Balıkçılar, Gırgır Avcılığındaki Derinlik Mesafesinin 18 Metreden 24 Metreye Çıkarılmasını Protesto Etti

Karamürsel ilçesindeki balıkçılar, gırgır avcılığındaki derinlik mesafesinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasını 3 gün avlanmama kararı alarak protesto etti.

Ereğli sahilindeki teknelerine ''satılık'' pankartları asan tekne sahipleri, 18 metre olan derinlik mesafesi uygulamasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 24 metreye çıkarılmasına tepki gösterdi.

Balıkçı Hüseyin Abanoz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 24 metre sınırlandırması nedeniyle avlanamayan balıkların Yunan ve İtalyan balıkçılar tarafından yakalanacağını öne sürdü.

Ereğlili balıkçıların diğer balıkçılar gibi endişe içinde gelişmeleri takip ettiğini anlatan Abanoz, şöyle devam etti:

''24 metreden az derinliğe gırgırla ağ atamadığımız takdirde hamsi, palamut, istavrit, çinekop ve lüfer başta olmak üzere göç eden balıkları avlayamayacağız, balık tezgahları boş kalacak. Herkes ağ yenileme ve tekne bakımı gibi işler için masraf yaptı, bu yasakla teknelerimizi satmak zorunda kalacağız. Balığın akım suyunda avlanmamız yasak. O suda bizim avlanmamız ekim ayının sonunu bulur.

Ekim ayına kadar da balık Yunanistan'a gider. Bizim akımdan faydalanma şansımız yok. Olursa bir hamsi olur, diğer balıkları ekim ayının sonuna kadar tutma şansımız yok. Balığın aktığı yer 17-18 metrelerde, 24 metreden kıyıya inemeyeceğimize göre o balığı tutma şansımız yok demektir. Onun için denize çıkmanın da hiçbir anlamı yok.''

-3 gün avlanmama kararı aldılar-

Ereğli Mahallesi'nde halkın büyük bölümünün geçimini balıkçılıktan sağladığına işaret eden Abanoz, marinada irili ufaklı 100'ün üzerinde tekne bulunduğunu, İzmit Körfezi'nde avın yasaklanmasının da kendilerini mağdur kaydetti.

Abanoz, Ereğli'deki 9 gırgır teknesine ''satılık'' ilanı astıklarını ve 3 gün boyunca ava çıkmayarak tepkilerini belirteceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile