Samsun’a has Süheyla kavunu Bafra ve Çarsamba Ovalarinda yetistiriliyor. Kendine has aromasi ve diger kavun çesitlerinden ayrilan yapisiyla damaklara hitap eden Süheyla kavununda bereketli bir sezon yasaniyor. Çarsamba ilçesi Çalti Mahallesi’nde Süheyla kavun hasadi yapan üretici Eyüp Tunç, verimin yüksek oldugunu söyledi.
Üretici Eyüp Tunç, “7-8 yildir kavun üretimi yapiyorum. Kavun veriminden memnunuz ama fiyatlar bu sene pek memnun etmedi. Sezon basinda 30-40 TL ile basladi.
Su an 3 TL’ye kadar düstü. 10 TL’den asagi düstügü zaman Süheyla kavunu para kazanmaz. Bu sene fiyatlar biraz düsük” dedi.
Tunç, “Geçen seneye göre verim daha güzel ama fiyat güzel olmadigi için verimin yüksek olmasi bir sey ifade etmiyor. Kavun hasadi kolay. Sistemli çalisiyoruz. Kavun üretimi yayginlasmali ama maliyetler arttigi için herkesin gücü yetmeyebilir. 30 dönüm kavunum var. Hasadi bitmek üzere. Ortalama 110 ton civarinda hasat elde ederiz" diye konustu.
“Süheyla kavununun yerine geçecek olan kavun yok”
Süheyla kavunu ile diger cins kavun arasindaki farki anlatan çiftçi Tunç, “Süheyla kavununun aromasi farkli. Diger kavunlara göre tadinda büyük fark var. Süheyla kavunu daha tatlidir. Görsel açidan diger cins kavunlar güzel görünse de aroma olarak Süheyla kavununun yerine geçecek olan bir kavun yok. Süheyla kavunu oldugu zaman galya tipi kavunlar pek satilmiyor” diye konustu.
Baldan Tatli Kavunda Bereketli Hasat
Samsun’a özgü baldan tatli Süheyla kavununda hasat sürüyor.



















