Türkiye’nin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde yasayan inci kefalinin popülasyonu, kaçak avcilik nedeniyle azaldi. Yaklasik 15 bin insanin geçimini sagladigi inci kefali, bu yil Bitlisli balikçilari hüsrana ugratti. Avlanma yasaginin 15 Mart’a çekilip bu sekilde balik popülasyonuna fayda verecegini söyleyen balikçilar, önlem alinmazsa inci kefalinin neslinin yok olacagini söyledi.
Bir inci kefalinin 6 bin yumurta biraktigini söyleyen perakende balik satisi yapan Murat Ögretmen, “Inci kefali popülasyonunun azligi, avlanma yasagi döneminde baligin kaçak avlanmasidir. Bir balik ortalama 6 bin adet yumurta birakiyor. Tatvan’da su an tatli su akintisi az oldugu için balik bir sekil Tatvan’dan Ercis tarafina göç ediyor. Baliklarin yumurtlama döneminde göç güzergâhi üzerindeki bölgelerde baligin önü bir sekil kesilip yumurta birakmasini engelliyorlar ve böylelikle neslinin tükenmesine sebebiyet veriyorlar” dedi.
Avlanma yasaginin 15 Nisan’da degil de 15 Mart’a çekilmesi gerektiginin aktaran Murat Ögretmen, “Yasaklar 15 Nisan’da basliyor ama o tarihte gölden çektigimiz baliklarda bazen görüyoruz ki karninda yumurta var. Bence avlanma yasagi biraz daha geri bir tarihe, yani 15 Nisan degil de 15 Mart’a çekilmesi gerekiyor. Suyun üstündeki kirliligi de gördünüz. Bu kirlilik bir nevi baligin yasamasini, oksijen almasini engelliyor. Ricam sudur ki insanlarin da biraz buna duyarli olmasi gerekiyor. Sonuçta bu çöpleri göle atiyorlar. O çöpler tatli su araciligiyla direkt Van Gölü’ne akiyor ve bu da gölü kirletiyor. Martilar gölden besleniyor ve su an balik yiyemiyorlar. Hatta geçen gün bir yerde toplu halde martlarin öldügünü gördük. Bunun nedeni martilar balik bulamiyor, bulamayinca da ölüyor” dedi.
Inci kefalinin kaçak avlanmadan ötürü su an neslinin tükenmekte oldugunu ileri süren Ögretmen, “Van Gölü baligi, kaçak avlanmadan ötürü su an maalesef nesli tükeniyor. Kaçak avlanmanin önüne geçilebilir. Bunun için yetkili kurumlarin biraz daha duyarli olmasi lazim. Dedigim gibi avlanma dönemi 15 Nisan degil de 15 Mart’a çekilmesi herkes için daha iyi olacaktir” diye konustu.
8 yildir balikçilikla ugrasan Alican Biltekin ise “Ortalama geçen sene bu aylarda günlük 150-200 kilo balik çikariyorduk. Bu sene ortalama 30 kilo balik çikartiyoruz. Bu göldeki oksijensizlikten kaynaklaniyor, pislikten kaynaklaniyor, yosundan kaynaklaniyor. Insan eliyle yapilan bir durumdur” diye konustu.
Balikçilardan 'Balik Yasagi Dönemi 15 Mart'a Çekilsin' Uyarisi
BITLIS – Bitlis’in Tatvan ilçesinde geçimini balikçilik yaparak saglayan balikçilar, Van Gölü’nde yasayan inci kefali popülasyonunun artmasi için avlanma yasaginin 15 Nisan yerine 15 Mart’a alinmasi gerektigini söyledi.



















