Trabzon Balik Hali esnaflarindan Ahmet Çogalmis, geçen sezon bol olan palamudun su ana kadar görüntü vermemesinin yeni sezon öncesi kendilerini endiselendirdigini söyledi.
Çogalmis “Palamut genellikle 1 yil az, 1 yil çok olur söylenir dogrudur. Geçen yil palamut çoktu çok avlandi. Bu zamanlar tezgâhlarimiz palamutla senlenmisti ancak su an pek görünmedi. Bu sezon tahminimiz hamsi sezonu olacak. Son yillarda en durgun dönem bu dönem oldu. Çünkü bu dönemlerde en azindan çingene palamudu olurdu ancak su ana kadar hiç görüntü vermedi. Söylentilere göre bu sezon bol hamsi sezonu yasayacagiz” dedi.
Insallah istavrit çinakop bol olur da palamudu bize unutturur
Sezon açilisinda istavrit ve çinekopun bol avlanmasinin da palamudu unutturacagini kaydeden Çogalmis, "Sezon açilisinda insallah istavrit çinekop bol olur da palamudu bize unutturur. Su an tezgâhlarimizda levrek, çupra, somon parça parça istavrit çikmaya basladi.
Mezgit zaten her zaman çikiyor. Fiyatlarimiz mezgidin boyuna göre 100-300 TL arasi istavrit 200 TL, yetistirme baliklarin fiyatlari pek degismiyor 100, 300 TL arasinda degisiyor. Palamudun olmamasinin nedeni ince baligin bol olmasi demektir insallah bu sezon istavritte bol olur” diye konustu.
Balikçi esnaflarindan Gökmen Aydin da palamudun su ana kadar tezgâhlarda görülmedigini ifade ederek, “Daha önceki yillarda bu zamanlarda tezgâhlarda palamut olurdu ancak ilk kez bu yil olmadi. Insallah sezon açildiginda balik bol olur. 1 Eylül’ü bekleyecegiz bakalim ne olur. Tezgâhlarda agirlikli kültür baliklari yer aliyor bunun yani sira istavrit, tirsi, mezgit bulunuyor” seklinde konustu.
Balikçi Esnafinin Gözü Çingene Palamutundaydi Ama...
Denizlerde balik avi yasagi 1 Eylül’de sona eriyor. Yasagin sona ermesine 1 hafta kalmasina ragmen kiyi balikçilarinin her yeni av sezonu öncesinde avladigi çingene palamudu su ana kadar balik haline gelmeyince balikçi esnafini yeni av sezonu ile ilgili endise kapladi.



















