Meyve üretim potansiyelinin artirilmasi, modern kapama bahçeleri kurularak bölgesel meyvecilik altyapisinin güçlendirilmesi ve sertifikali fidan kullaniminin tesvik edilmesi amaciyla “Meyve Üretimini Gelistirme Projesi” hayata geçirildi.
Bölgesel meyve dikilis alanlari yerine en az 5 dekar ve üzeri tarim alanlarinda, ilçelerin iklim ve ürün desenine uygun tür ve çesitlerin, geleneksel meyvecilik yerine kapama bahçe seklinde dikiminin yapilacagi proje 8 ilçede uygulanacak. Bigadiç, Edremit, Gönen, Havran, Kepsut, Manyas, Savastepe ve Susurluk ilçelerinde 257 dekar alanda toplam 9 bin 225 ayva, erik, zeytin, seftali, asma, nektarin ve ihlamur fidani dikilecek.
Maliyetlerinin yüzde 53’ü Büyüksehir Belediyesi, yüzde 37’si Tarim ve Orman Bakanligi, yüzde 10’u da üreticiler tarafindan karsilanan fidanlar, Il Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde gerçeklestirilen törenle üreticilere teslim edildi.
Kurulacak kapama meyve bahçeleriyle; ürünlerde verim ve kalite artirilmasi, damla sulama yöntemi kullanilmasi, istihdam saglanmasi, kirsaldan kente göçün azaltilmasi, bos veya atil araziler degerlendirilmesi hedefleniyor. Ayrica kapama bahçelerde yetistirilecek ürünler SOGEP projesi kapsaminda kurulan Sindirgi Jeotermal Meyve ve Sebze Kurutma Tesisine de ham madde saglayacak.
Balikesir Büyüksehir Belediyesinden Üreticiye Meyve Fidani Destegi
Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birliginde “Meyve Üretimini Gelistirme Projesi” kapsaminda 8 ilçeden üreticilere 9 bin 225 meyve fidani dagitti.