Balıkçılar Danışma Kurulunda Mevzuatı Tartıştı

Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü, su ürünleri avcılığını düzenleyen 2/1 numaralı tebliğ hazırlıkları kapsamındaki danışma kurulu toplantısını Türkiye’nin dört bir tarafından Ankara’ya gelen balıkçılarla birlikte gerçekleştirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliğine bağlı Bölge Birlik ve Kooperatif Başkanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden temsilciler ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

AKLA, MANTIĞA UYGUN ÖNERİLERE İTİBAR EDECEĞİZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, 2012–2016 yılları arasında yürürlükte olması planlanan ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 2/1 numaralı tebliğin hazırlık toplantısında açılış konuşmasını yaptı. Bu toplantıda parmak hesabı yapmayacaklarını anlatan Durali Koçak, şöyle konuştu: "Herkesin önerisini dinleyeceğiz. Alkışlanana değil akla, mantığa ve ilme uygun önerilere itibar edeceğiz.Siz balıkçılarımız gelecek nesillere miras bırakacağımız denizlerimizi korumak adına kişisel çıkarlarınızı gözetmeden asgari müştereklerde birleşmek zorundasınız. Biz, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü olarak denizlerimizde stokları koruyarak sürdürülebilir bir avlanma sürecinin devam ettirilmesini arzuluyoruz.”

Balıkçılığın yol haritasını çizecek konuların masaya yatırıldığı toplantıda 18 metre derinlikte avlanması serbest olan gırgır teknesi ile avcılığa 50 metre derinlikte avlanma sınırı getirilmesi önerisi, 30 metre olarak tartışıldı. Teklif endüstriyel balıkçıların tepkisine neden olurken, kıyı balıkçılarını sevince boğdu.

Toplantı sonrası gazetecilere konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kıyı balıkçısı, “Önceki hükümetler döneminde oligark balıkçılarımız Ankara’da işine geldiği gibi kanun çıkarıyordu. Küçük balıkçının fikri bile alınmıyordu.2002 yılında iktidara gelen hükümet sektörümüzde insanları parasına, teknesinin büyüklüğüne ya da arkasındaki oy potansiyeline göre değerlendirmiyor. Ak Parti hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birçok konuda olduğu gibi Hz. Ömer'in adaletini biz balıkçılara da getirdi” dedi.

Toplantı sürecinde, 15 Nisan 15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen av yasaklarının 15 Nisan -1 Eylül olması, Muğla'nın Güllük Körfezinde bir bölümünün ışık ile avcılığa kapatılması, kalkan balığının avlanma boyunun 40 cm’den 45 cm’e çıkarılması, Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan hamsi avcılığının 1 Kasım tarihinden itibaren başlatılması, Dil, pisi gibi balıkların avcılığında kullanılan ağların uzunluğunun 50 parçada sınırlandırılması ve benzeri teklifler gündeme getirilip tartışıldı.

Toplantıdan mutlu ve umutlu ayrıldıklarını bildiren İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Yardımcısı Kemal Yılmaz, “Türkiye’de ilk defa balıkçılık gerçekten kurtarılmak isteniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız aldığı radikal kararlarla ülkemizde sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak konusunda son derece kararlı ve istekli görünüyor. İnşallah bu anlayışın içine geçmişte olduğu siyaset bulaşmaz diyorum.Biz gelecek nesillere miras bırakacağımız denizlerimizi ve uzun yıllardır can çekişen balıkçılığımızın kurtulması adına alınan radikal kararlarda Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün sonuna kadar arkasındayız. Mutluyuz, umutluyuz çünkü değişim devam ediyor” diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile