Altınoluk Akçam Otel’de yapılan ve balıkçılığın içinde bulunduğu sorunların gündeme taşındığı toplantıda, Nisan-Mayıs dönemi balıkların yumurtalı olduğu dile getirilirken, palamut, torik gibi balıkların Ege Denizi‘nden Karadeniz‘e geçtikleri, Ege‘nin coğrafi yapısı nedeniyle kimi bölgelerde uluslararası sular, neredeyse kıyıların dibinde başladığı anlatıldı.
Toplantıda ayrıca balık avı mevsiminin Ege Denizi‘nde 15 gün erken başladığı, bu düzenlemeyle uluslararası sularda 15 gün geç biteceği hatırlatılırken özellikle Karadeniz‘de avlanan büyük teknelerin bir bölümü sezonun açılmasına yakın Ege‘ye gelerek yoğun biçimde avlandığı, bu durumun sezonun kapanacağı tarihlerde de yaşanarak, sezon sonunda da Ege balıklarının normalin üzerinde avlanmaya başlanacağı dile getirildi.
Toplantıda konuşmacı olarak ilk sözü alan Edremit Kaymakamı Osman Tunç, kötü yapılan bir şeylerin olduğunu belirterek bunların nasıl iyiye çevrileceğini bulmaları gerektiğini söyledi. Kaymakam Tunç, “Burada güzel şeyler yapmak için toplandık. Konuya hakim bir çok arkadaşımız var. Bu kadar konusuna hakim insanın bir araya gelmesinin doğrusu olumlu sonuçlar doğuracağını ümit ediyorum. Çevre alanında, orman alanında akarsu alanında ve balıkların kombinasyonunda bu kıyaslamalarda bu günün geçmişe göre daha iyi olduğunu söyleyen birisine rastlamadım. 20 sene önce, 30 sene öncene göre bu gün daha çok balık yakalıyoruz diyen bir kişiyle karşılaşmadım. 30 yıl öncesine göre çevremiz çok daha temiz diyen biriyle de karşılaşmadım. Burada çok net olan bir şey var. Balıkçılık alanında bunları iyiye nasıl götürülebilir bu konuda çok çalışmamız ve incelememiz gereken şeyler. Bu doğa aldığımızdan çok daha iyi bir şekilde bırakmamız gereken bir miras bunun için biz bu gün ne kadar duyarlı olursak olalım bunun hakkını veremeyiz diye düşünüyorum. Hedefimiz asla bu gün için çok para kazanmak olmamalı. Bu işten ekmek yiyecek insanlar balıkçılık işinden karnını doyurabilmeli. Biz ısrarla bu günkü alınan kararlarımız doğru kişilere, doğru makamlara ulaştırılmalı. Balıkçı arkadaşlarımız da uzun zamandır dinliyorum. Bu gün buradan alınan kararlar, başbakanlığa, cumhurbaşkanlığına hatta Cumhurbaşkanımızın Balıkesir ilini ziyaretinde kendilerine de söyledim. İlgili makamlara hem valilik ulaştıracak, gerekirse Cumhurbaşkanlığı makamına da ulaştırılacak. Bu konuda takip gerekiyor. Bu konuda takip olmazsa alışkanlıkları değiştirmemiz biraz zor sizlerde biliyorsunuz” dedi.
AVLANMAYI ENİNE BOYUNA ELE ALDILAR
Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Hatice Tortu Koç’ta konuşmasında balık stoklarının kendini yenileyemediğine dikkat çekti. Toplantıda balık avlama konusu enine boyuna ele alındı.
Tortu Koç, “Edremit Körfezi için uygun balıkçılık politikaları uygulanmalıdır. Küresel iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği balık ölümleri var. Üreme dönemi dikkate alınarak balıkta avlanma yasakları uygulanmalı. Denizlerdeki avlanma yasağının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Karadeniz ile Edremit Körfezi arasında büyük iklimsel farklılıklar var. Bu nedenle her iki bölgesel farklılıklar göz önüne alınarak bu ayarlamaların yeniden düzenlenmesi şart. Ayrıca Karadeniz ile aynı statünün uygulanmasının Edremit Körfezi için uygun olmadığı kanaatindeyim” diye konuştu. 18 Mart Çanakkale Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Adnan Aziz’de balıklarda avlanma boylarının belirtildiği av sirkülerinin 1960’lı yıllarda yapılan ve günümüze uyarlanmamış olduğunu belirterek, bir balığın olgunluk avlanma zamanının 27 Cm olması gerekirken bu sirkülerde bu boyların 14 CM olarak sınıflandırıldığını. Avlanma yapılan ağların gözlerinin belirli ölçünün altında olmaması gerektiğini aksi takdirde küçük balıkların da avlanarak türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağını söyledi.
Toplantıya katılan Sahil Güvenlik birimleri de kendileri açısında balıkçılığın şartlarını anlattılar. Toplantıdan gerçekçi av yasaları konulmalı. Türkiye’de kayıt dışı bir balıkçılığın söz konusu olduğu. Bölgesel ve üreme zamanı farklılıkları dikkate alınarak avlanma yasaklarının düzenlenmesi. Bu konuda yetkiye sahip olan bakanlığın bu alanda il müdürlüklerine bu yetkilerinin devredilmesi. Türler için ayrı ayrı avlanma döneminin belirlenmesinin gerektiği görüşleri savunuldu.
Balıkçılığın Sorunları Edremit’Te Tartışıldı
Karadeniz ve Ege Denizi’nde uygulanan balık avlama yasağının bölgelerin iklimsel koşullarının göz önüne alınarak uygulanmasının gündeme getirildiği toplantı, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir’den katılan akademisyenler, Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri ve balıkçılarla birlikte gerçekleştirildi..