Balikesir'de Çöp Daglari Tarihe Karisti

Balikesir'de Çöp Daglari Tarihe Karisti

Çevre yatirimlariyla, çöpü sorun olmaktan çikarip ekonomik bir degere dönüstüren Büyüksehir Belediyesi, 15 ilçede tespit edilen 41 vahsi depolama alanindan 22’sinin rehabilitasyonunu gerçeklestirdi.

Balikesir’de hayata geçirdigi çevre yatirimlariyla, çöpü sorun olmaktan çikarip ekonomik bir degere dönüstüren Büyüksehir Belediyesi, sehirdeki vahsi depolamaya da son veriyor. Insa ettigi kati atik aktarma istasyonlariyla ilçelerde topladigi atiklari kontrollü depolama sahasina tasiyarak ayristiran Büyüksehir, bu atiklardan elektrik üretiyor. Balikesir’i daha yasanabilir bir sehir haline getirmeyi hedefleyen Büyüksehir Belediyesi, 15 ilçede tespit edilen 41 vahsi depolama alanindan 22’sinin rehabilitasyonunu yapti.

2 milyon 601 bin 290 metreküp atik islah edildi

2019 yilindan bu yana 2 milyon 601 bin 290 metreküp atigin islahini gerçeklestiren Büyüksehir Belediyesi, sehirde bulunan vahsi depolama alanlarinin yüzde 77,2’sinin islahini yaparak dogaya kazandirdi. Toplam hacmi 610 bin 116 metreküp olan, 18 adet vahsi depolama alaninda ise çalismalar sürüyor. Söz konusu yüzde 18,1’lik kisimdaki islah ve rehabilitenin 2023 yilinda tamamlanmasi planlaniyor. Çalismalarin tamamlanmasiyla birlikte toplam 3 milyon 370 bin 656 metreküp atik islah edilmis olacak. Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi’na bagli ekipler, zaman zaman yangin çikan Edremit’teki çöp alaninda islah çalismalarina geçtigimiz hafta basladi.

Ilçelerin çöpü tasiniyor

Artik dogada yapilan vahsi depolama yerine ilçelerden toplanan atiklar, Büyüksehir tarafindan insa edilen kati atik aktarma istasyonlari vasitasiyla bertaraf tesisine tasiniyor. Burada önce ayristirilan atiklar düzenli depolanarak ortaya çikan metan gazindan elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik enerjisi ile hem kent ekonomisine hem de ülke ekonomisine katki saglaniyor. Büyüksehir ayrica metan gazina sebep olan vahsi depolama alanlarini ortadan kaldirarak patlamalarin da önüne geçiyor.

Ekolojik ve ekonomik döngüye katki

Insa ettigi aktarma istasyonlari vasitasi ile tasima isi yapan araç sayisini azaltarak trafik yükünü en aza indiren Büyüksehir böylelikle motorlu tasitlardan kaynaklanan emisyonlari da azaltmis oluyor. Islah ve rehabilitasyon çalismalariyla gerek ekolojik gerekse ekonomik döngüye katki saglayan Büyüksehir ayrica on yillardir olusan toprak tahribatinin yani sira görüntü kirliliginin de önüne geçiyor.

Insana dogaya dost sehir

Büyüksehir Belediyesi’nin insan ve dogaya saygili bir yönetim anlayisla proje ve yatirimlarini sürdürdügünü ifade eden Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, “Yaptigimiz her isin temelinde doga var, insan var. Hepimiz güzel ve saglikli bir sehirde yasamak istiyoruz. Bunu saglamakta Büyüksehir olarak öncelikli görevlerimizden bir tanesi. Bu nedenle sehrin çöpünü sorun olmaktan çikarmak için gayret ediyoruz. Önemli ölçüde ilerleme sagladik, on yillarin sorunu olan vahsi depolamayi bitirmek üzereyiz. 15 ilçede tespit ettigimiz 41 vahsi depolama alanindan 22’sinin rehabilitasyonunu yaptik. Çalismalarin yüzde 77,2’sini tamamladik. Ayrica ilçelerin çöpünü Büyüksehir Belediyesi olarak insa ettigimiz aktarma istasyonlariyla düzenli depolama alanina tasiyarak bunlardan elektrik üretiyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile