Balikçilarda 'Lastik Bot' Tedirginligi

Balikçilarda 'Lastik Bot' Tedirginligi

Trabzon’un Akçaabat ilçesi açiklarinda geçtigimiz günlerde ters dönmüs lastik botun bomba olabilecegi süphesiyle Akçakale Limani’na getirilerek, SAS komandolari tarafindan fünye ile patlatilmasinin ardindan balikçilarin tedirginligi sürüyor.

Geçtigimiz günlerde yasanan olayla ilgili Trabzon Valiligi, “Ilimiz Akçaabat ilçesi Akçakale Balikçi Barinagi önlerinde 20 Subat 2024 tarihinde denizde ters dönmüs bir lastik bot tespit edilmistir. Sahil Güvenlik Komutanligi personelince yapilan incelemede botun Ukrayna-Rusya savasinda sabotaj amaçli kullanildigi bilinen ve Karadeniz’de zaman zaman rastlanilan kontrolsüz basibos dolasan botlardan olabilecegi degerlendirilmistir. Karadan ve denizden gerekli emniyet tedbirleri alinmak suretiyle bölgeye sevk edilen SAS timi tarafindan yapilan inceleme ve çalismalarla açik denizin 20 metre derinliginde güvenli bir sekilde imha edilmistir. Vatandaslarimiz açisindan endise edilecek bir durum bulunmamaktadir” açiklamasi yaparak, yasanan tedirginligi gidermeye çalismisti.

Daha önceden de böyle cisimlere rastlanilmisti

Konuyla ilgili açiklama yapan Dogu Karadeniz Balikçi Kooperatifleri Birligi Baskani Ahmet Mutlu ise bu tür lastik bot ve benzeri deniz araçlari ile karsilasilmasi durumunda hemen yetkili makamlara bildirilmesi gerektigine dikkat çekti. Mutlu, Karadeniz’de daha önceden de bu tür cisimlere rastlanildigini kaydederek, “Karadeniz’de daha önce geçmiste bölgemizde avlanan balikçilar roket ve top seklinde cisimlerle karsilasmisti. Geçtigimiz günlerde de Akçakale’de bir tekne ile böyle bir duruma rastlandi. Tahminimiz Ukrayna-Rusya savasindan dolayi Karadeniz’de oldugunu düsünüyoruz. Bu tip yabanci top ya da roket seklinde cisimleri çocuklugumuz dönemlerinde de görüyorduk. Bazilari kablolar bagli deniz suyunun yüzeyine çikiyordu. Artik eskisi gibi degil, simdi Sahil Güvenlik var. Böyle durumlarda arkadaslarimiz cisme dokumadan yerini yetkili kisilere ya da bize verirse biz de durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildirerek sonu aci olan bir olay olmaz, olumsuz durumla karsilasmazlar. Dolayisiyla seyir halinde iken bile arkadaslarimizin biraz daha duyarli olmasi lazim” dedi.

Akçakale’de bulunan cisimle ilgili gerekli incelemenin yetkililerce yapildigini kaydeden Mutlu, “Oradaki konu yetkili makamlara ulastigi için bizim bu konuda bir sey söylememiz dogru olmaz. Onunla ilgili suikast teknesi, bomba düzenekli tekne gibi söylemler var. Biz bu konuda fazla bir sey bilmiyoruz. Yetkililer gereken müdahaleyi zaten yaptilar. Orada bulunan cismi patlattilar, aldilar inceliyorlar. Tahminimiz ilerleyen günlerde bizlere de, balikçilara da ileriki toplantilarda gerekli bilgileri verirler diye düsünüyorum. Biz de arkadaslarimizi bilgilendiririz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile