorsunuz" dediği için yıllardır eleştirilen ünlü Boşnak yönetmen Emir Kusturica'nın Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olması ortalığı karıştırdı. "Bal" filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu ve film ekibi tepki olarak festivalden çekildi. Bu yıl 47'ncisi düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Boşnak yönetmen Emir Kusturica'nın jüri üyesi olarak davet edilmesine daha önce de Türkiye'deki Boşnaklardan ve Bosna-Hersek'teki kadın derneklerinden tepki gelmişti.
Toplanan Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde AK Parti ve MHP'li üyeler Kusturica'nın "kendi milletine ihanet etmiş biri" olduğunu söyleyerek yönetmenin jüri üyeliğinden çıkarılmasını istedi.
Festival ve Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ise tepkileri, "Habur sınır kapısından giren teröristleri kendileri 'Biz pişman değiliz' dedikleri halde hoşgörüyle karşılayanlar şimdi Kusturica'ya neden aynı hoşgörüyü gösterememektedir?" diye yanıtladı ve "Bizi tek ilgilendiren yönü sanatçı kişiliğidir" dedi.
"Bal" filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu ve film ekibi de gala dahil hiçbir etkinliğe katılmayacaklarını açıkladı.
Bosna'da neler olmuştu?
Bosna-Hersek, 1992 yılında 3 yıldan fazla sürecek bir savaşa girdi. Yüzbinden fazla insanın hayatını kaybettiği, yaklaşık 2 milyon insanın yerinden edildiği bir savaşa.
Bosna Savaşı'ndan sonra Sırbistan, Bosna-Hersek'in stratejik alanı haline geldi. Özellikle ülkenin doğu tarafı Avrupa Birliği tarafından "yasak bölge" ilan edildi. Bu bölge içinde Sırbistan'ın o zamanki başkenti Srebrenitsa da vardı.
O tarihlerde, Sovyetler Birliği dağılmış, Berlin duvarı yıkılmış, bağımsızlık kavramı sıkça gündeme gelir olmuştu. Önce Hırvatistan, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nden ayrıldı. Hırvatistan'ı çok geçmeden Bosna'nın bağımsızlığı izledi.
Yugoslavya'nın dağılması, kanlı bir süreci de beraberinde getirdi. 11 Temmuz 1995'te, Bosna Sırp ordusu, Srebrenitsa kentine ilerledi. 8 binden fazla Müslüman erkek katledildi. O Boşnaklar arasında çocuklar da vardı.
Katliamı Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan eden Birleşmiş Milletler bile engelleyemedi. Bir hafta süren Srebrenitsa katliamı tarihe, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşen en büyük toplu insan kıyımı olarak geçti ve bir katliam ilk kez belgelerle ortadaydı.
Lahey Adalet Divanı, katliamı "soykırım" kabul etti. Sırp kasabı olarak bilinen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic, 2008'in temmuz ayında Belgrad'da yakayı ele verdi. Karadzic halen yargılanıyor.
Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, savaş suçundan Lahey'de yargılandığı sırada hücresinde öldü. Tüm dünya şimdi katliam sırasında Sırp ordusunun başkomutanı olan Ratko Mladiç'in hesap vereceği günü bekliyor.
'Bal' ekibinden Altın Portakal'a Kusturica tepkisi
Soykırımın yapıldığı Srebrenitsa'daki katliamı kastederek, "Tecavüz olaylarını abartıyorsunuz" dediği için yıllardır eleştirilen ünlü Boşnak yönetmen Emir Kusturica'nın Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olması ortalığı karıştırdı. "Bal" filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu ve film ekibi tepki olarak festivalden çekildi.