Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Acarlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçılık teknolojisinden mezun olan öğrencilerin su ürünlerinin her dalında iş bulabildiğini söyledi.
Deniz akvaryumlarında, balık çiftliklerinde, kamu sektöründe belirli kriterleri yerine getirdiklerinde öğrencilerin rahatlıkla mesleklerini icra edebildiğine işaret eden Acarlı, "Bu sene ilk mezunlarımızı verdik. Öğrencilerimiz 4 yıllık öğrenim maratonu boyunca farklı dersler alıyor. Gerek yetiştiricilik, avcılık, balıkçılık gerekse işleme teknolojileri konusunda bilgi sahibi oluyor" dedi.
Acarlı, bu tür mesleki derslerin yanında öğrencilere dalışla ilgili dersler de verdiklerini ifade edip, şöyle konuştu:
"Gökçeada'nın Yıldız ve Kefaloz koyları mevkilerindeki dalış eğitimli derslerine satıh yüzmeyle başlayan öğrencilere daha sonra doğru palet vuruş teknikleri öğretiliyor. Ayrıca maske tahliyesi, maske su doluyken konuşma ve şnorkel (soluma borusu) ile soluma gibi faaliyetler uygulamalı olarak yaptırılıyor. İlk yardım konusu da ders içeriğinde yer alıyor. Öğrencilerimiz dalış sistemlerini öğreniyor, dalış malzemelerini tanıyor. Sonraki aşamalarda da 'SCUBA' dersini başarıyla tamamlayanlar 1 yıldız dalış brövesine sahip oluyor."
Bölümlerini tercih edip, 4 yıllık okulu bitiren öğrencilerin lisans diplomasına sahip olmanın yanı sıra 3 yıldıza kadar dalış brövesi de alabildiğini aktaran Acarlı, şunları kaydetti:
"Bölümdeki öğrenci sayımız 100| Bu yıl mezun olan öğrenci sayımız ise 22. Gelecek sene büyük bir ihtimal bunlara ilave olarak bilimsel dalış bröveleri de vereceğiz. Bunun alt yapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Birisini işe alırken ne yapıyorlar? Örneğin 'sen su ürünleri mühendisi misin ya da balıkçılık teknolojisinden mezun oldun mu?' diye soruyorlar. Sadece diplomanız yeterli olmuyor işe girebilmek için. Üzerinizde ne kadar etiket diyebileceğimiz farklı kriter fazlaysa bunlar hep size yardımcı oluyor ve diğer rakiplerinizden 1 adım önde oluyorsunuz. Dalış eğitimi almaları ve dalgıç olmaları işte mezun öğrencilerimizin diğer sektör mezunlarına göre faydasına. Örneğin bir su ürünleri mühendisi işe bin lirayla başlarken, bizim öğrencilerimiz bin 400-bin 500 liralarla iş bulabiliyor. Çünkü öğrencilerimiz dalış tazminatı alıyor, daha rahat iş buluyor."
Balıkçılık Eğitimini Tamamla, Dalgıçlık Brövesini Al
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Balıkçılık Teknolojisi Bölümü öğrencileri, 4 yıllık öğrenimleri sırasında balıkçılıkla ilgili eğitimlerinin yanında gördükleri "SCUBA 1, 2 ve 3" isimli dalış dersleri sayesinde okuldan 1 yıldız dalış brövesiyle mezun oluyor.